Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Reumatologie


Behandeling met HCQ

Behandeling met HCQ

Behandeling met Hydroxychloroquine, Plaquenil


Inleiding
HCQ is een antireumatisch geneesmiddel. Het onderdrukt het ziekteproces / de ontsteking. Hierdoor wordt de schade aan de gewrichten zoveel mogelijk beperkt. Doordat de activiteit van de reuma vermindert, nemen pijn, (ochtend)stijfheid en zwelling af. HCQ wordt vaak in combinatie met andere antireumatische medicijnen, Prednisolon en/ of ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven. Ook wordt het bij een aantal andere reumatische ziektes zoals bijvoorbeeld Systemische Lupus Erythematodes (S.L.E.) voorgeschreven.

Dosering
HCQ is een medicijn in de vorm van een tablet van 200 mg dat u een of twee maal per dag (volgens uw recept) inneemt. Neem de tabletten heel in, breek ze niet in stukjes. Slik ze regelmatig, een keer vergeten is geen probleem, regelmatig “vergeten” maakt de werking minder goed.

Bewaren van Plaquenil

Bewaar de tabletten in de originele verpakking en buiten bereik van kinderen. U kunt Plaquenil het beste bij kamertemperatuur bewaren. De uiterste houdbaarheid staat op de verpakking. Bijvoorbeeld: Exp. 03/2017, betekent dat het middel tot eind maart 2017 te gebruiken is. Breng overjarige medicijnen altijd terug naar de apotheek.

Bijwerkingen
Over het algemeen wordt HCQ heel goed verdragen, maar bijwerkingen kunnen natuurlijk optreden. De bekendste bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree, soms huiduitslag en jeuk. Heel zelden treden er problemen met de ogen op. Dit ontstaat eigenlijk altijd pas na langdurig gebruik en bij hogere doseringen dan die wij meestal gebruiken. Meld ongebruikelijke klachten van de ogen wel altijd.

Zwangerschapswens
Bij een zwangerschap is het altijd het meest ideaal als je alle medicatie zou kunnen stoppen. Of dat mogelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie. HCQ lijkt relatief veilig in de zwangerschap, en wordt dan ook wel doorgegeven tijdens een zwangerschap. Garanties zijn echter nooit te geven. Bespreek een eventuele zwangerschapswens (ook wanneer de man HCQ gebruikt) met uw behandelend arts.

Tot slot
Deze folder verschaft geen volledige informatie over dit medicijn. Raadpleeg bij vragen de bijsluiter, of overleg met uw arts of apotheker. Indien u nog vragen hebt, kunt u bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu565 versie mei 17

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®