Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Barbotage schouder

Barbotage schouder

Behandeling van een pees in de schouder

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent door uw arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor de behandeling van verkalkingen in een pees. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. Een radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

Belangrijk om te wetenMeenemenWaar melden
Meldt u zich ruim op tijd aan bij de balie van de afdeling Radiologie (route 6.2). U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de laborant.

De behandeling
U heeft klachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen in een pees. Een barbotage behandeling heeft als doel de kalkafzettingen op te lossen. Met behulp van echografie (geluidsgolven onderzoek) worden de kalkafzettingen opgespoord. Daarna worden de kalkafzettingen aangeprikt en zo mogelijk uitgespoeld. Door het aanprikken en spoelen wordt de genezing van de pees (of pezen) op gang gebracht. Het is de bedoeling dat hiermee de pijnklachten op termijn afnemen.

Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. Met behulp van echografie wordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald. De huid wordt gedesinfecteerd en verdoofd. De kalkafzetting in de pees wordt meerdere keren aangeprikt en gespoeld. Het prikken in de verkalkingen brengt het genezingsproces versneld op gang. Soms verlaat een deel van de kalk via de naald al direct het lichaam. Tot slot wordt er in de slijmbeurs een oplossing met pijnstiller en ontstekingsremmer achter gelaten.

Na de behandeling
Door de reactie van het lichaam op het aanprikken van de verkalking, wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces kan de eerste tijd, soms tot twee weken na de behandeling, meer pijnklachten veroorzaken dan er voor de behandeling waren. Hiervoor kunt u naar behoefte Paracetamol gebruiken tot maximaal 4 keer 1000mg per dag. Ook kunt u de schouder koelen met bijvoorbeeld een ijspakking. Daarnaast kan er door de behandelend arts of de huisarts een kortdurende behandeling met NSAID’s (zoals Brufen of Diclofenac) worden geadviseerd. Welk middel in uw geval geschikt is kunt u navragen bij uw specialist of huisarts. Na één tot twee weken worden de klachten geleidelijk minder.
Bij koorts en/of ernstige pijnklachten dient u contact op te nemen met uw behandelaar of huisarts.

Het is raadzaam om uw arm gedurende 4-6 weken niet te zwaar te belasten. Gedurende deze tijd mag u de arm niet boven schouderniveau bewegen. Ook bewegingen die herkenbare pijnklachten veroorzaken moet u zo veel mogelijk vermijden. Blijf wel de arm licht belasten en bewegen, om vastzitten van de schouder (‘frozen shoulder’) te voorkomen. Fysiotherapie kunt u vanaf 2 weken na de behandeling weer starten indien u dat wilt.

Duur behandeling
De behandeling duurt ongeveer 40 minuten.

Bijwerkingen
Meestal wordt aan het einde van de behandeling een ontstekingsremmend middel in de slijmbeurs gespoten (Kenacort 20 mg). Een bijwerking van dit middel is dat er roodheid in het gezicht kan ontstaan. Deze bijwerking komt bij 1 tot 10 van de 1000 patiënten voor. De roodheid trekt binnen enkele dagen weg. Op de plek van inspuiten kan een blauwrode verkleuring ontstaan, ook deze trekt na een paar dagen weer weg. Als u meer klachten heeft dan alleen de roodheid kunt u contact opnemen met de huisarts.

Verhinderd
Meldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van de behandeling bij de afdeling Radiologie. We kunnen dan een nieuwe afspraak maken met u, en er kan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.

Vragen
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens de behandeling steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Contact
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad643 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |