Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammacare
Radiologie

Aanvullende informatie: MRI van de borsten

Aanvullende informatie: MRI van de borsten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort krijgt u een MRI-scan van uw borsten op de afdeling Radiologie. Naast de MRI-scan is het mogelijk dat er vervolgonderzoek nodig is: een Target echo. Daarover leest u hieronder meer.

Target echo
Echografie staat voor een afbeelding van de borsten met behulp van geluidsgolven. Het woord ‘target’ staat voor: doel. Tijdens dit onderzoek zoeken we specifiek naar de afwijking die op de MRI gezien is. Voor dit onderzoek brengt de radioloog een speciale gel op de borst aan en strijkt dit met een apparaatje, dat (onhoorbare) geluidsgolven uitzendt, over de borst. Dat levert informatie op over verschillende weefsels in de borst. Op deze manier kan de arts op de monitor bijvoorbeeld een cyste (een blaasje gevuld met vocht) onderscheiden van een andersoortige knobbel. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Eventueel een biopsie van de borst met behulp van echo-controle
Bij de biopsie worden onder echogeleide stukjes weefsel uit de afwijking(en) in de borst genomen. De laborant desinfecteert de borst met alcohol en de radioloog verdooft deze plek. Dit kan even een branderig gevoel geven.

Als de verdoving werkt, maakt de radioloog een sneetje in uw huid. Met behulp van een speciale naald haalt de radioloog een stukje weefsel uit uw borst. De radioloog herhaalt deze handeling tot er voldoende weefsel voor onderzoek is uitgekomen. Daarna kunt u weer van de onderzoekstafel afkomen. Het sneetje hoeft niet te worden gehecht, maar wordt met een hechtpleister afgeplakt. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur.
De uitgenomen stukjes weefsel worden in een laboratorium onderzocht. De bedoeling van dit onderzoek is om meer informatie te verkrijgen over de aard van het weefsel uit de borst. Er kan beoordeeld worden of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat.


Foldernummer: mam733 (M) versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |