Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen

Gynaecomastie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Borstvorming wordt ook wel gynaecomastie genoemd. Dit komt regelmatig voor en kan als een gênant probleem worden ervaren. Veel mannen met borstvorming vinden hun bovenlichaam te vrouwelijk en voelen zich hier onzeker over.

Gynaecomastie kan verschillende oorzaken hebben. In de puberteit kan borstvorming ontstaan door de invloed van hormonen. Dit is een normale reactie van het lichaam en verdwijnt vaak vanzelf. Ook op middelbare leeftijd kan de borstklier groter worden, waardoor er borstvorming ontstaat. Wanneer borstvorming een normale reactie is van het lichaam, maar niet vanzelf verdwijnt, kan een cosmetische ingreep een uitkomst bieden.

Soms is borstvorming bij mannen echter een signaal voor een ziekte, zoals een lever- of nierziekte of een tumor in de borst of zaadbal. Als er vermoedt wordt dat een afwijking de oorzaak is van borstvorming, kan de ingreep via een verwijzing op medische grond eventueel door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Op basis van uw wensen adviseert hij welke behandeling de beste resultaten zal geven. Meestal wordt er een borstverkleining uitgevoerd (verwijderen van klierweefsel), soms in combinatie met liposculptuur (verwijderen van vetweefsel).

U heeft natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.

Wat kunt u verwachten?
Na de behandeling is het resultaat vaak direct te zien, maar door de zwelling van uw borsten is het definitieve resultaat meestal pas na een aantal maanden goed zichtbaar. Het uiteindelijke resultaat is echter pas zichtbaar als u helemaal hersteld bent. Dit kan enkele maanden duren.

Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er kleine littekens zichtbaar blijven.

Behandeling
Het verwijderen van borstvorming bij mannen wordt meestal onder volledige narcose uitgevoerd, afhankelijk van de ingreep. Na de behandeling kunt u over het algemeen de volgende dag naar huis.

De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies worden gemaakt, meestal onder de tepel. Afhankelijk van de ingreep wordt overtollig vetweefsel (liposculptuur) en klierweefsel verwijderd. Soms is een tepelcorrectie nodig. Daarna worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Ten slotte krijgt u een steunverband of korset om uw borst te ondersteunen.

Na een gynaecomastie behandeling
Direct na de behandeling kunnen uw borsten gevoelig zijn en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na een week komt u terug voor een controle-afspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borst komt te staan. De eerste zes weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een korset dragen die goede ondersteuning geeft. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen.

Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de ingreep krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de ingreep.

Bij het verwijderen van borstvorming bij mannen worden littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.
Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen en worden ze minder zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en moet eventueel operatief worden verwijderd.

Wanneer ook de tepels worden gecorrigeerd bestaat er een risico dat uw tepels gevoelloos, of juist extra gevoelig zullen blijven. In een enkel, zeer zeldzaam geval kan het voorkomen dat doorbloeding wordt geblokkeerd waardoor de tepel gedeeltelijk of geheel afsterft.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 - 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.


Foldernummer: fra665 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |