Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Behandeling met koolteerproducten

Behandeling met koolteerproducten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een behandeling met koolteerproducten. Deze folder geeft u informatie over de werking en het gebruik van de koolteerproducten. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt hiervoor bij de arts of verpleegkundige terecht.

Doel behandeling
Het doel van de koolteerbehandeling is de huidklachten en de jeuk te verminderen. De koolteerbehandeling wordt met name bij eczeem of psoriasis toegepast.

Koolteer
Koolteerproducten zijn alleen voor uitwendig gebruik en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt in pasta’s, zalven, lotions en shampoos.

Werking
Koolteer werkt jeukstillend, ontstekingremmend, verkoelend, antibacterieel en zwak schimmeldodend.

Koolteerproducten
Binnen de afdeling Dermatologie wordt met verschillende soorten koolteer-producten gewerkt. Afhankelijk van de aard en ernst van de huidaandoening en de mate van jeuk die u ervaart, wordt door de behandelend arts een keuze gemaakt. De meest voorgeschreven koolteerproducten zijn:
Minder gebruikte koolteerproducten zijn bijvoorbeeld: pasta Quatro 3%en koolteervalette 3% en 5%.

Bijwerkingen
Zelden voorkomende bijwerkingen
Koolteer kan een allergische reactie veroorzaken, zich uitend in huiduitslag en jeuk.

Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap wordt het gebruik van koolteerproducten afgeraden. Patiënten die met koolteer worden behandeld dienen op te passen met direct contact tussen de met koolteer ingesmeerde huid en de huid of mondslijmvlies van naasten. Dit om onnodige opname bij hen te voorkomen. Bij borstvoeding bijvoorbeeld niet de teer op en rond de tepels en borsten toepassen. Vragen hieromtrent kunt u bespreken met uw behandelend arts.

Aandachtspunten

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


De inhoud van deze folder is ontleend aan de website van UMC St Radboud


Foldernummer: der597 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |