Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Beknelling van een armzenuw

Beknelling van een armzenuw

Cubitaal Tunnel Syndroom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft (mogelijk) het cubitaal tunnel syndroom. In deze folder leest u wat het is en welke behandelingen er zijn.

Wat is het cubitaal tunnel syndroom
Bij het cubitaal tunnel syndroom is de elleboogzenuw geïrriteerd of bekneld. Dit is een van de drie armzenuwen. De zenuw loopt langs het ‘telefoonbotje’ en kan daar makkelijk beklemd raken.

Klachten en oorzaken
Door de beknelling of irritatie van de zenuw heeft u een pijnlijk, tintelend gevoel in uw pink en/of een deel van uw ringvinger. U kunt het vergelijken met de pijn wanneer u uw elleboog stoot en het telefoonbotje raakt. Ook kunt u last hebben van krachtverlies in uw hand en/of minder gevoel in uw pink en ringvinger.

De oorzaak van de aandoening is meestal niet duidelijk. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld een botbreuk, overmatige buig- en strekbewegingen van uw elleboog, grote beweeglijkheid van de zenuw of verdrukking van de zenuw.

Diagnose en onderzoek
We onderzoeken of u gevoelsstoornissen en/of krachtverlies heeft. In sommige gevallen wordt er een geleidingsonderzoek (EMG) of echo gedaan.

Behandeling
Soms verdwijnen de klachten vanzelf en is er geen behandeling nodig. Als u last blijft houden van pijn en tintelingen kan een operatie helpen.

De operatie
Er zijn twee methoden:
  1. De plastisch chirurg legt de elleboogzenuw vrij, maar verplaatst deze niet. Hierbij wordt het ‘dak van de tunnel’ waarin de pees loopt doorgesneden zodat er meer ruimte ontstaat.
  2. De plastisch chirurg legt de elleboogzenuw vrij en verplaatst deze naar de binnenzijde van de elleboog. Dit doen we als de zenuw na het doorsnijden van het ‘dak van de tunnel’ te veel beweeglijkheid heeft en de neiging heeft uit de tunnel te schieten (subluxeren).
Voor deze operatie wordt u meestal één dag opgenomen op de Dagbehandeling (route 7.5).

Voorbereiding

Kleding
Trek kleding met wijde mouwen aan. U krijgt na de ingreep namelijk een verband om uw arm.

Nagels
Zorg ervoor dat uw nagels kort, schoon en zonder nagellak zijn. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen. Kunstnagels hoeft u niet te verwijderen, maar meld het wel aan de verpleegkundige als u deze heeft.

Sieraden

Doe uw sieraden (zoals ringen en piercings) aan de te opereren hand thuis alvast af. Om infecties en ander letsel te voorkomen, mag u deze niet dragen tijdens de operatie.

Insmeren
Smeer uw handen en armen voor de behandeling niet in met zalf, crème of lotion. Het desinfecterende middel werkt dan niet goed.

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium), vertel dit dan voor de ingreep aan de chirurg. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u soms een paar dagen stoppen met het innemen van deze medicatie. De plastische chirurg bespreekt dit met u.

Identificatiebewijs mee
Neem uw identificatiebewijs mee. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Melden
Voor een ingreep op de operatiekamer meldt u zich bij de Dagbehandeling (route 7.5).

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Na de operatie

Autorijden
U kunt niet zelf autorijden. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.

Pijnstilling
De verdoving werkt nog een paar uur. Als u pijn heeft, dan kunt u paracetamol innemen. Gebruik per dag maximaal vier maal daags twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Mitella

Na de operatie krijgt u een Mitella als u een block verdoving heeft gehad. Zodra dit is uitgewerkt hoeft u geen mitella meer te dragen. U mag uw hand en vingers gewoon bewegen, maar 6 weken niet zwaar tillen.

Douchen
Na twee dagen mag de wond weer nat worden. Zorg ervoor dat u na het douchen uw elleboog goed droogt (niet wrijven, maar deppen). Gedurende 3 weken mag uw elleboog niet in water weken. Ga dus niet zwemmen, in bad of afwassen.

Controle

De hechtingen worden na 2 weken verwijderd op de polikliniek Plastische chirurgie.

Mogelijke complicaties en risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico op complicaties. Gelukkig komen bij deze operatie niet vaak complicaties voor. Zo is er een kleine kans op een nabloeding, infectie of het opengaan van de wond (dehiscentie).
Vaak zijn de tintelingen na een operatie snel verdwenen, maar krijgt u langzaam een doof gevoel. Als het ‘normale’ gevoel na een jaar nog niet terug is, dan is de zenuw teveel beschadigd geraakt tijdens de beklemming en komt het helaas niet meer terug. Daarnaast komt het soms voor dat de tintelingen niet geheel verdwijnen. In sommige gevallen kunt u dan een nieuwe operatie heroverwegen. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.

Heeft u last van overmatige pijn of vochtverlies uit de wond? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie of met uw huisarts.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt'. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc 210 versie jul 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |