Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

APD infuus (pamidronaatzuur)

APD infuus (pamidronaatzuur)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw specialist heeft voor u een infuus met APD (pamidronaatzuur) voorgeschreven. Door middel van deze folder willen wij u informeren over dit medicijn. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie, die de specialist of verpleegkundige u heeft verteld.

Werking
Het evenwicht tussen uw botopbouw en de botafbraak is in uw lichaam verstoord geraakt ten gevolge van uw ziekte. Hierdoor wordt de botstevigheid aangetast waardoor pijn in de botten kan optreden en het calciumgehalte (hoeveelheid kalk) in het bloed te hoog worden. APD (Pamidronaatzuur) vermindert de botafbraak en verlaagt het calciumgehalte in het bloed.

Toediening

Het medicijn wordt toegediend via een infuus in een bloedvat. Hiervoor komt u op de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG). De arts spreekt de dosering af en hoe vaak u moet komen voor het infuus. Ook spreekt hij de tijdsduur af waarin het infuus in mag lopen.

Het is belangrijk om tijdens de infusie veel te drinken (ongeveer 1 liter extra), om zo de afvalstoffen sneller via de nieren af te voeren en de kans op klachten en bijwerkingen te verminderen.

Mogelijke bijwerkingen:
Het is mogelijk, dat u zich de dag na de toediening niet lekker voelt en last heeft van spierpijn. U kunt dan paracetamol innemen.

Na de toediening van de APD kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:
Het wel of niet optreden van bijwerkingen zegt niets over de werking van dit medicijn.

Vragen
Indien u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u deze stellen aan de specialist of verpleegkundige. De specialist kunt u bereiken via de betreffende polikliniek. Het telefoonnummer van de DIG is: 0543 - 54 46 44.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: onc073 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |