Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Behandeling met teerzalven

Behandeling met teerzalven

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten tot een behandeling met teerzalven in het Dermatologisch Dagbehandelingcentrum (DDC). In deze folder leest u meer over deze behandeling

Waarom behandelen met teerzalven?
Teer werkt ontstekingsremmend en jeukstillend en wordt gebruikt als behandeling van eczeem en andere jeukende huidaandoeningen.

De behandeling
Tijdens de behandeling kunnen enkele soorten koolteerzalven gebruikt worden. Welke zalven bij u worden toegepast, is afhankelijk van de ernst van de huidaandoening en de mate van jeuk.
De meeste gebruikte koolteerzalven zijn:
U zult in het begin moeten wennen aan de typische teerlucht die de zalven hebben. Bij ernstige jeuk kan de behandeling aangevuld worden met een hormoonzalf (corticosteroïd zalf). Nadat de huid is behandeld met koolteerzalf, wordt een soort verband aangebracht. Na ongeveer een halve dag wordt de zalf verwijderd. Vervolgens wordt u behandeld met een onderhoudszalf, die er voor zorgt dat de huid na de koolteerzalfbehandeling in goede conditie blijft. De meeste gebruikte onderhoudszalf is vaseline lanette crème. Eventueel vindt hierna nog lichtbehandeling plaats. De behandeling vindt 2 tot 3 keer per week plaats, afhankelijk van wat de arts voorschrijft. Tijdens de behandeling leert u hoe u de koolteerzalf zelf kunt aanbrengen, zodat later de behandeling thuis kan plaatsvinden.

Vlekken
Koolteerzalf kan kruimelen en door het verband heen komen, waardoor het vlekken veroorzaakt. U kunt daarom het beste (na het zalven), oude kleding aandoen. Ook is het van belang te letten op de vloerbedekking, meubilair, sanitair, handdoeken en beddengoed. Het is aan te raden kleding met koolteerzalf apart te wassen. Koolteerzalf geeft namelijk een vette grauwe laag op uw wasgoed. Vlekken op sanitair kunt u verwijderen met een zacht schuurmiddel.

Bijwerkingen
Koolteerzalf maakt de huid gevoelig voor zonlicht. In verband met verbranding moet u gedurende de behandeling, tot de zalf volledig verdwenen is, oppassen voor de zon. De lichtbehandeling, die u in het ziekenhuis krijgt, geeft geen verbranding.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie.
Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl



Foldernummer: der577 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |