Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

(Stereotactische) biopsie van de borst

(Stereotactische) biopsie van de borst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een biopsie van de borst.

Onlangs werd bij u onderzoek van uw borst gedaan. Hierbij werd een afwijking geconstateerd. Uw behandelend arts heeft u geadviseerd nader onderzoek te laten verrichten. Om de aard van de afwijking te bepalen is het noodzakelijk om een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking in uw borst te nemen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van echografie of röntgenapparatuur. De radioloog kiest de onderzoeksmethode die het best past bij uw situatie. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek bij beide methodes verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden. De informatie in deze folder is zowel van toepassing op vrouwen als op mannen. Omdat borstafwijkingen en borstkanker vooral voorkomen bij vrouwen is sommige informatie specifiek voor vrouwen.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

Hoe bereidt u zich voor?
Doucht u zich op de ochtend voor het onderzoek en gebruik daarna geen bodylotion, crème, zinkzalf, deodorant of talkpoeder. Indien u dit wilt, raden wij u aan u door een vertrouwd persoon te laten begeleiden. Deze kan tijdens het onderzoek in de wachtkamer plaatsnemen.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
Is bij u een afwijkende bloedstolling vastgesteld of gebruikt u medicatie die uw bloedstolling beïnvloeden? Dan is het van groot belang dat dit bekend is bij de arts die deze procedure heeft aangevraagd. Deze arts kan samen met de arts die uw stolling controleert, beslissen welke maatregelen nodig zijn voorafgaand aan deze procedure.

Wat voor kleding trekt u aan?
Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze. Wij raden u aan na het onderzoek een stevige (sport-)BH te dragen.

Wat neemt u mee?
  • Neem een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingen document) mee. Kloppen uw gegevens niet meer? Laat dat dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal, voordat uw naar uw afspraak gaat.
  • Uw medicijnpaspoort. Het is voor uw arts belangrijk om te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten.
Waar meldt u zich?
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie. U neemt plaats in de wachtruimte, waar u wordt opgehaald door de laborant. Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Wat gebeurt er bij de procedure?

Met echografie
Voor dit onderzoek ligt u op de rug op de onderzoekstafel. De radioloog brengt gel op uw borst aan. Met behulp van het echoapparaat zoekt de radioloog het gebied op waar de afwijking zich bevindt.

Als de plaats van de afwijking bepaald is, wordt de borst gedesinfecteerd en krijgt u een plaatselijke verdoving. Dit kan een kortdurend branderig gevoel geven. Daarna wordt met een holle naald kleine stukjes weefsel uit de afwijking in de borst gehaald. Dit wordt een aantal keren herhaald. Totdat de radioloog voldoende weefsel heeft verzameld. Na afloop plakt de laborant het wondje af met een pleister. Dit onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Met röntgenapparatuur, bij dit onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling

Twee radiodiagnostisch laboranten begeleiden u tijdens het onderzoek. Voor dit onderzoek wordt een biopsietafel gebruikt. Deze tafel heeft een uitsparing voor uw borst en u gaat op uw buik op de tafel liggen. Alle apparatuur bevindt zich onder de tafel en kunt u niet zien. Met behulp van röntgenbeelden wordt de plaats van de afwijking nauwkeurig bepaald. De computer berekent op welke plaats de radioloog het biopt kan nemen. Van tevoren wordt de huid gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Dit kan een kortdurend branderig gevoel geven. Vervolgens prikt de radioloog de afwijking in de borst aan en worden er stukjes weefsel uit de afwijking gehaald. Het kan zijn dat er een marker (soort metalen veertje) achter gelaten wordt in uw borst om het gebied te markeren. De laborant maakt twee opnamen van de borst (mammografie) om te controleren of de marker op de juiste plek zit en plakt het wondje af met een pleister. Dit onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Richtlijnen en adviezen na de punctie
De verdoving houdt ongeveer twee uur aan. Daarna mag u een pijnstiller (bijv. paracetamol) nemen.
Zijn er bijwerkingen of risico’s?
U kunt een bloeduitstorting krijgen door de biopsie. Ook kan het gebied van de biopsie enigszins pijnlijk aanvoelen. U krijgt na de procedure een nazorgformulier mee. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol gebruiken, maar geen medicatie die aspirine bevatten.

Als de borst langere tijd pijnlijk of gezwollen is, kunt u contact opnemen met uw behandeld specialist. Binnen kantooruren met polikliniek chirurgie telefoonnummer 0543 - 54 42 50. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via 0543 - 54 45 55.

Van wie krijgt u de uitslag?
De patholoog-anatoom onderzoekt het afgenomen weefsel in het laboratorium. Hij/zij geeft de uitslag door aan uw behandelend arts of specialist. Waarschijnlijk is de afspraak om de uitslag te bespreken bij u bekend. Zo niet, dan kan de laborant dit voor u nakijken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?
Meldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie.

Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met de polikliniek van uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543 - 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad233 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |