Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Afstaande oren

Afstaande oren

Flaporen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder krijgt u informatie over de behandeling van afstaande oren. De informatie in deze folder is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts.

Algemeen
Afstaande oren, ook vaak zeiloren of flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van chirurgie.
Met een medische term noemt met dit otoplastiek. Een otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zeven jaar, in verband met acceptatie en stevigheid van het kraakbeen.

Operatie
Het rechtzetten van flaporen gebeurt meestal onder algehele verdoving in dagopname. U krijgt de folder “Dagopname” mee. Tevens komt u bij de anesthesioloog voor een gesprek over de narcose. Meer informatie leest u in de folder “Uw operatie en anesthesie”. Het kan nodig zijn dat er voor de operatie een klein strookje haar achter uw oor wordt weggeschoren.
Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt opnieuw in model gebracht.

Mogelijkheden en verwachtingen
Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de plaats meestal niet opvallend.

Na een correctie
Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogeheten tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband een week blijven zitten. Het wassen van het haar en dergelijke zult u dus een poosje moeten uitstellen. Als het verband verwijderd is, moet nog ongeveer twee weken ’s nachts een haarband of een zwachtel gedragen worden ter bescherming van de oren. Bij kinderen moet de haarband of zwachtel ’s nachts gedurende 6 weken worden gedragen. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport.
Het komt vaak voor dat de oorschelpen een paar weken nog wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld Paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de arts. Overdag kunt u hiervoor contact opnemen met de poli KNO. De poli is bereikbaar van 08.15 uur tot 12.15 uur en van 13.15 to 16.45 uur op nummer 0543 54 45 00. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoon 0543 54 45 55. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na een of twee weken verwijderd.

Risico’s en complicaties

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde gebruikelijke risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht zullen blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nogmaals een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Vergoeding

De kosten van het rechtzetten van flaporen worden door de zorgverzekering afhankelijk van de situatie wel of niet vergoed. Wij adviseren u hierover contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek KNO-heelkunde. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 00. Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na de operatie, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55.
In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kno703 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |