In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een behandeling met koolteerproducten. Deze folder geeft u informatie over de werking en het gebruik van de koolteerproducten. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt hiervoor bij de arts of verpleegkundige terecht.
Doel behandelingHet doel van de koolteerbehandeling is de huidklachten en de jeuk te verminderen. De koolteerbehandeling wordt met name bij eczeem of psoriasis toegepast.
KoolteerKoolteerproducten zijn alleen voor uitwendig gebruik en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt in pasta’s, zalven, lotions en shampoos.
WerkingKoolteer werkt jeukstillend, ontstekingremmend, verkoelend, antibacterieel en zwak schimmeldodend.
Koolteerproducten Binnen de afdeling Dermatologie wordt met verschillende soorten koolteer-producten gewerkt. Afhankelijk van de aard en ernst van de huidaandoening en de mate van jeuk die u ervaart, wordt door de behandelend arts een keuze gemaakt. De meest voorgeschreven koolteerproducten zijn:
- lichte koolteerzalf: lichtroze van kleur (vette zalf met 10% koolteeroplossing);
- donkere koolteerzalf: groen van kleur (zinkpasta met koolteer 1,5%, 3% en 5%).
Minder gebruikte koolteerproducten zijn bijvoorbeeld: pasta Quatro 3%en koolteervalette 3% en 5%.
Bijwerkingen- Koolteer heeft een sterke geur en kan in het begin hoofdpijn of lichte benauwdheidsklachten geven bijvoorbeeld bij astmatische klachten.
- Koolteer maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Hierdoor bestaat het risico van verbranding. Vermijd direct en indirect zonlicht (achter ramen en in de auto). Dit geldt gedurende de gehele koolteerbehandeling en zelfs nog enkele weken ná het stoppen van de behandeling. Algemeen advies voor de lichte koolteerzalf is minimaal twee weken en voor de donkere koolteerzalf minimaal vier weken.
- Koolteer kan soms kleine onschuldige ontstekingen of puistjes in de huid (teerfollikels) veroorzaken.
- Koolteer wordt in verband gebracht met het risico op kanker. Recent onderzoek heeft echter hiervoor geen aanwijzingen laten zien.
- Donkere koolteerzalf geeft een tijdelijke bruine verkleuring van de huid.
Zelden voorkomende bijwerkingenKoolteer kan een allergische reactie veroorzaken, zich uitend in huiduitslag en jeuk.
Zwangerschap en borstvoedingTijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap wordt het gebruik van koolteerproducten afgeraden. Patiënten die met koolteer worden behandeld dienen op te passen met direct contact tussen de met koolteer ingesmeerde huid en de huid of mondslijmvlies van naasten. Dit om onnodige opname bij hen te voorkomen. Bij borstvoeding bijvoorbeeld niet de teer op en rond de tepels en borsten toepassen. Vragen hieromtrent kunt u bespreken met uw behandelend arts.
Aandachtspunten- Donkere koolteerzalf geeft onuitwasbare vlekken. Neem oude kleding mee zoals bijvoorbeeld een lang T-shirt met korte mouwen.
- Neem voor baby’s en peuters een rompertje met korte mouwtjes mee, zodat het verband daaraan bevestigd kan worden.
- Koolteerproducten zijn licht ontvlambaar. Pas op met open vuur, roken en koken.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlDe inhoud van deze folder is ontleend aan de website van UMC St Radboud