Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Borstverkleining

Borstverkleining

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Te grote, zware of hangende borsten kunnen leiden tot rug-, schouder- en nekklachten, maar ook psychische problemen. Als u niet tevreden bent over uw borsten of lichamelijke klachten heeft doordat uw borsten te groot zijn in verhouding tot uw lichaam of hangen, dan kunt u kiezen voor een borstverkleining.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Op basis van uw wensen adviseert hij welke grootte en vorm het best bij uw lichaam passen en waar de littekens komen. U heeft natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.

Wat kunt u verwachten?
Na de behandeling is het resultaat vaak direct te zien, maar door de zwelling van uw borsten is het definitieve resultaat meestal pas na een aantal maanden goed zichtbaar. Doordat er na de borstverkleining spanning op de borstweefsels komt te staan, moet u er rekening mee houden dat het uiteindelijke model van uw borsten anders wordt dan direct na de behandeling. De nieuwe vorm van uw borsten wordt gemaakt door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel. Uw borsten zullen enkele cupmaten kleiner worden, maar vooraf is niet te garanderen hoeveel.

Bij een borstverkleining wordt eventuele overtollige huid onder uw oksels (richting de rug) niet gecorrigeerd. Als uw huid onder uw oksels verslapt is, zal dit niet worden verholpen met een borstverkleining. Ook door gewichtstoename of zwangerschap kunnen uw borsten weer zwaarder worden.

Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens zichtbaar blijven.

Behandeling
Een borstverkleining wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven.

De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies worden gemaakt en de plaats waar de tepel komt te zitten. Meestal zitten de incisies rond de tepelhof en recht naar beneden tot in de borstplooi. Als de incisies zijn gemaakt, verwijdert de plastisch chirurg aan de onderkant het overtollige klierweefsel en de huid. Dit zorgt voor een horizontaal litteken onder uw borst.

Vervolgens zorgt de plastisch chirurg ervoor dat uw nieuwe borsten een natuurlijke vorm krijgen. Hierdoor ontstaat er een verticaal litteken vanaf de tepelhof recht naar beneden tot in de borstplooi.

Daarna wordt de tepel naar boven geplaatst. Indien nodig wordt de vorm van de tepel gecorrigeerd. Er ontstaat een litteken rond de tepelhof. Daarna worden alle incisies gehecht. Ten slotte krijgt u een steunverband om uw borsten te ondersteunen.

Na een borstverkleining
Direct na de behandeling kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Bij uw controleafspraak worden ook de hechtingen verwijderd.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. De eerste zes weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een sport bh dragen die goede ondersteuning geeft. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen of uw armen boven uw hoofd brengen.

Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de borstverkleining krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de borstverkleining.

Bij een borstverkleining worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om de melkklieren niet te beschadigen. Bij een borstverkleining wordt de tepel echter verplaatst en soms gecorrigeerd. Daardoor kunnen wij het in tact blijven van de melkklieren niet garanderen. Er bestaat dus een kans dat u na de borstverkleining geen borstvoeding meer kunt geven. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft wel goed uitvoerbaar.

Het resultaat van een borstverkleining is vaak direct zichtbaar en u zult er lang plezier van hebben. Door de zwaartekracht, veel gewichtsverlies, veroudering en eventuele zwangerschap zal het effect van een borstverkleining echter niet voor altijd zijn.

Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en moet eventueel operatief worden verwijderd.

Bij een borstverkleining bestaat er een risico dat uw tepels gevoelloos, of juist extra gevoelig zullen blijven. Doordat de tepel wordt verplaatst kunnen de melkklieren beschadigt raken. Hierdoor bestaat er een kans dat u na de behandeling geen borstvoeding meer kunt geven. In een enkel, zeldzaam geval kan het voorkomen dat de tepel gedeeltelijk of geheel afsterft.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Adviezen na een borstverkleining
U hebt een operatie aan uw borst ondergaan. Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen.
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan altijd contact op met Fraaii. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45. Wanneer zich buiten kantooruren problemen voordoen, neem dan contact op met de huisartsenpost. In levensbedreigende situaties belt u 112.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.


Foldernummer: fra170 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |