Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Behandeling met Efudix crème

Behandeling met Efudix crème

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten tot een behandeling met Efudix crème. Met deze folder informeren wij u over de behandeling met deze crème.

Algemeen
Efudix crème bevat een stof (5-fluorouracil) die specifiek reageert op huidcellen die afwijkend zijn en te snel groeien. Deze te snel groeiende cellen worden door de crème vernietigd. De normaal groeiende huidcellen worden door de crème niet aangetast. De aantasting van de te snel groeiende cellen is te zien aan de rode plekken die zichtbaar worden tijdens de behandeling.

Wanneer mag u de crème niet gebruiken?
U mag de crème niet gebruiken als u zwanger bent, borstvoeding geeft, of overgevoelig bent voor bestanddelen van de crème. Mannen en vrouwen in de vruchtbare levensfase moeten adequate anticonceptie tijdens en tot 3 maand na de behandeling gebruiken.

Komt de Efudix creme ook in het lichaam terecht?
Nee, er zijn uit onderzoeken geen aanwijsbare gegevens naar voren gekomen die aantonen dat de werkzame stof 5-fluorouracil ook in uw lichaam komt. De werking van de crème blijft beperkt tot de huidcellen.

Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt drie tot vier weken, tenzij door de dermatoloog een andere kuur wordt voorgeschreven.

Hoe moet u Efudix creme aanbrengen?
In overleg met de arts of dermatologie verpleegkundige, wordt het te behandelen gebied bepaald. Niet alles tegelijk, maar in gedeeltes.
Wanneer ontstaan de rode plekken op de huid?
Kan ik douchen en zwemmen tijdens de behandeling?

Douchen

Tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem. We raden aan om de huid die wordt behandeld niet met zeep te wassen, maar alleen met lauwwarm water. Als het schedeldak wordt behandeld met Efudix crème, raden we aan om het haar te wassen met een milde, evt. (ongeparfumeerde) shampoo. Dit voorkomt meer irritatie van de behandelde huid.

Zwemmen
Zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling raden we af.

Is Efudix crème te combineren met andere cremès/cosmetica?

Moet de huid worden beschermd tijdens en na de behandeling?
Ja, gedurende de behandeling met Efudix crème moet de huid worden beschermd tegen UV straling. Afhankelijk van de te behandelen locatie is het advies om bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen te dragen. Na de behandeling blijft het advies om voorzichtig te blijven met blootstelling van de huid aan zonlicht. Het is aan te raden om bij blootstelling aan de zon de huid overdag regelmatig in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 50.

Is de voorgeschreven behandeling voldoende geweest?
Na het stoppen van de behandeling krijgt u (meestal) na twee tot drie maanden een controleafspraak bij de dermatoloog. Hij/zij bekijkt daarbij of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der702 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |