In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een allergie onderzoek te laten uitvoeren. Deze folder geeft u informatie over allergie en het onderzoek.
Wat is allergie?Een allergie is een veranderde reactie van het lichaam op prikkels die door bepaalde stoffen, allergenen genoemd, worden veroorzaakt. Deze allergenen geven normaal geen reactie, maar bij patiënten met een allergie hiervoor juist wel. Bij deze reactie is de afweer van het lichaam ingeschakeld. Men kan opeens allergisch worden voor allerlei stoffen. We zijn omgeven door talloze op zich onschadelijke stoffen ofwel allergenen. Voorbeelden zijn graspollen, huisstofmijt, huisdieren, voedsel, maar ook alledaagse dingen, die we aanraken, zoals nikkel, parfum, lijm etc.
Soorten allergie / eczeemDe gevolgen van een allergie kunnen zijn hooikoorts (bijvoorbeeld allergie voor huisstofmijt of pollen) en allergisch contacteczeem (allergie voor bijvoorbeeld nikkel, parfum, rubber). Bij allergisch contacteczeem dringen de stoffen door de huid binnen en veroorzaken geleidelijk aan jeukende bultjes, blaasjes en roodheid met name op die plaatsen, waar de desbetreffende stof binnendringt.
Naast allergisch contacteczeem kennen we ook eczeem door irritatie, ook wel genoemd ortho-ergisch contacteczeem. Dit type eczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals oplosmiddelen, zepen, shampoos permanentvloeistoffen etc. en berust dus niet op een allergie.
Vervolgens kennen we nog een andere vorm van eczeem namelijk constitutioneel eczeem. Patiënten met een aanleg (constitutie) voor CARA, dauwworm en hooikoorts kunnen op elke leeftijd eczeem ontwikkelen. Patiënten met aanleg voor deze vorm van eczeem ontwikkelen sneller dan anderen eczeem door irritatie (ortho-ergisch eczeem).
Een combinatie van allergisch contacteczeem, eczeem door irritatie en constitutioneel eczeem komt ook voor. Bij vermoeden op allergisch contacteczeem of constitutioneel eczeem kan men door middel van een huidtest onderzoek doen naar de oorzaak van het eczeem. Dergelijke testen zijn er niet voor het eczeem door irritatie.
Hoe wordt de diagnose gesteld? - Door middel van plakproeven kunnen stoffen worden opgespoord waardoor u eventueel overgevoelig voor bent (allergisch contacteczeem).
- Door middel van skin prik test wordt nagegaan of u allergisch bent voor grassen, bomen, huisstofmijt, huisdieren, voedingsstoffen etc.
PlakproevenDe te testen stoffen worden in kleine “kamertjes” op de rug geplakt. Bij iedereen wordt als routine de Europese standaardreeks getest. Deze reeks bestaat uit stoffen die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Daarnaast worden materialen getest waarmee u zelf in aanraking komt, zoals bijvoorbeeld cosmetica. Het is dus van groot belang uw hobby’s te vertellen aan de arts. De genoemde stoffen worden in juiste concentratie in het juiste oplosmiddel op de rug aangebracht en afgedekt met een afsluitende witte pleister. Na 48 uur wordt de pleister afgenomen en voor de eerste keer afgelezen (door de polikliniek-assistente). Vervolgens worden kleine merktekens aangebracht met blauwe inkt om duidelijk te maken waar de huid in contact is geweest met de geteste stoffen. Op deze wijze kan de dag erna (dus 72 uur na het aanbrengen van de pleisters) opnieuw worden afgelezen. Deze keer (dus de derde keer dat u komt voor dit onderzoek) verneemt u de uitslag van het gehele allergie onderzoek en de resultaten van het eventueel verrichte laboratorium onderzoek.
Skin prik testDeze test wordt verricht om na te gaan of u allergisch bent voor bijvoorbeeld grassen, huisstofmijt, bomen, dieren of eventueel voor bepaald voedsel (afhankelijk van de klachten en verschijnselen). Bij dit onderzoek wordt een druppeltje van een extract (bijvoorbeeld van huisstofmijt) op uw arm gebracht, waarna een klein prikje door dit druppeltje in de huid wordt gegeven. Dit prikje wordt wel gevoeld, maar is niet echt pijnlijk. Na 15 minuten wordt er afgelezen.
Richtlijnen voor het allergie onderzoekLeest u onderstaande richtlijnen goed door.
- Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Dermatologie.
- Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. In geval van zwangerschap dient u dit te melden aan de verpleegkundige. In dat geval kan het allergie onderzoek niet plaatsvinden.
- Als u een afspraak heeft voor skinpriktesten moet u één week voor de afspraak stoppen met de allergie-tabletten. Voor een overzicht verwijzen wij u naar de bijlage. Na de priktesten mag u deze weer gebruiken. Als u een afspraak heeft voor plaktesten is dit niet nodig en mag u met de tabletten doorgaan.
- Als u prednison en/of ciclosporine of andere afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de plakproef aan uw dermatoloog melden. Hij of zij beslist dan of de plakproef kan doorgaan. U mag ook geen hormoonzalven/crèmes of tacrolimus (protopic zalf) of pimecrolimus (elidel crème) op uw rug smeren gedurende een week voor de plakproef. Het gebruik van hormoonzalven op andere delen van je lichaam heeft geen invloed op de test.
- In de zes weken voorafgaande aan het onderzoek mag de rug niet blootgesteld worden aan zonlicht of hoogtezon (zonnebank), aangezien licht de testreactie beïnvloedt.
- Vanaf de dag dat het onderzoek plaatsvindt mag de rug niet meer gewassen worden in verband met de pleisters op uw rug.
- Bijzondere vormen van inspanning, bijvoorbeeld zware arbeid, veel bukken, tillen of sporten moeten vermeden worden, aangezien de pleisters op de rug niet mogen loslaten.
- De tweede keer dat u komt, worden de pleisters van de rug afgenomen. De plaatsen, waar de teststoffen gezeten hebben worden gemarkeerd met blauwe inkt. Deze inkt kan afgeven op de kleding. Daarom adviseren wij u een oud T- shirt mee te nemen.
- Wij raden u aan om twee dagen vóór het onderzoek geen zalven of bodylotion op de rug aan te brengen.
- Vergeet niet de voor u specifieke materialen mee te nemen, indien dit is afgesproken (bijvoorbeeld eigen cosmetica).
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Belt u dan naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlBijlageAntihistaminica: middel tegen allergie of andere aandoeningen, o.a. reistabletten. Indien u één van onderstaande medicijnen gebruikt, stopt u daarmee 7 dagen voor de priktest.
- Aerius (desloratadine);
- Allerfree (loratadine);
- Allergin (Cetirizine);
- Axid (nizatidine);
- Azaron (tripelennamine);
- Cinnipirine (cinnarizine);
- Claritine (loratadine);
- Cyclokapron (tranexaminzuur);
- Doxergan (oxomemazine);
- Emesafene (meclozine/pyridoxine);
- Fenistil (demetindeen);
- Incidal (mebhydrolyne);
- Kestine (ebastine);
- Microl (mequltazine);
- Mizollen (mizolastine);
- Naxidine (nizatidine);
- Nedeltran (Alimenazine);
- Pepcidin (famotidine);
- Periactin (cyproheptadine);
- Phenergan (promethazine);
- Roxit (roxatidine);
- Rupafin (rupatadine);
- Semprex (acrivastine);
- Sibelium (flunarizine);
- Suprimal (meclozine);
- Tagamet (climetidine);
- Tavegil (clemastine);
- Telfast (fexofenadine);
- Tinset (oxatomide);
- Triludan/Triludan Forte (terfenadine);
- Xyzal (levocetirizine);
- Zaditen (ketotifen);
- Zantac (ranitidine);
- Zyrtec (cetirizine).