Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Behandeling van macula oedeem met een injectie in het oog

Behandeling van macula oedeem met een injectie in het oog

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De oogarts heeft bij u een oogafwijking vastgesteld en heeft in overleg met u besloten om dit te gaan behandelen met een injectie met een VEGF-remmende werking, zoals: Avastin, Lucentis of Eylea (intravitreale injectie). De meest voorkomende oorzaken om het oog met dit geneesmiddel te behandelen zijn:
Wat kunt u verwachten van de behandeling
Avastin, Lucentis en Eylea zijn geneesmiddelen met VEGF (vascular endothelial growhth factor) remmende werking. VEGF komt vrij in het oog bij o.a zuurstofgebrek en heeft invloed op de doorgankelijkheid van kleine bloedvaatjes, waardoor er lekkage van vocht in het netvlies kan ontstaan. Indien dit in de gele vlek ontstaat heeft dat een grote invloed op de gezichtsscherpte. Ook kunnen er door zuurstofgebrek vaatnieuwvormingen ontstaan, die bloedingen (glasvocht-bloedingen) en verhoogde oogdruk (neovasculair glaucoom) kunnen veroorzaken. Dit geneesmiddel remt tijdelijk deze effecten van VEGF. Daarom kan het er toe bijdragen dat de afwijkingen (tijdelijk) afnemen en mogelijk de gezichtsscherpte kan verbeteren. Eventueel wordt een injectie met een laserbehandeling gecombineerd.

Voor bovenstaande oogziekten zijn er geen goede geregistreerde behandelingen, behalve eventuele laserbehandelingen. Dit heeft vaak maar matig effect. Avastin is niet geregistreerd voor intravitreale injecties. Dit noemen daarom off-label behandeling. Uw oogarts heeft dit met u besproken en u bent akkoord gegaan met de behandeling met Avastin. Het geneesmiddel Avastin is wel geregistreerd voor de behandeling van bepaalde vormen van dikke darm- en borstkanker. Ook is er wereldwijd in de oogheelkunde zeer veel ervaring opgedaan met de behandeling van met name maculadegeneratie met Avastin.

Intravitreale injectie
Een intravitreale injectie is een injectie met een zeer geringe hoeveelheid geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog. Het oog bestaat van de buiten naar de binnenkant uit de harde oogrok (sclera), het vaatvlies (de choroidea), het netvlies (de retina) en is gevuld met een waterige geleiachtige substantie (het glasachtig lichaam). Zie ook figuur.
null
Behandeling
Op de dag zelf worden er verdovende druppels gegeven. Het oog wordt gedesinfecteerd. Er wordt een ooglid-spreider geplaatst, zodat het oog niet kan knipperen. Het geneesmiddel wordt geïnjecteerd. Daarna wordt antibiotica-zalf in het oog gedaan. Na de intravitreale injectie kunnen de volgende onschuldige symptomen optreden:
Behandelplan
Meestal wordt er een afspraak gemaakt voor 3 injecties als oplaaddosering ongeveer 4 weken na elkaar. Enkele weken na de derde injectie wordt het oog gecontroleerd. Is de situatie rustig dan wordt afgezien van verdere behandeling en gaat u een controle traject in. Indien er nog vocht/activiteit zichtbaar is in de macula kan besloten worden tot verdere behandeling met dit geneesmiddel, totdat er stabilisatie is opgetreden.

Controletraject
Na de injecties komt u in het controletraject. Meestal wordt er elke 1 tot 3 maanden een afspraak gemaakt om te kijken of er hernieuwde activiteit ontstaat. Als dat het geval is en het netvlies zich weer verdikt door toename van vocht of doordat de gezichtsscherpte weer achteruit gaat wordt meestal besloten tot verdere behandeling met het geneesmiddel.

Complicaties
De volgende complicaties kunnen zeldzaam voorkomen:
Bij deze zojuist beschreven klachten moet u met spoed contact opnemen met de oogarts.

Aanvankelijk is er gedacht dat er mogelijk een licht verhoogd risico was op het krijgen van een herseninfarct of hartinfarct door injecties met VEGF remmende werking. Dit is echter niet duidelijk aangetoond.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50. Indien u buiten deze tijden contact op wilt nemen met de oogarts belt u het centrale nummer ( 0543 54 44 44) en vraagt u naar de dienstdoende oogarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: oog641 versie apr 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |