U bent door uw huisarts of uw specialist verwezen naar de polikliniek Urologie omdat u klachten heeft van een overactieve blaas. In deze folder vindt u informatie over een behandeling met blaasspoelingen met Oxybutynine. Deze kan worden toegepast als andere methoden niet of onvoldoende effect hebben.
Oxybutynine
Oxybutynine is een middel om overactiviteit van de blaas te verminderen. Eerder kreeg u tabletten of een pleister met Oxybutynine. Op die manier komt het in de bloedbaan terecht en het is gebleken dat u daar veel bijwerkingen van ondervond. Door middel van een blaasspoeling blijft Oxybutynine alleen in de blaas. Dat geeft vaak minder bijwerkingen (raadpleeg hiervoor de bijsluiter).
Thuis toedienenU heeft samen met de uroloog besloten om Oxybutynine thuis toegediend te krijgen. Dit kunt u zelf doen of door de thuiszorg laten doen. De continentieverpleegkundige neemt hierover contact met u op.
Zelf toedienenAls u het zelf gaat toedienen, maakt de continentieverpleegkundige met u een afspraak voor het aanleren van zelfkatheterisatie (als dit nieuw voor u is) en het toedienen van de Oxybutynine. Bij zelfkatheterisatie brengt u met een eenmalige katheter de vloeistof zelf in de blaas. Dit blijkt in de praktijk goed aan te leren. Verderop in deze folder leest u meer over de werkwijze van het toedienen.
Toediening door thuiszorg of mantelzorgerAls u niet in staat bent om de Oxybutynine zelf toe te dienen, is het mogelijk om dit door de thuiszorg of een mantelzorger te laten uitvoeren en toedienen. De continentieverpleegkundige overlegt dit met u en regelt waar nodig alles met een thuiszorgorganisatie.
Het behandelschema
Het behandelschema voor de thuistoediening is intensief. Het middel moet vaak meerdere keren per dag toegediend worden. Dit kan een belasting zijn voor u. Als u het zelf doet, maar ook als de thuiszorg het gaat doen, want dan moet u op die tijden ook thuis zijn.
Afhankelijk van uw klachten moet u één tot drie keer per dag de Oxybutynine toedienen/toegediend krijgen.
De uroloog bepaalt het behandelschema.
Er wordt gespoeld met een oplossing van 5 mg of 10 mg:
- Voor 5 mg geldt: 1 tot 3 keer per dag
- Voor 10 mg geldt: 1 tot 2 keer per dag
U hoort van de continentieverpleegkundige wat voor u van toepassing is.
Na de toedieningDe oplossing blijft in de blaas tot maximaal 4 uur na toediening. U mag gewoon rondlopen met de vloeistof in uw blaas. U gebruikt dit geneesmiddel vanwege een overactieve blaas. In het begin ervaart u eerder aandrang, waardoor de blaas mogelijk eerder geleegd moet worden.
Recept OxybutynineHet SKB werkt samen met de Beatrix apotheek. Om problemen met vergoeding te voorkomen, adviseren wij u om het recept bij de Beatrix apotheek in te leveren. Als u het recept liever bij uw eigen apotheek inlevert, is dat mogelijk. Overleg dan van tevoren zelf of zij dit medicijn kunnen leveren zonder dat u ervoor moet betalen
Benodigdheden
- Injectiespuit 20 ml, met speciale aansluiting (luerlock-systeem) als u (nog niet) zelf katheteriseert
- Opzuignaald
- Dopjes
- Éénmalige katheter met speciale aansluiting (luerlock-systeem) als u (nog niet) zelf katheteriseert
- Koppelstuk als u al wel zelf katheteriseert en uw eigen katheter gaat gebruiken.
- Onsteriele gazen (non-woven kompres) 5x5 centimeter of 10x10 centimeter.
- Alcohol 70%. Dit is te koop bij de drogist of apotheek. Sommige firma’s vergoeden dit of bieden dit aan als service. Zo niet, dan moet u dit zelf kopen.
- Glazen afsluitbar potje of naaldencontainer. Sommige firma’s vergoeden dit of bieden dit aan als service. Zo niet, dan moet u dit zelf kopen.
- Onsteriele handschoenen. Deze moet u zelf aanschaffen.
U krijgt van ons van de firma Twin Pharma (leverancier van Oxybutynine) een startpakket. Dit bevat:
- Bakje om twee opgetrokken spuiten in te bewaren.
- Stickers met Oxybutynine blaasspoeling erop om op de spuit die u al klaargemaakt hebt te plakken.
- Stift om datum op sticker te noteren.
- Informatiefolder.
WerkwijzeAls u nog geen zelfkatheterisatie toepast, komt u voor het aanleren daarvan op de polikliniek Urologie. De continentieverpleegkundige laat u een instructiefilm zien over het toedienen van Oxybutynine en oefent met u het toedienen van de Oxybutynine in de blaas.
Werkwijze klaarmaken van de spoelingDe continentieverpleegkundige neemt de werkwijze met u door:
- Maak de tafel goed schoon.
- Draag geen ringen en was uw handen met water en zeep (uit een pompje) en droog ze met een schone handdoek.
- Werk hygiënisch en zorgvuldig.
- Zorg dat alle spullen binnen handbereik liggen: spullen voor zelfkatheterisatie, naald spuiten, dopjes, koppelstuk, etc.
- Controleer voordat u begint de houdbaarheidsdatum van de flacon en of de vloeistof helder is.
- Gebruik de flacon niet als de vloeistof niet helder is of er deeltjes inzitten. Neem dan een andere flacon.
- Trek handschoenen aan.
- Open de verpakking van de spuit en naald.
- Zet de naald op de spuit en draai deze goed vast.
- Trek de beschermhuls van de naald, de naald komt nu vrij.
- Maak de flacon van de Oxybutynine gebruiksklaar en desinfecteer met alcohol.
- Zuig de Oxybutynine vloeistof op.
- Zorg dat de juiste hoeveelheid vloeistof in de spuit zit.
- Haal de naald uit de flacon.
- Verwijder de naald van de spuit.
- Doe de naald in de naaldencontainer of in een afgesloten potje.
- Uit 1 flacon kun je meerdere spuiten maken. Doe een dopje op de spuit en herhaal bovenstaande stappen voor het klaarmaken ven een tweede spuit.
- Doe een etiket met de datum op de spuit met dopje die u wilt bewaren. Doe deze daarna in het bakje en zet dit in de koelkast. Let op: opgetrokken spuiten kunt u maximaal 24 uur bewaren in de koelkast.
Werkwijze inspuiten van de oplossing
- Breng de blaaskatheter in via de plasbuis (zoals u aangeleerd is) en laat alle urine aflopen.
- Draai de spuit stevig op het luerlock systeem van de blaaskatheter. Als u uw eigen katheter gebruikt, gebruik dan volgens de instructies het koppelstuk en plaats de spuit op het koppelstuk.
- Breng de oplossing nu via de blaaskatheter in de blaas door de spuit voorzichtig leeg te drukken.
- Verwijder daarna in één beweging de blaaskatheter. Laat de spuit hierbij vast zitten op de katheter, zodat er geen oplossing via de katheter weer naar buiten loopt.
- De spoeling mag tot maximaal 4 uur na toediening in de blaas blijven zitten, maar omdat deze behandeling voor een overactieve blaas is, zal dat zeker in het begin lastig zijn.
NazorgNadat u gestart ben met de blaasspoelingen, neemt de continentieverpleegkundige een aantal keer telefonisch contact met u op: 1 week, 1 maand en 3 maanden na aanleren van het spoelen. De uroloog spreekt met u af wanneer u bij hem voor controle moet komen.
VragenHeeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie. Telefoonnummer tijdens kantooruren: 0543 – 54 46 30 of de continentieverpleegkundige: 0543 – 54 46 92. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis via telefoonnummer 0543 – 54 45 55.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl