Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Interne geneeskunde

Beenmerg- en/of bekkenpunctie

Beenmerg- en/of bekkenpunctie

Sternum of crista

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Het doel van een beenmergpunctie en/of beenmergbiopt is het afnemen van beenmergcellen en/of botweefsel voor microscopisch onderzoek. Er zijn twee soorten beenmergpunctie:
Bij de sternumpunctie wordt via een dunne naald vloeibaar beenmerg opgezogen uit uw heupbeen. Bij de cristabiopsie wordt via een naald uit de brede rand van uw heupbeen (bekkenkam) ook botweefsel meegenomen voor onderzoek. Het beenmerg (en eventueel botweefsel) wordt vervolgens onderzocht in het laboratorium.

Voorbereiding
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek makkelijke kleding te dragen.

Onderzoek
De verpleegkundige vraagt u om uw heup te ontbloten. Na het desinfecteren van de huid, verdooft de arts de plek waar de punctie plaats vindt. Dit verdoven kan een knijpend gevoel geven.

De arts maakt met een speciale holle naald een klein gaatje in de bekkenkam. Hierna wordt met een spuit enkele milliliters beenmerg opgezogen. Dit duurt enkele seconden en kan gevoelig zijn.

Bij een crista biopsie (bot biopsie) haalt de arts, met een holle naald een klein pijpje botweefsel uit de bekkenkam.

Als de naald weer verwijderd is plakt de verpleegkundige een pleister op het wondje en controleert zij nog even op eventueel nabloeden. Na de punctie komt de laborante bij u om wat bloed uit de vinger af te nemen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Nazorg
Na de punctie kunt u weer naar huis. We raden u aan om iemand mee te nemen zodat u niet zelf hoeft te rijden. Advies is thuis nog even het wondje te controleren op nabloeden. Mocht dit gebeuren, dan kunt u het wondje nog eens extra afdrukken en van een nieuwe pleister voorzien. Het kan zijn dat de punctieplaats een beurs gevoel geeft als de verdoving is uitgewerkt. Bij pijn mag u Paracetamol nemen (volgens gebruiksaanwijzing in de verpakking). De dag na het onderzoek kunt u de pleister verwijderen en mag u weer douchen.

Uitslag

Tijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd / vragen
Bent u verhinderd op het afgesproken tijdstip, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de secretaresse van de polikliniek Interne Geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Ook wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, horen wij dit graag van u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 43 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun125 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |