Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Lactatiekunde

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder.

Voordelen van borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding die u uw baby kan geven. We noemen enkele voordelen:
Algemeen
In elke borst liggen de melkklieren in trosjes rond een aantal melkkanaaltjes. Deze monden in de tepel uit. Spiercellen die zich om de melkklieren heen bevinden zorgen ervoor dat de melk naar voren gebracht worden. Twee hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de melkproductie: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van moedermelk, oxytocine zorgt ervoor dat de opgeslagen melk naar voren wordt gestuwd. De kwaliteit van moedermelk is altijd goed. In de loop van de voeding verandert de melk enigszins van samenstelling. Het vetgehalte neemt toe naarmate de borst leger raakt. Het laatste deel van de voeding - de achtermelk - levert dus een groot aandeel in de energievoorziening.

Vraag en aanbod

De melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod: hoe meer een baby drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Dus als er twee baby's drinken, worden de borsten tweemaal zoveel gestimuleerd dan bij één baby. Wanneer de baby's aan de borst drinken, krijgen uw hersenen een seintje om prolactine en oxytocine aan te maken.

Het kan een aantal weken duren voordat vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd. Echter, als de borstvoeding goed op gang is gekomen en beide borsten worden leeggedronken, hebt u meestal genoeg melk voor meerdere baby's.

Voeden
In het begin kan het handig zijn om de baby's één voor één te voeden. Hiermee krijgt u het aanleggen beter onder de knie en hebt u aandacht voor één baby, waardoor u het drinkgedrag van deze baby beter leert kennen. Later is het mogelijk om beide baby's tegelijkertijd te voeden. Het voeden kost dan minder tijd. In het begin is het vaak prettig als iemand de baby's aanreikt. Een extra kussen of babystoeltje naast u kan handig zijn. Leg de baby die de meeste aandacht nodig heeft ten aanzien van het aanleggen als eerste aan de borst. De baby die het beste aan de borst pakt, kan dan als tweede aangelegd worden.

Zorg dat u comfortabel en ontspannen zit wanneer u borstvoeding geeft. Dit stimuleert ook de toeschietreflex. De baby's kunnen per voeding of per dag van borst wisselen, dit geeft een gelijkmatige stimulatie van de borstvoeding.

Het aanleggen van de baby

Wanneer een baby gaat drinken is het belangrijk dat de baby goed aangelegd wordt. Let op de volgende aandachtspunten:
Houdingen bij het voeden van 2 baby's tegelijk
Rugbyhouding
Ga op bed of op de bank zitten, leg een voedingskussen op schoot, of aan weerszijden van uzelf een kussen en een kussen in de lengte op schoot. In bed is het gemakkelijk om een kussen onder uw knieën te leggen of in kleermakerszit te gaan zitten. Leg de baby's op de kussens naast u, met hun beentjes naar achteren onder uw arm door, en hun hoofdjes in uw handen.

Parallelhouding
Ga met voldoende steun in de rug zitten, met een voedingskussen of één of twee losse kussens op schoot. De beentjes van de baby's wijzen in dezelfde richting.

Kruishouding
Deze houding is geschikt voor baby's die al goed aan de borst drinken. Ga met voldoende steun in de rug zitten en gebruik kussens onder uw ellebogen en op schoot. Leg de eerste baby in de “normale” houding aan. Leg de baby die de meeste aandacht nodig heeft ten aanzien van het aanleggen als eerste aan de borst. De baby die het beste aan de borst pakt, kan dan als tweede aangelegd worden. Leg deze baby kruislings over het lichaampje van de eerste. Steun hun rug met uw armen en trek ze stevig tegen u aan door uw handen op hun billetjes te houden.

Er zijn borstvoedingskussens voor tweelingen te koop die u kunnen helpen in ondersteunen van beide kinderen tijdens het geven van borstvoeding.

Boertjes
Sommige baby's slikken zo weinig lucht in tijdens het drinken, dat ze bijna nooit hoeven te boeren. Anderen echter moeten verschillende keren per voeding even rusten om een boertje te laten.

Bijvoeding

Afhankelijk van de algehele gezondheidstoestand bij de geboorte kunnen de baby`s bij u op de kamer blijven, of worden ze naar de afdeling neonatologie gebracht. Voor kinderen die te vroeg geboren zijn is moedermelk van grote waarde. "Preterme" moedermelk bevat onder andere meer eiwitten, vetten, mineralen, antistoffen en groeifactoren dan moedermelk na een voldragen zwangerschap. Deze eigenschappen van preterme melk zijn extra waardevol bij de ontwikkeling van het nog onrijpe darmstelsel, de longen en de hersenen. Daarom is het belangrijk dat u, als de baby's nog niet aan de borst kunnen drinken, zo snel mogelijk na de geboorte van uw baby's begint met afkolven. (zie folder Afkolven van moedermelk)

Nachtvoeding
Nachtvoedingen horen erbij en het is goed voor de melkproductie. De borstvoedingshormonen zorgen ervoor dat u sneller weer in slaap valt. De meeste ouders wachten af totdat de eerste baby zich meldt, waarna de andere baby soms wakker gemaakt moet worden.
Goed voor uzelf zorgen
Nog wat tips om ervoor te zorgen dat u zelf voldoende rust en voeding krijgt:
Tenslotte
Nuttige adressen
Nederlandse vereniging voor ouders van meerlingen
Postbus 14 1300 AA Almere
Tel: 036-5318054
Internet: www.nvom.net
E-mail: nvom@hetnet.nl

Vereniging van Ouders van Couveusekinderen
Postbus 1024
2260 BA Leidschendam
T 070 386 48 43
Internet: www.couveuseouders.nl

Kijk ook eens op Facebook, er zijn diverse groepen over borstvoeding. Zoals: https://www.facebook.com/groups/borstvoedingvraag

Vragen
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun u zich altijd wenden tot de verpleegkundigen van de vrouw-kindeenheid en de afdeling Neonatologie op telefoonnummers: 0543 54 44 98 of 0543 54 44 95.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin484 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |