Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Bloedneus

Bloedneus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat is het?
Iedereen weet wat een bloedneus is: opeens loopt er bloed uit de neus. Het kan uit één neusgat komen, maar ook uit allebei. Bij een bloedneus proeft u vaak de smaak van bloed omdat neus en mond via de neus- en keelholte met elkaar in verbinding staan.

Waardoor komt het?
De oorzaak van een bloedneus is bijna altijd onschuldig. Het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, is dun en vrij teer. Door het slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo'n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven. Een tik op de neus of peuteren in de neus kan een bloedvaatje beschadigen. Kleine kinderen stoppen wel eens iets in hun neus wat een wondje veroorzaakt, bijvoorbeeld een steentje. Sommige mensen krijgen een bloedneus, zonder dat er een aanleiding voor lijkt te zijn. Het slijmvlies wordt extra kwetsbaar als de lucht erg droog is of als u verkouden bent.

Oudere mensen hebben wat zwakkere bloedvaatjes door slijtage. Bloedverdunnende medicijnen kunnen een rol spelen; ze maken dat het bloed minder snel stolt. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal.

Kan het kwaad?
Wanneer u een bloedneus heeft, kan er flink wat bloed uit uw neus stromen, maar het is helemaal niet zo ernstig als het eruit ziet. Een bloedneus kan zelden kwaad.

De behandeling op de Spoedeisende Hulp
Nadat de behandelaar heeft onderzocht waar de bloeding vandaan komt, wordt de bloeding op de volgende manieren gestopt:
  1. Door het dicht knijpen van de neus gedurende 10 minuten.
  2. De verpleegkundige brengt gazen met vaatvernauwende en pijnstillende medicatie in de neus; dit blijft tien minuten zitten.
  3. Door het inbrengen van een neustampon.
De tampon wordt pas geplaatst als de andere acties niet helpen. Na 2 dagen zal de tampon worden verwijderd op de Polikliniek KNO. Gedurende de behandeling zal tevens uw bloeddruk gemeten worden. Indien deze verhoogd is volgen er adviezen en zo nodig worden medicijnen voorgeschreven.

Instructies voor thuis
Indien uw neus weer gaat bloeden gaat u rustig zitten en flink uw neus snuiten. Daarna knijpt u uw neus minstens tien minuten lang dicht, vlak onder het neusbeen, waar het zachte deel van de neus begint. Hierbij kunt u uw hoofd het beste licht voorover buigen. U ademt rustig door uw mond. Zo gaan bijna alle bloedneuzen over. Indien u een slijmvlies en bloedvatvernauwend medicijn heeft voorgeschreven gekregen kunt u dat eerst gebruiken waarna u gaat afdrukken. Indien de bloeding niet over gaat komt u terug naar de SEH.

Overige adviezen ter voorkoming van een bloedneus
1. Zorg voor maximale rust en ontspanning.
Bij inspanning en opwinding stijgt de bloeddruk. Hierdoor is er kans op weer een bloedneus.

2. Voorkom warmte en temperatuurstijging van de neus.
Warmte verwijdt de neusbloedvaten en maakt de kans op een bloedneus groter. Daarom:
3. Vermijd zoveel mogelijk:
4. Gebruik geen alcohol.

5. Gebruik geen aspirine/apc.
Aspirine voorkomt een normale bloedstolling en verergert het bloeden.

6. Het is verstandig om:
Tot slot
Heeft u nog vragen, stelt u die dan gerust. U kunt ook altijd even bellen. Telefoonnummer: 0543 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Bron: NHG patiëntenbrief


Foldernummer: seh405 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |