Je hebt een keizersnede ondergaan. Het is belangrijk dat je de volgende adviezen opvolgt om de kans op complicaties te verminderen.
- ln het ziekenhuis heb je het gevoel, dat je tot heel wat in staat bent, maar eenmaal thuis valt dat vaak tegen. Je zult sneller moe zijn en minder aankunnen dan je dacht. Het beste kun je toegeven aan de moeheid en extra rusten. Je lichaam geeft aan wat je wel en niet aankunt. Het is belangrijk dat je daarnaar luistert.
- Tegen eventuele pijn mag je Paracetamol gebruiken. Je mag maximaal 4 keer per dag 1 gram (2 tabletten van 500 mg) gebruiken.
- De hechtingen die zijn gebruikt zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden, tenzij de gynaecoloog je anders instrueert.
- Je mag douchen; liever geen bad gedurende de eerste 2 weken.
- Je mag na 2 weken weer autorijden, als je in staat bent in acute situaties goed te reageren.
- De eerste (6) weken kun je nog wat bloed of bruinachtige afscheiding hebben. Je kan dan beter maandverband dan tampons gebruiken. Wil je contact opnemen met het ziekenhuis, als het bloedverlies duidelijk meer is, dan dat je bij een normale menstruatie gewend was?
- Je mag licht huishoudelijk werk doen, zoals afwassen, koken. Wees voorzichtig met handelingen, waarbij je de buikspieren moet gebruiken. Je mag niet te zwaar tillen (zoals zware boodschappentassen, -dozen of -kratten).
- Je mag, als het vaginaal bloedverlies gestopt is, weer geslachtsgemeenschap hebben. Let wel op dat je dan ook weer opnieuw zwanger kunt worden.
- Je mag na ongeveer 6 weken (of na uw bevallingsverlof) het werk weer hervatten en sporten. Zorg ervoor dat je dit geleidelijk opbouwt.
Wanneer contact opnemenNeem contact op met de polikliniek Gynaecologie bij de volgende problemen:
- koorts boven 38 C
- abnormaalveelbloedverlies
- hevige buikpijn
- klachten bij het plassen (kan wijzen op een blaasontsteking)
- indien u binnen 4 dagen geen ontlasting hebt gehad
De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 50.