Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

De behandeling van een dijbeenbreuk bij kinderen

De behandeling van een dijbeenbreuk bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw kind is opgenomen in verband met een breuk in het dijbeen. Er is gekozen voor behandeling met een Bryant-tractie. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling van een dijbeenbreuk door middel van de Bryant-tractie. Deze tractie wordt toegepast bij kinderen tot 4 jaar. Algemene informatie over de opname in het ziekenhuis vindt u in de folder Opname op de kinderafdeling voor kinderen.

Bryant-tractie
Bij een Bryant-tractie worden de benen van uw kind met gewichtjes zo geplaatst, dat de botdelen in een zo goed mogelijke stand worden gebracht. Door de natuurlijke botgenezing zal het bot dan in de goede stand aangroeien.

Op beide benen wordt een kleefpleisterverband aangelegd en omzwachteld met verband. Aan het kleefpleisterverband zitten touwen die door verschillende katrollen gaan. Aan het uiteinde van deze touwen zitten enkele gewichten bevestigd, afhankelijk van het gewicht van uw kind. De benen worden verticaal geplaatst en licht naar buiten gedraaid. De billen moeten net vrij van de matras liggen. De behandeling vindt in het ziekenhuis plaats en duurt gemiddeld 3 tot 4 weken. Dit is afhankelijk van de mate van nieuwvorming van het bot.

Gang van zaken in het ziekenhuis

Pijnbestrijding
De eerste dagen dat uw kind in tractie ligt, kan het kind last hebben van pijn en spierkrampen. De spierkrampen zijn een reactie van het lichaam op de beenbreuk en het verplegen in tractie. Vanaf de start van de behandeling krijgt uw kind pijnstillers.

Controles
De verpleegkundige controleert 2 keer per dag de tractie. Zij/hij beoordeelt de bloedcirculatie en de huid van de benen en voeten en zal de zwachtels opnieuw om de benen wikkelen. Zo nodig moet de kleefpleister worden vervangen als deze los laat.

Tijdens de behandeling worden er röntgenfoto's gemaakt en aan de hand daarvan bepaalt de behandelend arts de voortgang. Aanpassingen van de gewichten is soms nodig. De behandelend arts komt op de afdeling langs om de voortgang met u te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.

Dagindeling
Tijdens de opname proberen we zoveel mogelijk het ritme van thuis aan te houden. De pedagogisch medewerker maakt in overleg met u en de verpleegkundige een dagprogramma. Spelen gaat wat moeilijker. Uw kind zal zijn energie wat moeilijker kwijt kunnen. Samen met de pedagogisch medewerker en de verpleegkundige kunt u de mogelijkheden bespreken voor activiteiten die bij uw kind passen. Uw kind moet natuurlijk de hele opname in bed blijven, maar kan met het bed wel naar de speelkamer of van de afdeling af. En bij mooi weer naar buiten.

U als ouder mag de hele dag bij uw kind blijven en één ouder mag ook blijven slapen. Omdat een opname meerdere weken gaat duren, kan dit wel zwaar voor u zijn. Het is ook niet voor elk kind nodig om gedurende de hele opname de hele dag aanwezig te zijn. Overleg met de verpleegkundige om de beste beslissingen voor u en uw kind te nemen.

Verzorging van uw kind
Dagelijkse verzorging
Tijdens de behandeling in tractie ligt uw kind op bed. Deze behandeling kan niet onderbroken worden en douchen of in bad gaan is dus niet mogelijk. Uw kind wordt op bed gewassen. Haren wassen is wel mogelijk op bed. U kunt met de verpleegkundige bespreken welke zorg u aan uw kind kunt en wilt geven.

Kleding
Bovenkleding kan uw kind gewoon dragen. Echter is het wel raadzaam te kiezen voor kleding zonder knoopjes op de rug om drukplekken te voorkomen. Uw kind kan geen gewoon broekje aan. Het is wel mogelijk om een broekje aan te passen door de zijnaden los te halen en met klittenband of drukknopen te sluiten. We kunnen sokjes over de tenen/voeten doen om koude voeten te voorkomen.

Voeding
Omdat uw kind de hele dag op bed ligt zal de stoelgang soms moeizamer verlopen. Voldoende vocht en vezelrijke voeding zijn dan van belang. De verpleegkundige of zorgassistente kan u hierover adviseren. Doordat uw kind minder actief is heeft het vaak minder trek. Probeer op vaste tijden eten en drinken aan te bieden.

Naar huis
Meestal duurt de behandeling drie tot vier weken, afhankelijk van de mate van botgenezing. De behandelend arts bepaalt aan de hand van röntgenfoto's wanneer de behandeling gestopt kan worden. De gewichtjes en het tractieverband worden dan verwijderd. De benen worden op kussens gelegd, zodat het kind geleidelijk kan wennen aan de normale positie van de benen. Dit duurt meestal 1 tot 2 dagen. Uw kind kan daarna ook langzaam het been weer gaan belasten. Uw kind geeft hierbij zelf het tempo aan. Als uw kind gewend is aan de normale positie van de benen en het geeft geen pijn meer aan mag uw kind naar huis.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de kinderafdeling, telefoon 0543 54 44 95.

Toestemming voor een behandeling
Volgens de wet WGBO (Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Om toestemming te kunnen geven moeten een kind en/of ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
In uw geval is uw kind jonger dan twaalf jaar en dan gelden de volgende regels volgens de WGBO:

Meer over toestemming en informeren

Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Men moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vindt u:

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin632 versie jun 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |