Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Aanvullend onderzoek bij darmafwijkingen

Aanvullend onderzoek bij darmafwijkingen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend arts heeft een onderzoek laten verrichten van uw darm en heeft daarbij een afwijking gezien. Om deze afwijking beter te onderzoeken is het noodzakelijk een aantal aanvullende onderzoeken te doen.

Wij willen u zo snel mogelijk helpen. Daarom hebben wij een Zorgpad (zorgtraject) ontwikkeld. Daarover leest u in deze folder meer. In het Zorgpad zijn standaard een aantal onderzoeken en bezoeken aan de specialist gepland. U krijgt de afspraken mee van de verpleegkundige.

Wij streven ernaar de afspraken zoveel mogelijk op één dag te plannen. Wij adviseren u om tijdens de gesprekken iemand mee te nemen die mee kan luisteren naar de informatie en u kan ondersteunen.

1. Onderzoeksdag

De onderzoeken die voor u gepland zijn:Afspraak met de verpleegkundig specialist
Tijdens het traject heeft u een afspraak met de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een master opleiding. De verpleegkundig specialist doet zowel verpleegkundige als medische behandelingen.

De afspraak duurt ongeveer een uur. De verpleegkundig specialist stelt u algemene vragen over uw gezondheid en doet een algemeen lichamelijk onderzoek. Zij geeft u uitleg over het traject en geeft daar waar mogelijk antwoord op uw vragen. Zij bespreekt geen uitslagen met u; dit doet de chirurg.

Voor in dit boekje vindt u een lijst met vragen over uw conditie. Deze moet u invullen en meenemen naar de verpleegkundig specialist. De verpleegkundige van de dagbehandeling geeft u uitleg over deze lijst.

De afspraak kan op verschillende momenten plaatsvinden. Bijvoorbeeld op de dag van de onderzoeken of de dag van de uitslagen voordat u naar de arts gaat. Op de afsprakenlijst kunt u zien op welke dag dit voor u is.

De verpleegkundig specialist is uw contactpersoon, ook wel casemanager genoemd. Aan het eind van deze folder vindt u contactinformatie.

2. Uitslaggesprek
U bent deze dag in het ziekenhuis voor een gesprek met de chirurg.

De chirurg
In de meeste gevallen is een operatie een onderdeel van de behandeling. De chirurg bespreekt met u de uitslag van het weefselonderzoek van de scopie die u heeft gehad. Daarnaast bespreekt hij ook alle uitslagen van de vervolgonderzoeken, het behandelingsvoorstel en geeft hij uitleg over de eventuele operatie. Tot slot, onderzoekt hij uw buik. Na de afspraak met de chirurg mag u naar huis.

Hoe het verder gaat


Afspraak met fysiotherapie
Voor een eventuele darmoperatie is het belangrijk dat u in goede conditie bent. Onderzoeken hebben aangetoond dat hierdoor minder complicaties ontstaan na een operatie en u sneller herstelt. Fysiotherapie voert hiervoor een aantal testen uit om uw conditie te meten. Het is handig om bij deze afspraak makkelijke kleding aan te trekken. Het is mogelijk om nadien te douchen als u dit fijn vindt. De resultaten van de testen worden besproken in een gezamenlijk overleg van specialisten. Dan wordt besloten of u voor de operatie een trainingsprogramma moet gaan volgen. Dit noemen wij pre-habiliteren. In de bijlage achterin deze folder vindt u hierover meer informatie.

Uitslagen
Op de maandagavond na uw uitslaggesprek worden ook de uitslagen van het weefselonderzoek en de overige onderzoeken besproken binnen de groep van specialisten. Uit dit overleg volgt een definitief behandelingsvoorstel. U wordt hierover de volgende dag geïnformeerd door de chirurg door middel van een telefonische afspraak.

De meeste mensen met een afwijking in de darm worden geopereerd. Na de gezamenlijke bespreking weten wij hoe uw vervolgtraject eruit ziet en maken we vervolg afspraken.

Het kan zijn dat een operatie in uw situatie niet nodig of niet mogelijk is. In dat geval worden er bij u eventueel andere afspraken gemaakt dan bij patiënten die geopereerd worden. De chirurg legt u dit verder uit.

Vervolgdag

U komt als eerste voor een afspraak bij de diëtiste. Ook komt u op een andere dag terug bij de apothekersassistent, anesthesioloog en coloncare verpleegkundige. Deze afspraken worden gemaakt na het gezamenlijke overleg en krijgt u via de verpleegkundig specialist of de secretaresse.

De diëtiste
De diëtiste geeft u uitleg over voeding tijdens het trainingsprogramma (pre-habilitatie) als dat voor u van toepassing is. Daarnaast vertelt ze u meer over voeding ter voorbereiding van de operatie. Dit wordt verdeeld in 2 gesprekken. U ontvangt tijdens de gesprekken aanvullende schriftelijke informatie van de diëtiste. Daarnaast kan de diëtiste eventuele andere vragen over voeding beantwoorden.

Als u niet hoeft te trainen voor de operatie heeft u 1 gesprek met de diëtiste over voeding ter voorbereiding op de operatie. De verpleegkundig specialist informeert u hierover na het gezamenlijke overleg doormiddel van een telefonische afspraak.

De anesthesioloog
De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen
van verdoving en de pijn medicatie na de operatie. Hierover worden tijdens dit gesprek afspraken gemaakt. Voor dit gesprek is het nodig om een digitaal formulier in te vullen. Hierover krijgt u instructies van de secretaresse of coloncare verpleegkundige.

De apothekersassistent
Met de apothekersassistent bespreekt u de medicijnen, die u thuis gebruikt. Om hiervan een duidelijk beeld te krijgen, vraagt de apothekersassistent een overzicht op bij de apotheek waar u uw medicijnen haalt, tenzij u daar bezwaar tegen heeft. Zo ja, dan kunt u dit aangeven bij de apotheek waar u uw medicijnen haalt.

Als u medicijnen gebruikt, wilt u die dan meenemen bij het gesprek voor opname èn bij de opname zelf?

Tijdens het opnamegesprek over de medicijnen ontvangt u een brief waarin u gevraagd wordt of u wijzigingen in uw medicijngebruik al voor de opname telefonisch wilt doorgeven. Dan is bij uw opname in het ziekenhuis uw medicijngebruik helemaal duidelijk.

Bezoek coloncare verpleegkundige
U wordt binnenkort opgenomen op afdeling Chirurgie.
Ter voorbereiding maakt u alvast kennis met de coloncare verpleegkundige. De verpleegkundige stelt u een aantal vragen en geeft uitleg over het verloop tijdens de opname en na de operatie. Daar waar zij kan zal zij uw vragen beantwoorden.

Overzicht van de afspraken
DagAfspraak
Dag 1
  • CT scan buik en longen
  • Gesprek met verpleegkundig specialist*
Dag 2
  • Gesprek met verpleegkundig specialist*
  • Gesprek chirurg
Dag 3

  • Fysiotherapie
Dag 4
  • Diëtiste

Vervolg:

Als u geopereerd wordt
  • Afspraak diëtiste (1 of 2 afspraken)
  • Afspraak anesthesist / apotheek
  • Afspraak coloncare verpleegkundige
Als u niet geopereerd wordt
  • Afhankelijk van bevindingen vervolgafspraken maken met internist

*Gesprek met de verpleegkundig specialist kan op zowel dag 1 als dag 2 ingepland worden. Dit kunt u zien op het overzicht van de afspraken.

Bent u 70 jaar of ouder, dan kan het zijn, dat er ook een afspraak bij de Geriater (specialist ouderengeneeskunde) is gemaakt.

Contact
Heeft u vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor tijdens kantooruren op werkdagen contact opnemen met de verpleegkundig specialist Kim Luttikholt of Silvia Schreurs via telefoonnummer 0543 - 54 42 63. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt (casemanager). Hierover vindt u meer informatie in de bijlage van deze folder. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met afdeling Chirurgie via telefoonnummer 0543 - 54 4511.

Wij stellen het op prijs, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Meer informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling.

Bijlage

Prehabilitatie is een programma voorafgaand aan uw operatie, met als doel om uw algehele conditie te verbeteren. Mogelijk komt u voor dit traject in aanmerking. Het programma bestaat uit 4 onderdelen:
Voedingsprogramma1. Voedingsprogramma
Tijdens een afspraak bij de diëtist bespreekt u uw voedingspatroon en krijgt u adviezen. Daarnaast ontvangt u eiwit- en vitaminesupplementen.
Sportprogramma2. Sportprogramma
Voor de operatie traint u drie keer per week in het ziekenhuis, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Op de andere vier dagen sport u thuis; u wandelt, fietst of verricht andere inspanning.
Stoppen met roken3. Stoppen met roken
Het is van groot belang dat u stopt met roken om zo uw fitheid te vergroten en de kans op complicaties te verkleinen. Wij verwijzen u naar een online programma dat u helpt om te stoppen. Als dat niet mogelijk is kan het eventueel via uw huisarts.
Mentale ondersteuning4. Mentale ondersteuning
Voor de operatie komt er veel op u af. Tijdens de afspraak bij de verpleegkundig specialist oncologie wordt besproken of u behoefte heeft aan extra mentale ondersteuning. Zo nodig kunnen we u verwijzen naar onze medisch psycholoog.
Wilt u voorafgaand aan uw afspraak bij de verpleegkundig specialist de vragenlijsten invullen? De verpleegkundige geeft u hierover instructies.

U ontvangt op een later moment meer informatie over prehabilitatie.

Vragen?
Neem tijdens kantooruren contact op met de verpleegkundig specialist via 0543 - 54 42 63.
Casemanager

Tijdens de gehele behandeling uw eigen contactpersonen

Uw casemanagers:

Bereikbaar via telefoonnummer 0543 - 54 42 63.

Patiënten met (verdenking op) kanker worden tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen ons ziekenhuis verwacht voor onderzoeken en afspraken. Ook komt het voor dat u voor onderzoek en behandeling naar een ander ziekenhuis moet.

Wij streven er naar elke patiënt per behandelfase vaste verpleegkundigen als contactpersoon toe te wijzen. Wij noemen deze verpleegkundigen casemanager. Deze - meestal gespecialiseerde – verpleegkundigen stellen zich aan u voor aan het begin van uw behandeling. Wanneer de begeleiding wordt overgedragen, wordt u daarover geïnformeerd.

Uw casemanagers helpen u door het (vaak lange) behandeltraject heen. Onder andere door uw afspraken te coördineren en goed op elkaar af te stemmen. Wij werken nauw samen met uw behandelend arts en huisarts, de thuiszorg en eventuele andere betrokken hulpverleners om de zorg zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Indien u bezwaar hebt tegen het uitwisselen van relevante persoonlijke gegevens dan kunt u dat kenbaar maken bij uw behandelend arts of casemanager.


Foldernummer: chi471 versie feb 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |