Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Adviezen voor voeding en leefstijl bij diverticulitis

Adviezen voor voeding en leefstijl bij diverticulitis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een divertikel is een uitstulping van darmwand. Divertikels zijn onschuldig. Veel mensen hebben divertikels zonder dat ze er klachten van hebben. Divertikels kunnen gaan ontsteken als er ontlasting achterblijft in de uitstulping. Dit wordt diverticulitis genoemd. In deze folder vindt u voedings- en leefstijladviezen bij divertikels.

Oorzaken
De oorzaak van het ontstaan van divertikels is onbekend. Wel zijn er factoren die een verhoogd risico geven op het ontstaan ervan. Divertikels komen vaker voor bij patiënten die ouder zijn dan 40 jaar. Dit komt door een verminderde stevigheid van de darmwand. Andere risicofactoren zijn een vezelarm voedingspatroon, obesitas en weinig lichaamsbeweging.
Divertikels
Bron afbeelding: Maag Lever Darm Stichting

De klachten
Bij een ontsteking in een uitstulping van de darmwand, kunt u last hebben van de volgende klachten:
  • Buikpijn kan zowel na een maaltijd zijn als constant
  • Misselijk en/of braken
  • Koorts
  • Hevige diarree of juist ernstige obstipatie
  • Slijm of bloed bij de ontlasting
  • Wisselende eetlust
  • Winderigheid
De behandeling
Bij ontstekingen in een uitstulping van de darmwand (diverticulitis) is rust van de darm erg belangrijk. Bij een ernstig ontstoken darm kan er door de zwelling een vernauwing van de darm ontstaan. Om de darm rust te geven en om verstopping te voorkomen wordt (tijdelijk) een vezelarme, vloeibare voeding aangeraden. Een vloeibare voeding bevat niet alle voedingsstoffen die nodig zijn. Om die reden kan de diëtist een aanvullende medische drinkvoeding voorschrijven.

Een vezelarme (lichtverteerbare) voeding houdt in:
Adviezen voor thuis
Als u naar huis gaat of wanneer de ontsteking afneemt, is het belangrijk dat u een aantal leefstijladviezen opvolgt om de kans op herhaling te verkleinen en om te zorgen dat de ontlasting soepel blijft. De kans op het opnieuw ontstaan van een diverticulitis is ongeveer 25%. Onderstaande maatregelen bevorderen een goede darmwerking.
Voedingsvezel
Voedingsvezel is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich bevindt in de celwand van de plant. Voedingsvezels worden tijdens het proces van spijsvertering niet verteerd. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht. Daar zorgen de darmbacteriën voor gedeeltelijke afbraak van de vezels. Hierbij komen stoffen vrij die onder andere de darmbewegingen (peristaltiek) stimuleren. Ook zorgen de vezels ervoor dat de massa soepel blijft. Tenslotte verlaat het restant in de vorm van ontlasting het lichaam.

Onbewerkte producten zijn over het algemeen rijker aan vezels omdat een groot deel van de vezels verwijderd wordt bij het bewerken van voedingsmiddelen.

Vezels zijn te verdelen in twee soorten:

Om te komen tot een volwaardige voeding met voldoende voedingsvezel (30-40 gram per dag) zijn de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum het uitgangspunt. Deze vindt u op de volgende bladzijde.

Uitgangspunten voor voeding met voldoende voedingsvezels:

Man 19-50 jaarVrouw 19-50 jaarMan 51-69 jaarVrouw 51-69 jaarMan 70+Vrouw 70+
Gram groenten250 250 250 250 250 250
Porties fruit222222
Bruin/volkoren boterhammen 6-84-56-73-44-63-4
Opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen 4-54-543-443
Portie vlees/vis/vegetarisch 111111
Gram ongezouten noten 252525151515
Glazen/schaaltjes zuivel 2-32-333-444
Gram kaas 404040404040
Gram smeer-/bereidingsvetten 654065405535
Liter vocht 1,5-2 1,5-2 1,5-2 1,5-2 1,5-2 1,5-2

Op de volgende pagina vindt u een overzicht van het aantal gram voedingsvezels dat diverse producten bevatten.

Vezeltabel

VoedingsmiddelEenheidVoedingsvezels (gram)
Wit brood1 snee1
Bruin brood1 snee2
Volkoren brood1 snee2,5
Roggebrood (donker)1 snee4
Roggebrood (licht)1 snee2
Ontbijtkoek volkoren1 plak2
Ontbijtkoek naturel1 plak0,5
Muesli of cruesli3 eetlepels1,5
Beschuit (naturel)1 stuks0
Beschuit (volkoren)1 stuks1
Rijstwafel1 stuks0,5
Knäckebröd sesam1 stuks0,9
Knäckebröd vezelrijk1 stuks3,6
Knäckebröd volkoren 1 stuks2,5
Brinta/havermout25 gram2,5
Aardappelen1 kleine1,5
Pasta (naturel)1 opscheplepel0,5
Pasta (volkoren)1 opscheplepel2
Rijst1 opscheplepel0
Zilvervliesrijst1 opscheplepel1
Peulvruchten1 opscheplepel4
Groenten gekookt (gemiddeld)1 opscheplepel = 50 gram1,5
Sinaasappel1 stuks2
Appel met schil1 stuks3,5
Banaan1 stuks3,5
Peer1 stuks2,5
Pruim (vers)1 stuks1
Pruim (gedroogd)1 stuks1,5
Kiwi1 stuks1,5
Mueslireep1 stuks1,5
Noten (gemengd)1 handje = 25 gram2


Meer informatie
Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de volgende websites:
Vragen
Bij vragen/problemen met betrekking tot de voeding kunt u gedurende de opname in het ziekenhuis terecht bij de diëtisten verbonden aan het ziekenhuis. Na opname in het ziekenhuis kunt u een afspraak maken bij een diëtist van een thuiszorgorganisatie of een zelfstandig gevestigde diëtist.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: die679 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |