Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammacare
Chirurgie

Beha’s en protheses

Beha’s en protheses

Voor patiënten die een borstoperatie (hebben) ondergaan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De informatie in dit boekje is gericht op beha’s en protheses voor patiënten die een operatie van de borst (hebben) ondergaan. In deze folder adviseren wij verschillende soorten beha’s. Daarnaast vindt u informatie over protheses en een overzicht van adressen van gespecialiseerde zaken.

Beha
Wij geven bij enkele operaties het advies een specifieke beha aan te schaffen. Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor de aanschaf van de beha meestal niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Postoperatieve compressie beha Sophia
Voor een operatie waarbij de hele borstklier verwijderd wordt is ons advies dat u een compressiebeha aanschaft. Deze beha geeft druk op de wond, wat vochtophoping voorkomt. Daarnaast kunnen we een voorlopige prothese aanmeten in deze beha.

Ook wanneer u een borstreconstructie ondergaat waarbij direct een definitieve prothese wordt ingebracht is ons advies deze beha aan te schaffen.

De kosten van een dergelijke beha liggen meestal rond de €80.
Postoperatieve compressie beha Sophia
Goede Sportbeha
Voor een operatie waarbij u voor een reconstructie kiest met behulp van een tissue expander adviseren wij u een goede sportbeha aan te schaffen. Deze moet wel aan de volgende eisen voldoen:
Protheses
Afhankelijk van welke operatie u hebt ondergaan komt u in aanmerking voor een prothese.
Definitieve prothese
Indien u een verwijdering van de gehele borstklier hebt ondergaan, zult u direct na de operatie een tijdelijke prothese krijgen. Deze tijdelijk prothese
is van textiel gemaakt. Na ongeveer 4 weken na de operatie krijgt u via de mammacareverpleegkundige een machtiging voor een definitieve mammaprothese. De prothese wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar (één prothese in de twee jaar), informeer hiernaar bij uw eigen zorgverzekeraar. Deze prothese is verkrijgbaar bij een speciaalzaak; ze zullen u begeleiden bij het aanschaffen van een prothese.
Definitieve prothese

Deelprothese
Als u een borstsparende operatie hebt ondergaan, kan het zijn dat uw borsten asymmetrisch worden. Er is een uitgebreid assortiment deelprothesen (cosmetische aanvullingen) in verschillende vormen, maten en dikten ontwikkeld. Ook deze prothese wordt meestal vergoed
door de zorgverzekeraar en is verkrijgbaar in een speciaalzaak.
Deelprothese
De mamillaprothese
Bij sommige operaties is het niet mogelijk om de tepel te sparen, u zou er dan voor kunnen kiezen om een mamillaprothese aan te schaffen. De mamillaprothese ( of plaktepel) is te gebruiken op zowel uitwendige borstprotheses (siliconen) als ook op chirurgische borstreconstructies (huid) en kunnen een goed alternatief bieden voor de laatste finishing-touch operatie na een borstreconstructie. U kunt deze mamillaprothese kopen in standaarduitvoering of handgemaakt. De mamillaprothese wordt (meestal) niet vergoed door de zorgverzekeraar, informeer hiernaar bij uw eigen zorgverzekeraar.
Mamilaprothese
Leveranciers
We adviseren u bij uw zorgverzekeraar te informeren of zij ook een contract hebben met deze winkel, voordat u een afspraak maakt met de winkel van uw keuze.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u terecht bij de mammacareverpleegkundige, telefoonnummer 0543 - 54 45 08.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: mam548 (M) versie feb 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |