Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Ambulante photodynamische therapie

Ambulante photodynamische therapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Photodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen, of voorstadia ervan, extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt door het aanbrengen van een crème. Vervolgens worden deze cellen belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken ontstaan weer nieuwe gezonde huidcellen. Dit bijzonder selectieve effect op alleen de tumorcellen maakt photodynamische therapie tot een hoogwaardige behandeling met een prima cosmetisch resultaat. Deze methode wordt toegepast bij de huidafwijking: Keratosis Actinica.

Voorbereiding
Voor deze behandeling is in principe geen voorbereiding nodig; soms schrijft de dermatoloog een ontschilferende zalf voor waarmee u 14 dagen vóór deze behandeling start. Stop met deze zalf één dag voor de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt een korte behandeling die als volgt verloopt:
Wat merkt u van de behandeling?
Soms voelt u steken, prikken en/of pijnsensaties; u kunt dan zo nodig Paracetamol 1000 mg innemen. Volgt u de bijsluiter in de verpakking.

Wat gebeurt er na de behandeling?
De kwaadaardige cellen of de voorstadia ervan worden afgestoten en nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt.
In overleg met de dermatoloog zal er indien nodig na 3 maanden een 2e behandeling plaatsvinden.

Verzorging en advies
Douchen na de behandeling is toegestaan. De behandelde plaats afspoelen met schoon/lauw kraanwater (zachte straal). Gedurende drie weken na de behandeling is zwemmen en saunabezoek niet toegestaan. Soms kan een verzachtende crème verlichting geven. De verpleegkundige kan u hierover adviseren.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der341a versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |