Veel vrouwen zijn niet tevreden over de grootte of het volume van hun borsten in verhouding tot de rest van het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van zwangerschap of afvallen, waardoor de borsten slapper en kleiner worden. Wat de reden van uw ontevredenheid ook is, om uw borsten te verfraaien kunt u kiezen voor een borstvergroting. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het volume van uw borsten, maar ook de vorm in verhouding met uw lichaam.
Het is belangrijk dat u zelf kiest voor een borstvergroting en dit niet laat opleggen door anderen. Een borstvergroting voeren wij niet uit bij vrouwen jonger dan 18 jaar.
Veilige borstimplantatenDe meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststofimplantaten. De implantaten bestaan uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Er bestaan ook implantaten met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel, het buitenste volume met fysiologische zoutoplossing.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waarvan de plastisch chirurgen bij Fraaii ook lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is. Zoals bij iedere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen of risico’s. De plastisch chirurg zal deze uitgebreid met u bespreken.
De keuze voor het type borstimplantaat is één van de belangrijkste beslissingen bij een borstvergroting. Veiligheid staat hierbij voorop. Uw arts bespreekt de mogelijkheden.
Recent zijn verschillende soorten borstimplantaten, zoals PIP, Silimed of M-implant, in opspraak geraakt doordat deze niet veilig (zouden) zijn. Bij Fraaii worden deze typen borstimplantaten niet gebruikt. De Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) doet onderzoek naar verschillende typen borstimplantaten. Kijk voor meer informatie hierover op
www.igz.nl of op
www.nvpc.nl.
Wat kunt u verwachten? Na de behandeling is het resultaat vaak direct te zien, maar door de zwelling van uw borsten is het definitieve resultaat meestal pas na een aantal maanden echt goed zichtbaar. Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens blijven. Doordat deze meestal in een huidplooi zitten, vallen ze (bijna) niet op.
Voorbereidend gesprekTijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Op basis van uw wensen adviseert hij welke grootte, vorm en type implantaten het best bij uw lichaam passen en waar de littekens komen. U krijgt de verschillende implantaten te zien en u kunt ze tijdens dit consult passen, om de juiste cupmaat en vorm te bepalen.
Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier.
U heeft natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.
BehandelingEen borstvergroting wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven.
De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies komen. Meestal zitten deze in de huidplooi onder uw borst of naast de tepelhof. Via deze incisies worden de borstimplantaten ingebracht onder het borstweefsel of onder de borstspier. Dit heeft de plastisch chirurg tijdens het eerste consult met u besproken.
Borstimplantaat onder het borstweefselAls het klier- en vetweefsel aan de bovenkant van uw borst dik genoeg is, kan het borstimplantaat onder het borstweefsel worden aangebracht. Dit zorgt voor een natuurlijke vorm van uw nieuwe borsten.
Borstimplantaat onder de borstspierAls uw klier- en vetweefsel niet dik genoeg zijn, geeft een borstimplantaat onder de borstspier het mooiste resultaat. Dit wordt ook wel de ‘dual plane’ techniek genoemd. Hierbij wordt de bovenkant van het implantaat onder de borstspier geplaatst en de onderste helft onder het borstweefsel. De randen van de implantaten zijn dan minder goed voelbaar en zichtbaar.
Als de borstimplantaten zijn ingebracht worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt.
Na een borstvergrotingNa de behandeling kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na een week komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd.
Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. De eerste vier weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een sport bh dragen die goede ondersteuning geeft. Soms raden we u ook aan om een elastische band boven uw borsten te dragen, om de borstimplantaten te fixeren. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen of uw armen boven uw hoofd brengen.
Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de borstvergroting krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de behandeling.
Bij een borstvergroting worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Na verloop van tijd zullen de littekens steeds meer de kleur van uw huid aannemen en minder zichtbaar worden. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.
De functie van uw borsten blijft na de behandeling hetzelfde. Borstvoeding geven blijft mogelijk als er geen schade is aangebracht aan de melklieren. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar.
Borstimplantaten slijten na verloop van tijd. Het is dus mogelijk dat u ze na verloop van tijd moet laten vervangen en opnieuw een operatie moet ondergaan. Dit is alleen nodig als er klachten optreden. Wij adviseren om in ieder geval na tien jaar weer een afspraak te maken met de plastisch chirurg.
Mogelijke risico’s en complicatiesHoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. In zeer zeldzame gevallen wordt een borstimplantaat door het lichaam uitgestoten.
Het lichaam vormt een bindweefsellaagje om de implantaten. Dit wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard, onnatuurlijk rond en soms pijnlijk worden. Vooraf is niet in te schatten bij wie dit gebeurt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het samentrekken van het kapsel, maar er is nog geen oorzaak of behandeling gevonden. Fraaii gebruikt protheses met een ruwe buitenkant waarbij kapselvorming minder lijkt voor te komen.
In zeldzame gevallen gaat een borstimplantaat kapot. Soms merkt u dit doordat de borstvorm verandert of omdat de borst anders aanvoelt. Een gescheurd implantaat moet altijd worden vervangen. De borstimplantaten die wij gebruiken hebben een vaste siliconenvulling, zodat de inhoud niet kan lekken.
Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.
Adviezen na een borstvergroting Wij adviseren u dringend de pleisters te laten zitten tot de controle op de polikliniek. Mocht de wond onder de pleister nog wat lekken dan kunt u contact opnemen met Fraaii.
Wij adviseren u om de eerste 24 uur zoveel mogelijk rust te houden. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is om u te helpen indien nodig. Het is goed voor uw bloedsomloop om ieder uur even te lopen.
Neem contact op met de secretaresse van Fraaii bij:
- Een bloeding die niet stopt, nadat u er gedurende 10 minuten stevig tegenaan hebt gedrukt met een handdoek;
- Abnormale zwelling en pijn in het operatiegebied;
- Heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt na het gebruik van pijnstillers;
- Infectie van de wond. U merkt dat aan plaatselijke roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
- Meer dan 38,5o C koorts.
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan altijd contact op met Fraaii. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur via 0543 54 45 45. Wanneer zich buiten kantooruren problemen voordoen, neem dan contact op met de huisartsenpost. In levensbedreigende situaties belt u 112.
Gedurende 6 weken mag u niet zwaar tillen, opdrukken, hoog reiken en sporten.
U draagt de sport-BH (zonder beugels) gedurende 6 weken dag en nacht over de pleister.
U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen. Het is belangrijk dat u de medicatie volgens voorschrift inneemt.
Werken en sporten:
- Nadat u een paar dagen rust heeft genomen kunt u weer rustig aan lichaamsbeweging doen, maar u mag 6 weken niet sporten;
- Na 5 dagen mag u weer ontspannen fietsen en wandelen;
- Afhankelijk van het soort werk dat u doet, kunt u na 2 weken weer aan het werk. Overleg bij twijfel met de plastisch chirurg;
- Na 6 weken mag u weer zwaar werk doen;
- Na 6 weken kunt u weer voorzichtig beginnen met sporten.
Op uw afsprakenkaart staat wanneer u verwachten bij de arts voor controle.
Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of
info@fraaiicosmetiek.nl.
Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of
info@fraaiicosmetiek.nl.
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.