In deze folder staat informatie over de operatie wegens een acute blinde darmontsteking (appendicitis acuta).
De appendixDe blinde darm of appendix vermiformis (letterlijk: wormvormig aanhangsel) bevindt zich nabij de overgang van de dunne naar de dikke darm, dat wil zeggen meestal rechtsonder in de buik.
De klachten bij een appendicitis acutaAppendicitis is een ontsteking van de blinde darm. Waarom deze ontstoken raakt, is niet duidelijk. De pijnklachten beginnen meestal geleidelijk rond, op of boven de navel. Uiteindelijk zakt de pijn naar de rechter onderbuik. Soms worden de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken. U kunt een lichte temperatuurverhoging hebben en u onwel voelen. Wanneer de verschijnselen duidelijk zijn, is het aanraken van de buik en het daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder. Ook hoesten en lachen doet soms pijn. Dikwijls wordt ook vervoerspijn aangegeven, bijvoorbeeld wanneer met de auto over een hobbel wordt gereden. Een blinde darmontsteking kan soms zeer heftig verlopen en aanleiding geven tot buikvliesontsteking. In dat geval zal de pijn in de gehele buik voelbaar zijn.
De diagnose
Vaak kan op grond van het verhaal en de symptomen de diagnose appendicitis acuta gemakkelijk worden gesteld. Wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, moeten andere oorzaken worden uitgesloten. Bijvoorbeeld een darminfectie, voedselvergiftiging of gynaecologische oorzaken, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een ontsteking van de eierstokken.
Het onderzoekVanzelfsprekend is het lichamelijk onderzoek door de arts van belang, waartoe ook een inwendig onderzoek via de anus kan behoren en bij de vrouw eventueel ook het inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarnaast wordt vaak nog bloed en urine in het laboratorium onderzocht. Meestal wordt nog een echografisch onderzoek op de afdeling Radiologie aangevraagd. Door middel van geluidsgolven kunnen de organen in de onderbuik zichtbaar gemaakt en bekeken worden.
De behandelingAls de diagnose appendicitis acuta is gesteld, is het verwijderen van de ontstoken blinde darm de beste behandeling (appendectomie). Deze operatie kan uitgevoerd worden door middel van een kleine snee rechts in de onderbuik of door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Bij de kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikwand instrumenten en een camera, die verbonden is met een tv-monitor, in de buik gebracht. De arts kan via de camera zijn/haar handelingen zien op het tv-scherm en zo de operatie uitvoeren. Bij tekenen van een duidelijke buikvliesontsteking in de onderbuik waarbij de diagnose appendicitis acuta niet zeker is, kan de chirurg er voor kiezen te opereren door een snee midden in de onderbuik. Daarbij kan ruimere toegang tot de buik verkregen worden om eventuele andere oorzaken van de pijnklachten op te sporen en te behandelen. Welke methode zal worden gekozen is van vele factoren afhankelijk, zoals van de ernst van het ziektebeeld, uw conditie, enzovoort. Wanneer bij operatie blijkt dat er pus als gevolg van de blinde darmontsteking in de buik is ontstaan, kan de chirurg besluiten om de huidwond open te laten. Daarmee wordt de kans op een latere wondontsteking kleiner. De wondgenezing duurt dan weliswaar wat langer, maar dat hoeft niet vanzelfsprekend een lelijker litteken op te leveren.
Het appendiculair infiltraat Soms is de ontsteking van de blinde darm in de loop van de tijd al ‘afgedekt’ door verkleving met buikvet en darm. Dit is soms bij het onderzoek als een weerstand in de rechteronderbuik te voelen. Men spreekt dan van een appendiculair infiltraat. Het ontstaat meestal na enige dagen ziek zijn. In zo'n geval moeten de ontsteking en het infiltraat eerst 'tot rust komen'. Soms wordt besloten om de blinde darm in een later stadium alsnog te verwijderen.
PatiëntveiligheidTer verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats.
VoorbereidingOp de afdeling wordt u door de verpleegkundige voorbereid op de operatie. De verpleegkundige geeft aanvullende informatie en neemt bijzonderheden met u door. In de meeste gevallen zult u al nuchter zijn, dat wil zeggen, dat u niets gegeten, gedronken of gerookt mag hebben. Als dit wel het geval is, kan het zijn, dat de operatie enige uren wordt uitgesteld. Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af. Waardevolle spullen kunt u het beste meegeven aan uw familie. Bril, contactlenzen of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden. U krijgt voor de operatie al medicatie die door de anesthesioloog is voorgeschreven. De verpleegkundige brengt u met bed naar de operatieafdeling. Omdat het een smal bed is en om te voorkomen dat u uit bed rolt, zijn de hekken aan de zijkanten omhoog gezet. Indien nodig wordt het te opereren gebied op de operatieafdeling onthaard.
De anesthesioloog bespreekt met u onder welke vorm van verdoving de operatie zal plaatsvinden. Dit kan zijn met behulp van een ruggenprik of onder algehele anesthesie (narcose). In de vragenlijst kunt u bijzonderheden over uw gezondheid en medicatiegebruik aangeven. Juiste informatie is belangrijk, omdat bepaalde medicatie van invloed kan zijn op de medicatie die voor de verdoving wordt gebruikt.
AntistollingWanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw arts en aan de verpleegkundige van de afdeling.
Mogelijke complicatiesGeen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie een normale kans op complicaties, zoals nabloeding, wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie, aanwezig.
Soms kan na een forse acute ontsteking van de blinde darm met pus in de buik, later nog een abces in de buik ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat dit abces chirurgisch moet worden behandeld of onder röntgencontrole moet worden aangeprikt.
Na de operatieNa de operatie wordt u eerst naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht en daarna haalt de verpleegkundige u weer op. U hebt een infuus voor vocht- en medicijntoediening. Meestal krijgt u een antibioticum via het infuus. De eerste dagen krijgt u drinken en eten naarmate het maagdarmstelsel dat kan verdragen. Daar is geen vast schema voor. In het algemeen kunt u na twee tot drie dagen worden ontslagen, vaak is dan de normale voeding weer mogelijk. Het herstel thuis duurt meestal nog een paar dagen tot weken. Dit is afhankelijk van hoe ernstig de ontsteking is geweest. Daarna kunnen de normale activiteiten worden hervat.
VragenBij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 50.
Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De chirurg bespreekt dit met u.
Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na ontslag, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie of met uw huisarts. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 50. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlDigitaal contactE-mail:
info@skbwinterswijk.nl