Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Lactatiekunde

Antenataal kolven

Antenataal kolven

Kolven tijdens de zwangerschap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Antenataal kolven is het handmatig verzamelen van de eerste moedermelk tijdens de zwangerschap. Deze eerste moedermelk wordt ook wel het colostrum genoemd. Het afkolven van colostrum tijdens de zwangerschap kan zinvol zijn als er verwacht wordt dat de baby naast borstvoeding ook bijvoeding nodig heeft. Door al in de zwangerschap je borsten te stimuleren, komt na de bevalling de melkproductie eerder op gang. In deze folder lees je alles over antenataal kolven.

Voor wie
Antenataal kolven is vooral zinvol voor moeders die verwachten dat ze hun kindje moeten gaan bijvoeden vanwege een medische oorzaak. Maar ook voor moeders die verwachten dat zij een vertraagde- of verminderde melkproductie hebben. Denk aan:

In overleg met de behandelend arts, verloskundige of lactatiekundige kun je vanaf week 37 starten met antenataal kolven.

Benodigdheden

Om te kunnen starten met antenataal kolven heb je het volgende nodig:
Borstmassage/kolven
Een borstmassage bevordert zowel de doorbloeding van de borst als het stromen van de melk en heeft een positieve invloed op de melkproductie. De borstmassage moet zachtjes uitgevoerd worden en mag nooit pijnlijk zijn. Zorg dat je ontspannen zit. Was de handen voor elke massage. Eventueel kan warmte (kompres, handdoek, douchen) helpen om de melkproductie op gang te helpen

Volg onderstaande stappen:

Op de volgende pagina zie je een afbeelding van de techniek bij borstmassage en het afkolven met de hand.

Borstmassage technieken


Afkolven met de hand
Masseer/kolf 2 tot 3 keer per dag, maximaal gedurende 5 tot 10 minuten per sessie. Wissel tijdens het kolven van borst, zodat je beide borsten twee keer kolft.

Het is normaal dat je in het begin niets tot enkele druppels kunt kolven. Maak je daar geen zorgen over. Het feit dat je de borsten stimuleert, is voldoende! Dit zal er al voor zorgen dat de productie na de geboorte eerder op gang komt. Naarmate de borsten vaker gestimuleerd worden, is dit terug te zien in de opbrengst.

Opvangen en bewaren van moedermelk
Wanneer er colostrum komt met handkolven, kun je deze druppels opvangen met de spuitjes.

Bewaren in spuitjes

Per 24 uur mag de afgekolfde moedermelk samengevoegd worden in 1 spuitje. Belangrijk is dat deze spuit met moedermelk in de koelkast ligt. Na 24 uur is het belangrijk dat deze spuit in de vriezer gelegd wordt, voorzien van datum en tijd.

Label alle spuitjes op datum en inhoud. Plaats het zo snel mogelijk in de vriezer in een apart bakje.

Bewaren in plastic flesjes of zakjes
Als je plastic flesjes of opbergzakjes gebruikt, zorg er dan voor dat deze van BPA-vrij materiaal zijn gemaakt.

In het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, vervoer de melk dan in een koeltas en breng de hulpverleners op de hoogte. Je kan het ook in je geboorte- en of borstvoedingsplan benoemen. De moedermelk kan in het ziekenhuis in een vriezer worden bewaard.

Risico’s

Er is nog niet zo veel bekend over eventuele redenen om niet te beginnen met kolven tijdens de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen leidt het afkolven tijdens de zwangerschap niet tot samentrekkingen van de baarmoeder.

Vrouwen die eerder te vroeg (prematuur) bevallen zijn, tijdens deze zwangerschap baarmoederhalsverkorting of vaginaal bloedverlies hebben gehad, adviseren we om te overleggen met hun behandelend arts voordat zij gaan afkolven tijdens de zwangerschap.

Belangrijk
Stop met kolven wanneer je samentrekkingen of pijn voelt in je baarmoeder dat direct gelinkt kan worden aan het kolven.

Begeleiding bij borstvoeding
Borstvoeding is de beste start voor je baby. Medewerkers van de afdeling Vrouw-kind in het SKB zullen daarom het geven van borstvoeding stimuleren. Hierbij wordt uitgegaan van de 10 vuistregels van de WHO/UNICEF (zie bijlage). Ook de kraamzorg gaat uit van deze vuistregels, zodat de begeleiding tijdens de borstvoeding op elkaar aansluit. Heb je speciale wensen op het gebied van borstvoeding geven? Geef dit dan aan tijdens opname. Hier houdt de verpleegkundige, voor zover mogelijk, rekening mee. De gezondheidstoestand van jou of je kind kan van invloed zijn op de wijze waarop met borstvoeding wordt omgegaan.

Problemen met de borstvoeding thuis
In de kraamperiode kun je bij problemen met de borstvoeding richten tot de kraamverzorgende, de verloskundige of het kraamcentrum. Ook een lactatiekundige kan hulp bieden. Dit kan ook na de kraamperiode. Een lactatiekundige is specifiek opgeleid en kan je adviseren en begeleiden bij probleemsituaties rondom de borstvoeding. Ook kun je met vragen terecht bij borstvoedingsverenigingen.

Adressen voor advies en hulpmiddelen

Thuiszorgwinkel van Sensire Medipoint
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk
Telefoonnummer: 0881 - 02 01 00

La Leche League
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Telefoonnummer : 0111 - 41 31 89
www.lalecheleague.nl

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
Postbus 5243
2701 GE Zoetermeer
Telefoonnummer : 0900 - 52 28 284
Zoek via de website een lactatiekundige in de regio: www.nvlborstvoeding.nl

Kijk ook eens op Facebook, er zijn diverse groepen over borstvoeding. Zoals: https://www.facebook.com/groups/borstvoedingvraag

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heb je als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.
Foldernummer: vlk516 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |