Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasspoelingen met Gepan

Blaasspoelingen met Gepan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze informatiefolder kunt u gebruiken gedurende de behandeling van chronische vormen van blaasontsteking (cystitis). Het geeft u extra ondersteuning, bovenop de informatie die de arts of verpleegkundige u heeft gegeven. De behandeling verloopt volgens een bepaald plan, waarover uw arts u zal informeren.

Cystitis
Heeft u sterke, niet te onderdrukken aandrang? Moet u heel vaak een toilet opzoeken – ook meerdere keren ’s nachts? Heeft u een aanhoudende, hevige pijn in uw onderlichaam? Heeft u het idee dat daardoor uw kwaliteit van leven heel erg wordt beperkt? Indien u één of meer vragen met ja kunt beantwoorden, dan heeft u mogelijk een chronische blaasontsteking. Medici spreken dan over chronische vormen van cystitis.

Chronische vormen van cystitis
Onze blaas is met een beschermende laag, de zogenaamde GAG-laag (glycosaminoglycaanlaag) bedekt. Bij chronische vormen van cystitis is deze laag dikwijls beschadigd. Dat betekent dat deze agressieve stoffen uit de urine kan doorlaten. Daardoor wordt de blaas constant geprikkeld. Vervelende symptomen zijn het gevolg, zoals:
Hierdoor wordt uw kwaliteit van leven heel erg beperkt. Artsen onderscheiden de volgende ziektebeelden:
Behandeling chronische vormen van cystitis
Voor de behandeling van chronische vormen van cystitis zijn er veel verschillende mogelijkheden. Vaak zijn die echter langdurig en jammer genoeg ook niet altijd succesvol. De behandeling met Gepan is in de afgelopen jaren bijzonder veelbelovend gebleken.

Wat is de Gepan spoeling?
Gepan is een pH-neutrale (pH is: zuurgraad), steriele oplossing, die in de blaas gebracht wordt. De spoeling bevat chondroïtinesulfaat (0,2%) – een natuurlijk hoofdbestanddeel van de beschermende laag van de blaas (GAG – laag).

Hoe werkt de Gepan spoeling?
Door de toediening in de blaas kan de Gepan spoeling zijn werk ‘ter plaatse’ doen. Daarbij hecht de Gepan zich doelgericht aan de beschadigde plekken in de blaas – als een vloeibare pleister over een wond – en de beschermende laag wordt tijdelijk weer hersteld. Agressieve stoffen uit de urine kunnen nu niet meer in dieper gelegen weefsel doordringen en de blaas irriteren. De klachten worden verlicht en kwaliteit van leven herwonnen.

Hoe wordt Gepan gebruikt?
De gebruiksklare oplossing wordt met behulp van een katheter in de blaas gebracht. De Gepan moet ten minste een half uur in de blaas gehouden worden. De frequentie en de duur van de behandeling met Gepan wordt bepaald door de ernst en de ontwikkeling van de symptomen. De arts bepaalt hoeveel spoelingen u nodig heeft. Gepan wordt over het algemeen zeer goed verdragen. Bijwerkingen zijn niet bekend.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 46 30. Wanneer zich thuis binnen 24 uur na de behandeling problemen voordoen, dan kunt u contact opnemen de afdeling Spoedeisende Hulp. Na de eerste 24 uur kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie of met de huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro491 versie okt 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |