Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasspoelingen met Oxybutynine thuis

Blaasspoelingen met Oxybutynine thuis

Vanwege een overactieve blaas

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent door uw huisarts of uw specialist verwezen naar de polikliniek Urologie omdat u klachten heeft van een overactieve blaas. In deze folder vindt u informatie over een behandeling met blaasspoelingen met Oxybutynine. Deze kan worden toegepast als andere methoden niet of onvoldoende effect hebben.

Oxybutynine
Oxybutynine is een middel om overactiviteit van de blaas te verminderen. Eerder kreeg u tabletten of een pleister met Oxybutynine. Op die manier komt het in de bloedbaan terecht en het is gebleken dat u daar veel bijwerkingen van ondervond. Door middel van een blaasspoeling blijft Oxybutynine alleen in de blaas. Dat geeft vaak minder bijwerkingen (raadpleeg hiervoor de bijsluiter).

Thuis toedienen
U heeft samen met de uroloog besloten om Oxybutynine thuis toegediend te krijgen. Dit kunt u zelf doen of door de thuiszorg laten doen. De continentieverpleegkundige neemt hierover contact met u op.

Zelf toedienen
Als u het zelf gaat toedienen, maakt de continentieverpleegkundige met u een afspraak voor het aanleren van zelfkatheterisatie (als dit nieuw voor u is) en het toedienen van de Oxybutynine. Bij zelfkatheterisatie brengt u met een eenmalige katheter de vloeistof zelf in de blaas. Dit blijkt in de praktijk goed aan te leren. Verderop in deze folder leest u meer over de werkwijze van het toedienen.

Toediening door thuiszorg of mantelzorger
Als u niet in staat bent om de Oxybutynine zelf toe te dienen, is het mogelijk om dit door de thuiszorg of een mantelzorger te laten uitvoeren en toedienen. De continentieverpleegkundige overlegt dit met u en regelt waar nodig alles met een thuiszorgorganisatie.

Het behandelschema
Het behandelschema voor de thuistoediening is intensief. Het middel moet vaak meerdere keren per dag toegediend worden. Dit kan een belasting zijn voor u. Als u het zelf doet, maar ook als de thuiszorg het gaat doen, want dan moet u op die tijden ook thuis zijn.
Afhankelijk van uw klachten moet u één tot drie keer per dag de Oxybutynine toedienen/toegediend krijgen.

De uroloog bepaalt het behandelschema.

Er wordt gespoeld met een oplossing van 5 mg of 10 mg:
U hoort van de continentieverpleegkundige wat voor u van toepassing is.

Na de toediening
De oplossing blijft in de blaas tot maximaal 4 uur na toediening. U mag gewoon rondlopen met de vloeistof in uw blaas. U gebruikt dit geneesmiddel vanwege een overactieve blaas. In het begin ervaart u eerder aandrang, waardoor de blaas mogelijk eerder geleegd moet worden.

Recept Oxybutynine
Het SKB werkt samen met de Beatrix apotheek. Om problemen met vergoeding te voorkomen, adviseren wij u om het recept bij de Beatrix apotheek in te leveren. Als u het recept liever bij uw eigen apotheek inlevert, is dat mogelijk. Overleg dan van tevoren zelf of zij dit medicijn kunnen leveren zonder dat u ervoor moet betalen

Benodigdheden
U krijgt van ons van de firma Twin Pharma (leverancier van Oxybutynine) een startpakket. Dit bevat:
Werkwijze
Als u nog geen zelfkatheterisatie toepast, komt u voor het aanleren daarvan op de polikliniek Urologie. De continentieverpleegkundige laat u een instructiefilm zien over het toedienen van Oxybutynine en oefent met u het toedienen van de Oxybutynine in de blaas.

Werkwijze klaarmaken van de spoeling
De continentieverpleegkundige neemt de werkwijze met u door:
Werkwijze inspuiten van de oplossing
Nazorg
Nadat u gestart ben met de blaasspoelingen, neemt de continentieverpleegkundige een aantal keer telefonisch contact met u op: 1 week, 1 maand en 3 maanden na aanleren van het spoelen. De uroloog spreekt met u af wanneer u bij hem voor controle moet komen.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie. Telefoonnummer tijdens kantooruren: 0543 – 54 46 30 of de continentieverpleegkundige: 0543 – 54 46 92. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis via telefoonnummer 0543 – 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro667 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |