Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Behandeling van reumatische aandoeningen met JAK remmers

Behandeling van reumatische aandoeningen met JAK remmers

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
JAK- remmers zijn reuma-remmende medicijnen. Ze verminderen de activiteit van een groep enzymsystemen in het lichaam, die de Janus-kinasen worden genoemd. Hierdoor wordt het reumatisch ontstekingsproces geremd. Deze medicijnen helpen de pijn, de stijfheid en de zwelling van uw gewrichten te verminderen. Daardoor kunt u uw normale dagelijkse activiteiten beter uitvoeren en verbetert de kwaliteit van uw leven. Daarnaast vertraagt het verdere beschadiging van uw gewrichten doordat het de reumatische ontsteking remt.

Onder andere Baricitinib ( = Olumiant) en Tofacitinib ( = Xeljanz) behoren tot deze groep van reumaremmers. Het zijn medicijnen in tabletvorm die u dagelijks moet innemen. Reumatische ziekten zijn vaak chronische aandoeningen. Het effect van de behandeling treedt vaak pas in enkele weken tot maanden op. Het is van belang dat u uw medicijnen volgens voorschrift inneemt.

Screening
Voordat u kunt starten met de behandeling wordt bekeken of er geen medische bezwaren zijn tegen de behandeling met een JAK-remmer. Het kan zijn dat u al eerder hierop gecontroleerd bent (b.v. als u een behandeling hebt gehad met een biological). De reumatoloog zal dit voor u beoordelen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?
Onderstaande opsomming is niet volledig maar geeft een overzicht van de meest relevante bijwerkingen (voor uitvoeriger informatie zie de bijsluiter of vraag uw apotheek).

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
Af en toe voorkomende bijwerkingen:

Allergische reactie

Tekenen van een allergische reactie zijn: beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling, ernstige duizeligheid, zwelling van de lippen, tong of keel, jeuk of huiduitslag. Roep medische hulp in als u dergelijke klachten heeft.

Overige bijwerkingen
Sommige bloedwaarden kunnen veranderen, zoals de leverenzymen, nierfunctie-bepaling, het bloedbeeld en cholesterolgehalte. Daarom zullen uw bloedwaarden regelmatig worden gemeten.

Mocht u bijwerkingen ervaren en/of een (mogelijke) infectie onder de leden hebben, dan moet u de medicatie stoppen en overleggen met uw huisarts, reumatoloog of reumaconsulent. Bij eventuele infecties moeten deze genezen zijn (eventueel door een behandeling), voordat u weer met de medicatie mag beginnen.

Zwangerschap en borstvoeding
Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van JAK-remmers tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u of uw partner overweegt om zwanger te worden.

Heeft u vragen?
Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek Reumatologie. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu602 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |