Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Allergie - onderzoek

Allergie - onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een allergie onderzoek te laten uitvoeren. Deze folder geeft u informatie over allergie en het onderzoek.

Wat is allergie?
Een allergie is een veranderde reactie van het lichaam op prikkels die door bepaalde stoffen, allergenen genoemd, worden veroorzaakt. Deze allergenen geven normaal geen reactie, maar bij patiënten met een allergie hiervoor juist wel. Bij deze reactie is de afweer van het lichaam ingeschakeld. Men kan opeens allergisch worden voor allerlei stoffen. We zijn omgeven door talloze op zich onschadelijke stoffen ofwel allergenen. Voorbeelden zijn graspollen, huisstofmijt, huisdieren, voedsel, maar ook alledaagse dingen, die we aanraken, zoals nikkel, parfum, lijm etc.

Soorten allergie / eczeem
De gevolgen van een allergie kunnen zijn hooikoorts (bijvoorbeeld allergie voor huisstofmijt of pollen) en allergisch contacteczeem (allergie voor bijvoorbeeld nikkel, parfum, rubber). Bij allergisch contacteczeem dringen de stoffen door de huid binnen en veroorzaken geleidelijk aan jeukende bultjes, blaasjes en roodheid met name op die plaatsen, waar de desbetreffende stof binnendringt.

Naast allergisch contacteczeem kennen we ook eczeem door irritatie, ook wel genoemd ortho-ergisch contacteczeem. Dit type eczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals oplosmiddelen, zepen, shampoos permanentvloeistoffen etc. en berust dus niet op een allergie.

Vervolgens kennen we nog een andere vorm van eczeem namelijk constitutioneel eczeem. Patiënten met een aanleg (constitutie) voor CARA, dauwworm en hooikoorts kunnen op elke leeftijd eczeem ontwikkelen. Patiënten met aanleg voor deze vorm van eczeem ontwikkelen sneller dan anderen eczeem door irritatie (ortho-ergisch eczeem).

Een combinatie van allergisch contacteczeem, eczeem door irritatie en constitutioneel eczeem komt ook voor. Bij vermoeden op allergisch contacteczeem of constitutioneel eczeem kan men door middel van een huidtest onderzoek doen naar de oorzaak van het eczeem. Dergelijke testen zijn er niet voor het eczeem door irritatie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Plakproeven
De te testen stoffen worden in kleine “kamertjes” op de rug geplakt. Bij iedereen wordt als routine de Europese standaardreeks getest. Deze reeks bestaat uit stoffen die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Daarnaast worden materialen getest waarmee u zelf in aanraking komt, zoals bijvoorbeeld cosmetica. Het is dus van groot belang uw hobby’s te vertellen aan de arts. De genoemde stoffen worden in juiste concentratie in het juiste oplosmiddel op de rug aangebracht en afgedekt met een afsluitende witte pleister. Na 48 uur wordt de pleister afgenomen en voor de eerste keer afgelezen (door de polikliniek-assistente). Vervolgens worden kleine merktekens aangebracht met blauwe inkt om duidelijk te maken waar de huid in contact is geweest met de geteste stoffen. Op deze wijze kan de dag erna (dus 72 uur na het aanbrengen van de pleisters) opnieuw worden afgelezen. Deze keer (dus de derde keer dat u komt voor dit onderzoek) verneemt u de uitslag van het gehele allergie onderzoek en de resultaten van het eventueel verrichte laboratorium onderzoek.

Skin prik test
Deze test wordt verricht om na te gaan of u allergisch bent voor bijvoorbeeld grassen, huisstofmijt, bomen, dieren of eventueel voor bepaald voedsel (afhankelijk van de klachten en verschijnselen). Bij dit onderzoek wordt een druppeltje van een extract (bijvoorbeeld van huisstofmijt) op uw arm gebracht, waarna een klein prikje door dit druppeltje in de huid wordt gegeven. Dit prikje wordt wel gevoeld, maar is niet echt pijnlijk. Na 15 minuten wordt er afgelezen.

Richtlijnen voor het allergie onderzoek

Leest u onderstaande richtlijnen goed door.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Belt u dan naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Bijlage

Antihistaminica: middel tegen allergie of andere aandoeningen, o.a. reistabletten. Indien u één van onderstaande medicijnen gebruikt, stopt u daarmee 7 dagen voor de priktest.


Foldernummer: der365 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |