Uw familielid of naaste heeft een circulatiestilstand gehad en is gereanimeerd. Hij of zij wordt op de Intensive Care behandeld. Wij zijn ons ervan bewust dat dit een schokkende ervaring voor u moet zijn. Op de Intensive Care proberen we de oorzaak van de circulatiestilstand te achterhalen en gaan we uw naaste behandelen. In deze folder geven wij u informatie over de behandeling na een reanimatie.
Wat is een circulatiestilstand?Het hart zorgt ervoor dat bloed door het lichaam wordt gepompt. Via het bloed wordt zuurstof vervoerd. Zonder zuurstof kan het lichaam niet functioneren. Als gevolg van de circulatiestilstand heeft de bloedsomloop van het lichaam korte tijd stilgestaan. Hierdoor kunnen organen beschadigd raken. Deze schade kan voor een deel herstellen, voor een deel niet. Het is in deze fase niet te voorspellen in welke mate en voor welke organen dit geldt. Daarom is het moeilijk een prognose te geven.
Ook de hersenen hebben gedurende een periode geen bloed en zuurstof gehad. Een reactie van de hersenen hierop is dat ze kunnen gaan zwellen, zoals je ook een dikke hand kunt krijgen als je die hand gestoten hebt. Deze reactie is de eerste 24 uur het heftigst. Dit is erg gevaarlijk en kan de schade aan de hersenen verergeren.
De behandelingOm hersenschade en schade aan de organen zoveel mogelijk te beperken, wordt uw naaste zo nodig de eerste 24 uur na opname gekoeld op de ICC. Dit betekent dat de temperatuur van het lichaam gedurende 24 uur (soms langer) onder de 36°C wordt gehouden. Uw naaste wordt slapende gehouden door middel van medicijnen. Door de koeling vermindert de ontstekingsreactie van de hersenen. Hierdoor vermindert de zwelling in de hersenen. Ook wordt er door de slaaptoestand minder van het lichaam gevraagd, zodat het lichaam minder zuurstof nodig heeft.
Tijdens de behandeling kan uw naaste gaan rillen. Indien dit optreedt, zal dit door medicijnen onderdrukt worden. Hiermee wordt voorkomen dat het lichaam door het rillen weer opwarmt.
Uw naaste ligt aan de monitor, wordt beademd en er worden infuuslijnen ingebracht. Er wordt regelmatig bloed afgenomen. Dit alles is om hem/haar zo comfortabel mogelijk te houden en zo goed mogelijk te ondersteunen en te controleren en de behandeling zo nodig bij te sturen.
Na de behandelingWanneer de periode van 24 uur voorbij is, wordt het koelen gestopt en kan het lichaam vanzelf weer langzaam opwarmen. Afhankelijk van de toestand van uw naaste wordt dan ook de slaapmedicatie gestopt en kunnen we beoordelen hoe het met uw naaste is. In het ergste geval zal uw naaste nooit meer wakker worden, in coma blijven en mogelijk overlijden. In het beste geval wordt uw naaste wakker, is er nauwelijks of geen schade aan de hersenen opgetreden en is er zicht op een normaal verder functioneren. Alles daar tussenin is ook mogelijk. Dit betekent dat er neurologisch onderzoek wordt verricht (waaronder pupilreacties en andere reflexen) en zo nodig aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een EEG = Electro Encefalogram, een hersenfilmpje). Hierna wordt beoordeeld hoe ernstig de hersenschade is.
De intensive-care-arts (intensivist) bepaalt het beleid rondom de behandeling van uw naaste. In een aantal gevallen kan de arts op grond van bepaalde bevindingen constateren dat er geen kans op herstel is. In sommige gevallen wordt de behandeling gestaakt. Wij zullen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Stel gerust vragen aan de verpleegkundige of de arts.
Wat kunt u doen?Door de slaapmedicatie en de beademing is persoonlijk contact met de patiënt niet mogelijk. Toch is er een kleine kans aanwezig dat hij/zij nog dingen hoort en voelt. U kunt gewoon tegen uw naaste praten, hem of haar aanraken of een kus geven. In de koelingsfase heeft het geen zin uw naaste wakker te maken. Zorg voor rust voor uw naaste en voor u zelf en beperk het bezoek tot alleen de naaste familie.
VragenWanneer u nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
http://www.skbwinterswijk.nl
Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website:
www.zorgkaartnederland.nl