Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Reumatologie


Behandeling botontkalking medicijnen

Behandeling botontkalking medicijnen

Gebruik van bisfosfonaten bij osteoporose


Uw reumatoloog heeft u het advies gegeven om een bisfosfonaat te gebruiken. In deze folder geven we nuttige informatie over de bisfosfonaten, maar deze folder is niet ter vervanging van de bijsluiter.

Bisfosfonaten
De meest voorgeschreven bisfosfonaten zijn alendroninezuur, risedroninezuur, ibandroninezuur en zolendroninezuur.

Waarom behandeling met bisfosfonaten en hoe werkt het eigenlijk?
Bisfosfonaten worden voorgeschreven om botontkalking (osteoporose) te behandelen of te voorkomen. Door botontkalking ontstaat een grotere kans op botbreuken. Ons botweefsel wordt steeds ”verbouwd”: er zijn botafbrekende cellen en botaanmakende cellen die elkaar in principe in evenwicht houden zodat de hoeveelheid bot gelijk blijft. Bij botontkalking wordt er meer bot afgebroken dan aangemaakt. Ook bij langdurig prednisolon gebruik kan dat optreden. Bisfosfonaten remmen de botafbrekende cellen, zodat er meer botweefsel blijft en de kans op botbreuken kleiner wordt. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking, veiligheid en mogelijke bijwerkingen van de bisfosfonaten . Hieruit blijkt dat het veilige en goedwerkende medicijnen zijn die bij de meeste mensen geen bijwerkingen hebben.

Hoe gebruik ik bisfosfonaten
Eventuele bijwerkingen
Bijwerkingen van medicijnen kunnen optreden. Bij bisfosfonaten zijn de meest bekende bijwerkingen maag-darmklachten als misselijkheid, een vol gevoel in de buik, diarree of juist verstopping. Het tablet moet niet in de slokdarm blijven ”hangen” daar zou het de slokdarmwand kunnen irriteren, daarom moet u het met ruim water en bij voorkeur zittend of staand innemen. Bij met name het infuus zien we bij de eerste gift wel griepachtige verschijnselen als spierpijn en een rillerig gevoel, meestal is dat bij de volgende giften niet meer aanwezig.

Niet gebruiken
Als u zwanger wilt worden, zwanger bent of als u borstvoeding geeft worden bisfosfonaten afgeraden. Mannen met kinderwens kunnen wel bisfosfonaten gebruiken.

Wat moet u verder nog weten
De duur van de behandeling hangt af van de reden waarom het medicijn is voorgeschreven, dit zal uw arts met u bespreken. Bij gebruik van dit medicijn zijn vaak geen bloedcontroles nodig, maar in sommige situaties vindt de arts dat wel verstandig. In zeldzame gevallen (meestal bij het bisfosfonaten infuus) kan het bot van de onderkaak beschadigen, met name na tandheelkundige ingrepen. Ook al komt deze bijwerking weinig voor en dan meestal pas na langer gebruik, het is wel verstandig altijd uw tandarts of de kaakchirurg in te lichten dat u een bisfosfonaat gebruikt, zeker als hij een ingreep wil doen bij/aan het bot van de onderkaak.

Vragen
Deze folder verschaft geen volledige informatie over dit medicijn. Raadpleeg de bijsluiter of overleg met uw apotheker als u nog vragen hebt. Indien u nog vragen hebt voor de reumatoloog, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu750 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |