InleidingTe grote, zware of hangende borsten kunnen leiden tot rug-, schouder- en nekklachten, maar ook tot psychische problemen. Bij genoemde problemen kan een borstverkleining worden overwogen. In deze folder leest u informatie over verschillende onderwerpen die bij een operatie ter verkleining en/of correctie van de borsten voor u van belang kunnen zijn. Tevens verwijzen wij u naar de folders
Opname en verblijf en
Uw operatie en anesthesie. Bezoek polikliniekTijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Op basis van uw wensen adviseert hij welke grootte en vorm het best bij uw lichaam passen en waar de littekens komen. U heeft natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht.
Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts.
Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.
Wat kunt u verwachten? Na de behandeling is het resultaat vaak direct te zien, maar door de zwelling van uw borsten is het definitieve resultaat meestal pas na een aantal maanden goed zichtbaar. Doordat er na de borstverkleining spanning op de borstweefsels komt te staan, moet u er rekening mee houden dat het uiteindelijke model van uw borsten anders wordt dan direct na de behandeling. De nieuwe vorm van uw borsten wordt gemaakt door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel. Uw borsten zullen enkele cupmaten kleiner worden, maar vooraf is niet te garanderen hoeveel.
Bij een borstverkleining wordt eventuele overtollige huid onder uw oksels (richting de rug) niet gecorrigeerd. Als uw huid onder uw oksels verslapt is, zal dit niet worden verholpen met een borstverkleining. Ook door gewichtstoename of zwangerschap kunnen uw borsten weer zwaarder worden.
Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter van nature niet helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens zichtbaar blijven.
Voorbereiding op uw opname
Na het bezoek aan de chirurg gaat u naar de afdeling Opname. Hier krijgt u informatie over:
- de (mogelijke) opnamedatum;
- wanneer u moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende middelen (indien van toepassing);
- wanneer u door de afdeling opname wordt gebeld op welke tijd u zich op de opnamedag moet melden;
- vanaf welk tijdstip u niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen is toegestaan.
Vervolgens gaat u naar het pre-operatieve spreekuur (POS). U komt achtereenvolgens bij de anesthesist, apothekersassistent en eventueel de opnameverpleegkundige. Informatie hierover leest u in de folder
Uw operatie en anesthesie.
Stoppen met antistollingsmiddelenIndien u antistollingsmiddelen (bloedverdunnende medicijnen) gebruikt, stopt u hiermee in overleg met uw specialist.
De dag van de operatieU mag
tot 6 uur voor de opname eten en tot 2 uur voor de opname heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, aanmaaklimonade, koffie met suiker en een scheutje melk. Daarna moet u nuchter blijven. Dit houdt in, dat u niets meer mag eten of drinken. Indien u rookt dan is u al geadviseerd hiermee 6 weken voor tot 4 weken na de operatie mee te stoppen.
Op deze dag neemt u mee:
- poliklinische afsprakenkaart met een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument;
- eventuele medicijnen in het bijbehorende doosje/verpakking die u gebruikt;
- naam en telefoonnummer van uw contactpersoon;
- gemakkelijk zittende kleding;
- uw nieuwe (sport-)beha (zonder beugels).
Enkele tips- Neem geen geld of kostbare bezittingen (sieraden, enz.) mee naar het ziekenhuis. Wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.
- Neem iets te lezen mee.
In verband met de hygiëne geven wij u het advies vooraf thuis te douchen en eventueel aanwezige nagellak, make-up en sieraden te verwijderen. Ook eventuele piercings moeten verwijderd zijn. Uw oksels NIET op de dag van operatie scheren; indien nodig worden okselharen op de operatieafdeling verwijderd.
Aankomst op de afdelingOp de verpleegafdeling maakt u kennis met de verpleegkundige. Zij/hij maakt u wegwijs op de afdeling en helpt u met de voorbereiding op de operatie. De verpleegkundige gaat met u een opnamegesprek aan en geeft uitleg over de operatie en nazorg.
De voorbereiding op de operatieUw bloeddruk, lichaamstemperatuur en polsslag worden gemeten. Vervolgens krijgt u operatiekleding aan en medicijnen tegen de pijn zodat die alvast kunnen inwerken. Tijdens de operatie mag u geen contactlenzen, sieraden of piercings dragen. Uw bril, eventueel gebitsprothese en hoorapparaat mogen wel blijven zitten.
PatiëntveiligheidTer verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats.
De operatieDe verpleegkundige brengt u op uw bed naar de voorbereidingskamer van de operatieafdeling. De anesthesioloog en een verpleegkundige bereiden u voor op de operatie. De operatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg. Hij heeft met u besproken wat hij gaat doen en hoe de operatie uitgevoerd gaat worden.
Behandeling Een borstverkleining wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven.
De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies worden gemaakt en de plaats waar de tepel komt te zitten. Meestal zitten de incisies rond de tepelhof en recht naar beneden tot in de borstplooi. Als de incisies zijn gemaakt, verwijdert de plastisch chirurg aan de onderkant het overtollige klierweefsel en de huid. Dit zorgt voor een horizontaal litteken onder uw borst. Vervolgens zorgt de plastisch chirurg ervoor dat uw nieuwe borsten een natuurlijke vorm krijgen. Hierdoor ontstaat er een verticaal litteken vanaf de tepelhof recht naar beneden tot in de borstplooi. Daarna wordt de tepel naar boven geplaatst. Indien nodig wordt de vorm van de tepel gecorrigeerd. Er ontstaat een litteken rond de tepelhof. Daarna worden alle incisies gehecht. Tot slot krijgt u een steunverband om uw borsten te ondersteunen.
Na de operatie
Wanneer u van de uitslaapkamer mag, haalt de verpleegkundige u weer op. U hebt dan nog een infuus en mogelijk een drain om wondvocht af te voeren.Via het infuus krijgt u vocht en eventueel medicijnen. Het infuus wordt in overleg met de plastisch chirurg verwijderd. U heeft een drukkend verband om de borst, dat enkele dagen blijft zitten. Soms zitten er drains, welke aan vacuümflesjes zijn aangesloten, in de wond. Deze worden in overleg met de plastisch chirurg door de verpleegkundige verwijderd.
De verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt en hoe het met de pijn is. Hiervoor houdt zij/hij een pijnscorelijst bij. Zij/hij controleert uw bloeddruk, polsslag, lichaamstemperatuur, de operatiewond en de hoeveelheid vocht die door de eventuele drain wordt afgevoerd. De controles worden direct na de operatie regelmatig uitgevoerd, daarna steeds minder vaak.
Direct na de behandeling kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Bij uw controleafspraak worden ook de hechtingen verwijderd.
Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. De eerste zes weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een sport bh dragen die goede ondersteuning geeft. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen of uw armen boven uw hoofd brengen.
Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de borstverkleining krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de borstverkleining.
Bij een borstverkleining worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.
Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om de melkklieren niet te beschadigen. Bij een borstverkleining wordt de tepel echter verplaatst en soms gecorrigeerd. Daardoor kunnen wij het in tact blijven van de melkklieren niet garanderen. Er bestaat dus een kans dat u na de borstverkleining geen borstvoeding meer kunt geven. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft wel goed uitvoerbaar.
Het resultaat van een borstverkleining is vaak direct zichtbaar en u zult er lang plezier van hebben. Door de zwaartekracht, veel gewichtsverlies, veroudering en eventuele zwangerschap zal het effect van een borstverkleining echter niet voor altijd zijn.
Littekens en resultaatBij een borstverkleining worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Overleg met de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.
Mogelijke risico’s en complicatiesHoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en moet eventueel operatief worden verwijderd.
Bij een borstverkleining bestaat er een risico dat uw tepels gevoelloos, of juist extra gevoelig zullen blijven. Doordat de tepel wordt verplaatst kunnen de melkklieren beschadigt raken. Hierdoor bestaat er een kans dat u na de behandeling geen borstvoeding meer kunt geven. In een enkel, zeldzaam geval kan het voorkomen dat de tepel gedeeltelijk of geheel afsterft.
Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met polikliniek Plastische chirurgie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 54 46 00. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.
Nog eens de adviezen na een borstverkleining op een rijU hebt een operatie aan uw borst ondergaan. Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen:
- U mag zes weken niet fietsen of autorijden en uw arm niet liften boven schouderhoogte.
- Gedurende zes weken mag u niet tillen, opdrukken en sporten.
- U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen of u krijgt deze mee van de verpleegkundige op de afdeling. Het is belangrijk dat u volgens voorschrift de medicatie inneemt.
- Op uw afsprakenkaart staat wanneer wij u verwachten bij de arts voor controle.
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan altijd contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wanneer zich buiten kantooruren problemen voordoen, neem dan contact op met de huisartsenpost. In levensbedreigende situaties belt u 112.
Tot slot
In het bovenstaande hebben wij u een en ander verteld over de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan nooit volledig zijn en ook kunt u geen garantie uit bovenstaande ontlenen betreffende resultaten.
Esthetische en Plastische Chirurgie is géén exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij u nimmer geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld problemen bij de narcose, trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etcetera. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder
De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Ook staat de folder op:
www.skbwinterswijk.nl