Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Hydroxychloroquine (Plaquenil®)

Hydroxychloroquine (Plaquenil®)

Medicijn bij reumatische aandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u Hydroxychloroquine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over het medicijn Hydroxychloroquine en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Doel van de behandeling
Hydroxychloroquine kan de oorzaak van uw reumatische aandoening niet wegnemen. U gebruikt het om de ontsteking in uw gewrichten te remmen. De zwelling in de gewrichten, stijfheid en pijn nemen dan af. Dit kan de schade aan uw gewrichten vertragen of voorkomen. Of het middel bij u goed werkt, merkt u pas als u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

Wijze van innemen
Hydroxychloroquine bestaat uit tabletten van 200 mg die u één of twee keer per dag (volgens uw recept) inneemt. Hydroxychloroquine slikt u in zijn geheel door met een glas water. Neem Hydroxychloroquine ’s ochtends tijdens of na het ontbijt en/of ’s avonds tijdens of na de maaltijd.

Vergeten te nemen
Ben u een tablet vergeten in te nemen? Als het volgende tijdstip van inname langer dan 4 uur duurt, mag u de gemiste dosis alsnog innemen. Als u binnen 4 uur de volgende dosis zou moeten nemen, slaat u de gemiste dosis over.

Mogelijke bijwerkingen

Hydroxychloroquine geeft zelden bijwerkingen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Belangrijk

Neem contact op met de reumatoloog als u bijwerkingen krijgt.

Combinatie met andere medicijnen
U kunt Hydroxychloroquine in combinatie met bijna alle medicijnen gebruiken. Er zijn enkele medicijnen die de werking van Hydroxychloroquine beïnvloeden. De apotheek attendeert u hierop en adviseert u hierin. Informeer daarnaast altijd uw huisarts, specialist en de trombosedienst over welke medicijnen u gebruikt. Belangrijk: als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw reumatoloog.

Reizen en vaccinaties (inentingen)
Griepvaccinatie
De griepvaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met Hydroxychloroquine. Het nemen van een griepvaccinatie wordt zelfs aanbevolen.

Reisvaccinaties
U kunt reisvaccinaties veilig laten toedienen als u naast Hydroxychloroquine geen andere reumaremmers gebruikt.

Let op: bij gebruik van Hydroxychloroquine in combinatie met bepaalde andere reumaremmers (sommige klassieke- en alle biologische reumaremmers) mag u geen ‘levend verzwakte vaccinaties’ toegediend krijgen. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (tegen tuberculose) en BMR (tegen bof, mazelen en rode hond). Door bepaalde reumaremmers kunnen vaccinaties minder effectief zijn. Uw reumatoloog, reumaverpleegkundige en/of degene die de vaccinaties zal toedienen, kan u meer uitleg en adviezen hierover geven.

Controle
Voorafgaand aan elke controle-afspraak wordt uw bloed onderzocht. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn. Als u langer dan 1 jaar Hydroxychloroquine heeft gebruikt wordt soms geadviseerd, uit voorzorg, een oogheelkundig onderzoek te doen. Bij mensen met oogafwijkingen is soms aan het begin van de behandeling met Hydroxychloroquine een controle bij de oogarts nodig.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Hydroxychloroquine mag gebruikt worden bij een kinderwens, zwangerschap en tijdens borstvoeding. Mannen met een kinderwens kunnen Hydroxychloroquine ook blijven gebruiken.

Vragen
Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu565 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |