Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Avulsiefractuur bij enkelbandletsel

Avulsiefractuur bij enkelbandletsel

Behandeling via Virtual Fracture Care app

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft een los botschilletje van een van de botten waaruit uw enkel bestaat (avulsiefractuur). Breuken die zo ontstaan zijn vergelijkbaar met een scheur in de enkelbanden en worden dan ook op dezelfde manier behandeld. Dit letsel herstelt in principe goed en zonder problemen. We behandelen dit met een soort kous (tubigrip) en een enkelbrace. In deze folder leest u wat een avulsiefractuur precies is en hoe de behandeling verloopt.

Samenvatting
 • U heeft een breuk in het uiterste deel van uw kuitbeen of een los botschilletje ter hoogte van uw enkel.
  Dit letsel herstelt doorgaans zonder restklachten.
 • We maken geen standaard poliklinische controle afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
 • In de eerste week is het belangrijk dat u uw been zoveel mogelijk hoog houdt, dit zorgt ervoor dat de zwelling afneemt.
 • Zodra de zwelling het toelaat, kunt u de brace gaan dragen. Indien de pijn het toelaat, kunt u vanaf week 3 beginnen met het afbouwen van het gebruik van de brace.
 • Geschikte oefeningen vindt u in deze folder of in de app.
 • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen tussen 9.00 - 15.00 uur contact met ons opnemen via de Breuklijn van het SKB: 0543 - 54 40 65.

De behandeling

Dit letsel komt vaak voor. De behandeling bestaat uit een tubigrip en een enkelbrace. Zo heeft u minder pijn en geneest het letsel het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.
TijdBehandeling
0-1 week
 • Tubigrip of drukverband (zodra mogelijk de tubigrip i.p.v. drukverband).
 • Brace dragen zodra de zwelling dit toelaat (meestal na 4 dagen)
1-3 weken
 • Tubigrip en brace dragen.
3-6 weken
 • Gebruik van brace afbouwen op geleide van de pijn.
Na 6 weken
 • Hervatten sport en gymnastiek.

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
Herstel
 • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de enkel binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat u de enkel weer volledig kunt gebruiken.
 • Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw enkel, dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen. In de app staan oefeningen om beter te herstellen.
 • Als u veel pijn heeft, als de pijn erg toeneemt of als de pijnklachten niet verminderen, kunt u contact opnemen met de breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
Opnieuw aandoen brace
Als u de brace heeft afgedaan, bijvoorbeeld om te douchen, ziet u in de video ‘Aanleggen enkelbrace bij enkelbandletsel’ hoe u de brace weer op de juiste manier aan kunt doen. De brace in de video is van een andere fabrikant, maar werkt hetzelfde.

Oefeningen
Na een breuk van de enkel kan stijheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.

Wanneer welke oefening
Na vier weken mag u beginnen met oefenen. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat.
Volg onderstaande instructies:
 • Oefen minstens 3 keer per dag en herhaal iedere oefening minstens 10 keer.
 • U kunt eventueel in warm water oefenen
Onbelast oefenen
Er zijn twee manieren van onbelast oefenen: passief en actief oefenen. Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: buig, strek en beweeg de enkel met uw handen.
Actief oefenen: span de spieren van de kuit en voet aan, buig, strek en beweeg in de looprichting, natuurlijke bewegingen, niet oprekken.

Belast oefenen
Er zijn twee manieren van belast oefenen: passief en actief oefenen. Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: ga zitten en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de app in de video ‘Enkel Extensie oefening I’.
Actief oefenen: ga staan en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de app in de video ‘Enkel Extensie oefening II’.
Overige oefeningen
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.

Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de Breuklijn van het SKB via 0543 - 54 40 65. De Breuklijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur.

App Virtual Fracture Care
In onze app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook de QR-code hieronder scannen met de camera op uw mobiele telefoon. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.

QR code

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: seh797 versie apr 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |