Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Longgeneeskunde

BAL Bronchoscopie

BAL Bronchoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een (BAL)bronchoscopie worden de luchtwegen (bronchiën) onderzocht met behulp van een scoop: een soepele slang. Deze wordt via de mond ingebracht. Tijdens het onderzoek wordt er een bepaald gedeelte van de long “gespoeld”. Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling van het ziekenhuis. In de meeste gevallen wordt dit onderzoek onder een 'roesje' gedaan. Meer informatie hierover vindt u in de folder 'Slapen tijdens onderzoek en/of behandeling'.

Voorbereiding

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de receptie van de Functieafdeling, telefoonnummer: 0543 54 46 70, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u gebruik maken van dit telefoonnummer.

Melden
U meldt zich op de afdeling dagbehandeling (route 7.5). Daar wordt u opgenomen en voorbereid op het onderzoek. Tijdens uw opname wordt er door een laborant bloed afgenomen.

Het onderzoek
De verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Daar krijgt u uitleg over wat er gaat gebeuren. Als u een bril heeft, kunt u deze in de onderzoekskamer af doen. Na de uitleg wordt u in slaap gebracht. U merkt daardoor niks van het onderzoek. De anesthesie medewerker houdt uw hart, zuurstofgehalte en bloeddruk goed in de gaten. Het onderzoek wordt gedaan met een bronchoscoop. Dit is een dunne flexibele slang, waardoor u goed kunt blijven ademen. De hoestprikkel wordt weggenomen met lokale verdoving in uw keel en luchtwegen. Tijdens het onderzoek van de longen met de bronchoscoop wordt er in een specifiek gebied gespoeld met natriumchloride (NaCl). Ook worden er soms hapjes weefsel weggenomen voor onderzoek. Als u weer wakker bent gaat u terug naar de afdeling.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Nazorg
Na het onderzoek vertelt de verpleegkundige wanneer u weer mag eten en drinken. U blijft na het onderzoek nog even op de afdeling dagbehandeling (route 7.5). Als u zich goed voelt, kunt u in overleg met de verpleegkundige naar huis. Wij adviseren u iemand mee te nemen in verband met het vervoer terug naar huis. Wanneer er tijdens het onderzoek wat weefsel is weggenomen voor onderzoek kan er na een hoestbui wat bloed bij het slijm zitten. Ook kunt u zich gedurende de dag wat grieperig voelen als reactie op het onderzoek. Als u na het onderzoek benauwd bent dan kunt u een extra inhalatie nemen of contact opnemen met de longarts. Bij toenemende klachten, neem contact op met de polikliniek Longgeneeskunde via 0543 - 54 45 10 (tot 16.30 uur).

Uitslag
De definitieve uitslag van het totale onderzoek krijgt u van uw behandelend arts tijdens uw vervolgafspraak op de polikliniek of op de verpleegafdeling, als u opgenomen bent.

Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u terecht bij de secretaresse van de Functieafdeling, telefoon: 0543 - 54 46 70, of bij de behandelend arts of huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun129 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |