Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Behandeling en advies voor kinderen bij (toenemende) myopie

Behandeling en advies voor kinderen bij (toenemende) myopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat is Myopie
Myopie (bijziendheid) is een brekingsafwijking van het oog, waardoor voorwerpen ver weg niet scherp gezien worden. Voorwerpen dichtbij wel, vandaar de naam bijziendheid (zie afbeelding 1). Bij myopie is het oog in verhouding te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt valt niet op het netvlies, maar vóór het netvlies. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.

Schematische afbeelding myopie

Oorzaken
Myopie heeft verschillende oorzaken. Daarover leest u hieronder meer.

Erfelijke factoren
Als één of beide ouders myopie hebben, is de kans groter dat een kind ook myopie heeft.

Omgevingsfactoren Risico’s hoge myopie
Bij myopie is het oog vaak ‘te lang’. Een gemiddeld oog zonder brilafwijking is 23 millimeter lang. Een bijziend oog is langer. Een ooglengte boven de 26 millimeter of een brilsterkte van -6 of hoger wordt hoge myopie genoemd. Hoge myopie vergroot de kans op een oogziekte op oudere leeftijd. Problemen die kunnen ontstaan zijn: Bovenstaande problemen kunnen leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. De risico’s worden niet kleiner na een correctie door middel van een bril, contactlenzen, laserbehandeling of implantaten.

Mogelijke behandelingen
Hieronder volgen adviezen en behandelingen die helpen om (hoge) myopie zoveel mogelijk te voorkomen.

Leefstijl aanpassing
Atropine oogdruppels

De toename van myopie kan geremd worden met atropine oogdruppels. Hoe hoger de dosering van atropine, hoe groter het remmende effect. Deze oogdruppels helpen dus niet de myopie te verminderen, maar remmen bij de meeste patiënten de myopie af.

Bij een behandeling met atropine dient u uw kind elke avond te druppelen in beide ogen. De behandeling is nodig zolang het oog doorgroeit. Dit is over het algemeen enkele jaren. Zodra de groei van het oog (aslengte) per jaar stabiel blijft of minimaal toeneemt, kan de dosering van atropine langzaam afgebouwd worden.

Atropine kan bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn: Neem bij één van bovenstaande bijwerkingen telefonisch contact op met de poli Oogheelkunde via 0543 54 45 50.

Speciale contactlenzen
Er zijn verschillende type contactlenzen die de toename van myopie kunnen afremmen. Contactlenzen worden door oogartsen bij jonge kinderen afgeraden. Contactlenscontroles worden uitgevoerd bij een optometrist. Dit gebeurt bij de opticien en niet in het ziekenhuis.

Speciale brillenglazen
Speciale brillenglazen corrigeren het gezichtsvermogen. Daarnaast zitten er bepaalde segmenten in deze glazen welke de toename van myopie kunnen afremmen.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de poli Oogheelkunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 -16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 50. Meer informatie over bijziendheid kunt u vinden op www.myopie.nl.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: oog116 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |