Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Borstlift of borstversteviging (borstcorrectie)

Borstlift of borstversteviging (borstcorrectie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw borsten kunnen gaan hangen of asymmetrisch zijn. Leeftijd, zwangerschap en genetische aanleg spelen hierbij een rol. Als u niet tevreden bent over uw borsten, heeft u nog andere mogelijkheden dan een borstvergroting. U kunt uw borsten bijvoorbeeld laten ‘liften’. Bij een borstlift wordt de tepel naar boven verplaatst om uw borsten weer voller te maken. Bij kleinere borsten wordt dit soms gecombineerd met een borstimplantaat.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Zo zal hij bijvoorbeeld met u bespreken op welke manier de borstlift wordt uitgevoerd. Dit is afhankelijk van hoeveel centimeter de borsten gelift moeten worden. Bij een kleine lift wordt er vaak een incisie gemaakt rond de tepelhof. Bij een grotere borstlift wordt een incisie gemaakt rond de tepelhof en recht naar beneden in de borstplooi of via een ankervormige incisie.

U heeft natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.

Als de borstlift wordt gecombineerd met een borstimplantaat, bespreekt de plastisch chirurg met u alle mogelijkheden en de voor- en nadelen. Hij adviseert u over de grootte, vorm en het type implantaten dat het best bij uw lichaam passen en waar de littekens komen. U krijgt de verschillende implantaten te zien en u kunt ze tijdens dit consult passen, om de juiste cupmaat en vorm te bepalen.

Wat kunt u verwachten?
Na de behandeling is het resultaat vaak direct te zien, maar door de zwelling van uw borsten is het definitieve resultaat meestal pas na een aantal maanden goed zichtbaar. Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens blijven.

Behandeling
Een borstlift wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven.

De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies worden gemaakt en de plaats van de tepel. Meestal zitten de incisies rond de tepelhof en, afhankelijk van hoeveel uw borsten gelift worden, recht naar beneden tot in de borstplooi. Als de incisies zijn gemaakt verwijdert de plastisch chirurg de overtollige huid en plaatst uw tepel naar boven. Indien nodig wordt de vorm van de tepel gecorrigeerd. Daarna worden alle incisies gehecht.

Soms wordt de borstlift gecombineerd met het plaatsen van borstimplantaten. Via incisies worden deze ingebracht onder het borstweefsel of onder de borstspier. Dit heeft de plastisch chirurg tijdens het eerste consult met u besproken.

Borstimplantaat onder het borstweefsel
Als het klier- en vetweefsel aan de bovenkant van uw borst dik genoeg is, kan het borstimplantaat onder het borstweefsel worden aangebracht. Dit zorgt voor een natuurlijke vorm van uw nieuwe borsten.

Borstimplantaat onder de borstspier
Als uw klier- en vetweefsel niet dik genoeg zijn, geeft een borstimplantaat onder de borstspier het mooiste resultaat. Dit wordt ook wel de ‘dual plane’ techniek genoemd. Hierbij wordt de bovenkant van het implantaat onder de borstspier geplaatst en de onderste helft onder het borstweefsel. De randen van de implantaten zijn dan minder goed voelbaar en zichtbaar.

Als de borstimplantaten zijn ingebracht worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Ten slotte krijgt u een steunverband om uw borsten te ondersteunen.

Veilige borstimplantaten
De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststofimplantaten. De implantaten bestaan uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Er bestaan ook implantaten met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel, het buitenste volume met fysiologische zoutoplossing.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waarvan de plastisch chirurgen bij Fraaii ook lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is. Zoals bij iedere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen of risico’s. De plastisch chirurg zal deze uitgebreid met u bespreken.

De keuze voor het type borstimplantaat is één van de belangrijkste beslissingen bij een borstvergroting. Veiligheid staat hierbij voorop. Fraaii gebruikt o.a. borstimplantaten van het merk Mentor.

Recent zijn verschillende soorten borstimplantaten, zoals PIP, Silimed of M-implant, in opspraak geraakt doordat deze niet veilig (zouden) zijn. Bij Fraaii worden deze typen borstimplantaten niet gebruikt. De Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) doet onderzoek naar verschillende typen borstimplantaten. Kijk voor meer informatie hierover op www.igz.nl of op www.nvpc.nl.

Na een borstlift
Na de behandeling kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na een week komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. De eerste vier weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een sport bh dragen die goede ondersteuning geeft. Wanneer er ook borstimplantaten zijn geplaatst, raden we u aan om een elastische band boven uw borsten te dragen, om de implantaten te fixeren. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen of uw armen boven uw hoofd brengen.

Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de borstlift krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de behandeling.

Bij een borstlift worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om de melkklieren niet te beschadigen. Bij een borstlift wordt de tepel echter verplaatst en soms gecorrigeerd. Daardoor kunnen wij het in tact blijven van de melkklieren niet garanderen. Er bestaat dus een kans dat u na de borstlift geen borstvoeding meer kunt geven. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft wel goed uitvoerbaar.

Het resultaat van een borstlift is vaak direct zichtbaar en u zult er lang plezier van hebben. Door de zwaartekracht, veel gewichtsverlies, veroudering en eventuele zwangerschap zal het effect van een borstlift echter niet voor altijd zijn. Daarnaast slijten borstimplantaten na verloop van tijd. Het is dus mogelijk dat u eventuele implantaten na verloop van tijd moet laten vervangen en opnieuw een operatie moet ondergaan. Dit is alleen nodig als er klachten optreden. Wij adviseren om in ieder geval na tien jaar weer een afspraak te maken met de plastisch chirurg.

Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding.

Wanneer er ook borstimplantaten worden geplaatst, vormt het lichaam een bindweefsellaagje om de implantaten. Dit is een natuurlijk proces en wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard, onnatuurlijk rond en soms pijnlijk worden. Vooraf is niet in te schatten bij wie dit gebeurt.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het samentrekken van het kapsel, maar er is nog geen oorzaak of behandeling gevonden. Bij het plaatsen van borstimplantaten, gebeurt het in zeldzame gevallen dat het lichaam de implantaten uitstoot. Ook kan een borstimplantaat kapot gaan. Een gescheurd implantaat moet altijd worden vervangen. De borstimplantaten die wij gebruiken hebben een vaste siliconenvulling.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Adviezen na een borstlift
Wij adviseren u dringend de pleisters te laten zitten tot de controle op de polikliniek. Mocht de wond onder de pleister nog wat lekken, neem dan contact op met Fraaii. De eerste 24 uur adviseren wij u zoveel mogelijk rust te houden. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is om u te helpen indien nodig. Het is goed voor uw bloedsomloop om ieder uur even te lopen. U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen. Het is belangrijk dat u de medicatie volgens voorschrift inneemt.

Neem contact op met de secretaresse van Fraaii bij:
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan tijdens kantooruren contact op met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Gedurende 6 weken mag u niet zwaar tillen, opdrukken, hoog reiken en sporten.

U draagt de sport-BH (zonder beugels) gedurende 6 weken dag en nacht over de pleister.

Werken en sporten:
Op uw afsprakenkaart staat wanneer u verwachten bij de arts voor controle.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.


Foldernummer: fra188 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |