In overleg met uw uroloog is besloten dat u binnenkort blaasspoelingen met het BCG vaccin krijgt. In deze folder vindt u daarover meer informatie.
Waarom blaasspoelingen met BCG De uroloog heeft kort geleden één of meerdere blaastumoren uit uw blaas verwijderd. Uit het weefselonderzoek bleek dat het om een oppervlakkige vorm van blaaskanker gaat die groeit vanuit het blaasslijmvlies. Alle tumor(en) zijn tijdens de operatie weggehaald, maar deze vorm van blaaskanker heeft de neiging om makkelijk terug te komen. Om de kans hierop te verkleinen krijgt u blaasspoelingen met het BCG vaccin. Deze spoelingen starten een paar weken na het verwijderen van de tumoren zodat de blaas eerst kan herstellen van de ingreep.
Wat is het en hoe werkt hetBacillus Calmette-Guérin (BCG) is een vaccin dat bestaat uit een oplossing van verzwakte tuberculose bacteriën. Het wordt gebruikt om mensen te vaccineren en op deze manier tuberculose te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat dit middel ook geschikt is om het ontstaan van sommige vormen van oppervlakkige blaastumoren te voorkomen. En het werkt ook op de langere termijn. De manier waarop het middel werkt, wordt immunotherapie genoemd. BCG roept namelijk een lokale afweerreactie op tegen de tumorcellen. Immunotherapie is geen chemotherapie.
Uw behandeling met BCG De blaasspoeling met BCG vindt plaats op de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG) (route 8.4). Voor de eerste blaasspoeling krijgt u uitleg van een oncologieverpleegkundige. Hoe het schema er in grote lijnen uitziet, wordt op de polikliniek met u besproken. Als de spoeling start, krijgt u 6 weken één keer per week een BCG blaasspoeling. Na een rustpauze van een aantal weken kijkt de uroloog in de blaas door een cystoscopie (kijkonderzoek in de blaas). Als de blaas er goed uitziet, gaat u daarna verder met “zogenaamde” onderhoudsbehandelingen. Dit betekent 3 weken één keer per week, na 3, 6 en 12 maanden. Soms kan het zijn dat de uroloog een ander schema van de onderhoudsbehandelingen gebruikt. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en wordt met u besproken.
Voorbereiding- We adviseren u om 2 uur voor de blaasspoeling niet of zo min mogelijk te drinken. Nadat u de BCG blaasspoeling heeft gehad, moet het namelijk (het liefst) 2 uur in uw blaas blijven zitten. Probeer binnen deze 2 uur dus niet te plassen. Als het niet lukt, mag u natuurlijk eerder plassen.
- Als u plastabletten gebruikt, adviseren we u deze na de blaasspoeling weer in te nemen.
- Voor de blaasspoeling onderzoekt de verpleegkundige uw urine op mogelijk ontstekingen. Als er een blaasontsteking wordt vermoed, dan overleggen wij met de uroloog of de blaasspoeling kan doorgaan.
- Als u klachten heeft gehad na een eerdere blaasspoeling, vragen we u dit aan te geven bij uw eerstvolgende blaasspoeling.
Tijdens de behandeling
De verpleegkundige brengt een katheter via de plasbuis in de blaas. Hiermee wordt eerst de blaas leeggemaakt. Daarna wordt de BCG vloeistof (ongeveer 50 ml) langzaam en onder lage druk in de blaas gespoten. Vervolgens wordt de katheter verwijderd. Om het medicijn zo goed mogelijk te laten inwerken, moet u proberen het medicijn zo lang mogelijk in de blaas te houden, zo mogelijk 2 uur. In deze tijd moet de oplossing voldoende in contact komen met de gehele binnenwand van de blaas. Om die reden vragen we u, als dat kan, zo veel mogelijk in beweging te blijven. In deze tijd wordt het afweersysteem ertoe aangezet om eventuele tumorcellen die zich nog in de blaas bevinden, aan te vallen.
Na uw eerste blaasspoeling blijft u in het ziekenhuis totdat u plast. Dit duurt dus, zo mogelijk, 2 uur. De verpleegkundige wijst aan op welke toilet u kunt plassen. Als het plassen geen problemen oplevert, mag u de volgende keren direct na de blaasspoeling naar huis en plast u thuis uit op het toilet.
Leefregels- Start na het uitplassen van de spoeling met drinken. Het advies is om 1,5 - 2 liter per dag te drinken.
- We adviseren mannen om zittend te plassen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
- Na het plassen doet u een scheut chloor in het toilet, sluit u de deksel en pas daarna spoelt u het toilet 2 keer door. Herhaal dit tot 6 uur na uw blaasspoeling, elke keer als u gaat plassen.
- Het toilet is, als u de instructies hierboven opvolgt, direct voor uw huisgenoten weer te gebruiken. Als u twee toiletten heeft, dan kunt u ervoor kiezen om een eigen toilet te gebruiken de eerste 6 uur na uw blaasspoeling.
- Was uw handen zorgvuldig met water en zeep na ieder toiletbezoek.
- Vermijd huidcontact met de uitgeplaste vloeistof. Als dit toch gebeurt, spoel uw huid met veel water en maak het daarna schoon met verdund chloor.
- Maak het toilet de eerste week dagelijks schoon met chloor. Als u urine buiten het toilet morst, reinig dan ook de omgeving met chloor.
- Gooi de eerste 7 dagen na de blaasspoeling incontinentiemateriaal weg in een aparte afvalzak. Dit mag een plastic zakje/boterhamzakje zijn. Knoop het zakje dicht en gooi het in de prullenbak voor het restafval.
- We raden u aan om eerste 7 dagen een condoom te gebruiken als u seks heeft. Dit voorkomt klachten bij uw partner.
Mogelijke bijwerkingen tijdens de behandeling met BCG
Er doen zich tijdens behandeling met BCG regelmatig bijwerkingen voor. Deze zijn doorgaans goed te verdragen. U kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen:
- Vaker plassen of het plassen is gevoeliger
- Verhoging (tot 38.0 graden Celsius)
- Griepgevoel
- Spierpijn, algemeen ongemak
Deze reacties betekenen dat er een afweerreactie op gang gekomen is en nemen meestal binnen 24-48 uur weer af.
Neem contact op met uw arts
Als u na de blaasspoeling zware griepachtige verschijnselen krijgt, is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis. Het gaat om koorts die hoger is dan 38.5 C, koude rillingen, toenemende vermoeidheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, gewrichtspijn, bloed bij de urine of hoesten. Het is mogelijk dat u dan een infectie heeft opgelopen, waarvoor u behandeld moet worden. Tijdens kantoortijden kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie op telefoonnummer: 0543 54 46 30. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer: 0543 54 45 55.
Voorzorgsmaatregelen – belangrijke punten met betrekking tot gezin en leefstijlMomenteel is onbekend welke effecten BCG op de zwangerschap heeft en behandeling wordt daarom niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Vertel het uw arts onmiddellijk als u vermoedt dat u zwanger bent. Vrouwen mogen geen borstvoeding geven tijdens de behandeling met BCG.
Na afloop van uw BCG behandeling
Tijdens en nadat uw behandeling is afgerond, komt u regelmatig voor controle bij uw arts terug. Tijdens deze bezoeken zullen geregeld blaas- en urineonderzoek worden verricht om afwijkende cellen op te sporen. Meestal vinden deze controles om de 3-6 maanden plaats, maar uw arts zal dit met u bespreken. Als u tussentijds klachten krijgt of nieuwe symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw arts. Belangrijk is nog te vermelden dat áls de afspraken voor de controle cystoscopie afgezegd wordt, u moet aangeven dat u met deze behandeling bezig bent. Het streven is om met de controle cystoscopie zoveel mogelijk binnen het schema te blijven.
Tot slot
In deze folder vindt u algemene informatie. Dit is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl