Uw specialist heeft voor u een infuus met APD (pamidronaatzuur) voorgeschreven. Door middel van deze folder willen wij u informeren over dit medicijn. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie, die de specialist of verpleegkundige u heeft verteld.
Werking
Het evenwicht tussen uw botopbouw en de botafbraak is in uw lichaam verstoord geraakt ten gevolge van uw ziekte. Hierdoor wordt de botstevigheid aangetast waardoor pijn in de botten kan optreden en het calciumgehalte (hoeveelheid kalk) in het bloed te hoog worden. APD (Pamidronaatzuur) vermindert de botafbraak en verlaagt het calciumgehalte in het bloed.
ToedieningHet medicijn wordt toegediend via een infuus in een bloedvat. Hiervoor komt u op de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG). De arts spreekt de dosering af en hoe vaak u moet komen voor het infuus. Ook spreekt hij de tijdsduur af waarin het infuus in mag lopen.
Het is belangrijk om tijdens de infusie veel te drinken (ongeveer 1 liter extra), om zo de afvalstoffen sneller via de nieren af te voeren en de kans op klachten en bijwerkingen te verminderen.
Mogelijke bijwerkingen:Het is mogelijk, dat u zich de dag na de toediening niet lekker voelt en last heeft van spierpijn. U kunt dan paracetamol innemen.
Na de toediening van de APD kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:
- Temperatuursverhoging op de dag van toediening
- Hoofd- en spierpijn
- Misselijkheid
- Pijn in de botten (dit is van voorbijgaande aard)
- Wisselende bloeddruk
- Mogelijk gebitsontstekingen
Het wel of niet optreden van bijwerkingen zegt niets over de werking van dit medicijn.
VragenIndien u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u deze stellen aan de specialist of verpleegkundige. De specialist kunt u bereiken via de betreffende polikliniek. Het telefoonnummer van de DIG is: 0543 - 54 46 44.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl