Wat is MyopieMyopie (bijziendheid) is een brekingsafwijking van het oog, waardoor voorwerpen ver weg niet scherp gezien worden. Voorwerpen dichtbij wel, vandaar de naam bijziendheid (zie afbeelding 1). Bij myopie is het oog in verhouding te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt valt niet op het netvlies, maar vóór het netvlies. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Oorzaken Myopie heeft verschillende oorzaken. Daarover leest u hieronder meer.
Erfelijke factorenAls één of beide ouders myopie hebben, is de kans groter dat een kind ook myopie heeft.
Omgevingsfactoren - Duur van het kijken naar een scherm: langer dan 20 minuten achter elkaar kijken op een mobiele telefoon, computer of tablet vergroot de kans op myopie.
- Korte kijk afstand: een boek, tablet of mobiele telefoon korter dan 30 cm voor het oog houden vergroot de kans op myopie.
- Weinig buiten zijn: minder dan twee uur per dag buiten zijn vergroot de kans op myopie.
Risico’s hoge myopieBij myopie is het oog vaak ‘te lang’. Een gemiddeld oog zonder brilafwijking is 23 millimeter lang. Een bijziend oog is langer. Een ooglengte boven de 26 millimeter of een brilsterkte van -6 of hoger wordt hoge myopie genoemd. Hoge myopie vergroot de kans op een oogziekte op oudere leeftijd. Problemen die kunnen ontstaan zijn:
- Verdunning van het netvlies
- Slijtageplekken van de gele vlek
- Loslaten van het netvlies
- Bloeding van het netvlies (myope maculadegeneratie)
- Staar (cataract)
- Hoge oogdruk (glaucoom)
Bovenstaande problemen kunnen leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. De risico’s worden niet kleiner na een correctie door middel van een bril, contactlenzen, laserbehandeling of implantaten.
Mogelijke behandelingenHieronder volgen adviezen en behandelingen die helpen om (hoge) myopie zoveel mogelijk te voorkomen.
Leefstijl aanpassing- Doe minimaal 15 uur per week buitenactiviteiten in het daglicht. Dit is ongeveer 2 uur per dag.
- Kijk niet langer dan 20 minuten achtereen dichtbij op een scherm. Neem daarna een pauze van minimaal 20 seconden.
- Houd boeken of ander leeswerk, uw mobiele telefoon of tablet op een afstand van minimaal 30 centimeter van uw ogen.
Atropine oogdruppelsDe toename van myopie kan geremd worden met atropine oogdruppels. Hoe hoger de dosering van atropine, hoe groter het remmende effect. Deze oogdruppels helpen dus niet de myopie te verminderen, maar remmen bij de meeste patiënten de myopie af.
Bij een behandeling met atropine dient u uw kind elke avond te druppelen in beide ogen. De behandeling is nodig zolang het oog doorgroeit. Dit is over het algemeen enkele jaren. Zodra de groei van het oog (aslengte) per jaar stabiel blijft of minimaal toeneemt, kan de dosering van atropine langzaam afgebouwd worden.
Atropine kan bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
- Overgevoeligheid
- Rode ogen
- Koorts
- Huiduitslag
- Snelle hartslag
- Droge mond
- Droge huid
- Misselijkheid.
Neem bij één van bovenstaande bijwerkingen telefonisch contact op met de poli Oogheelkunde via 0543 54 45 50.
Speciale contactlenzenEr zijn verschillende type contactlenzen die de toename van myopie kunnen afremmen. Contactlenzen worden door oogartsen bij jonge kinderen afgeraden. Contactlenscontroles worden uitgevoerd bij een optometrist. Dit gebeurt bij de opticien en niet in het ziekenhuis.
Speciale brillenglazen Speciale brillenglazen corrigeren het gezichtsvermogen. Daarnaast zitten er bepaalde segmenten in deze glazen welke de toename van myopie kunnen afremmen.
VragenHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de poli Oogheelkunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 -16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 50. Meer informatie over bijziendheid kunt u vinden op www.myopie.nl.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.