In deze folder leest u informatie over het behandelen van een overactieve blaas door het geven van botuline-toxine (Botox) injecties in de blaaswand. Deze folder is bestemd als aanvullende informatie op de informatie, die u van de uroloog krijgt.
Wat is een overactieve blaasDe klachten bij een overactieve blaas kunnen heel verschillend zijn:
- meer dan acht keer per dag, waaronder vaak ’s nachts, moeten plassen;
- plotselinge aandrang (urge) om te plassen;
- ongewenst urineverlies (incontinentie).
Een overactieve blaas hoeft niet altijd te leiden tot urineverlies. Veel mensen met een overactieve blaas moeten wel regelmatig naar het toilet, maar hebben geen of weinig last van ongewenst urineverlies. Voor meer informatie kunt u de patiëntenfolder: ‘Een overactieve blaas’ doorlezen.
BehandelmogelijkhedenTijdens het gesprek met de uroloog zijn de verschillende behandelmogelijkheden doorgesproken. Vaak heeft u al bekkenbodemfysiotherapie, medicatie en/of een PTNS behandeling gehad, wat tot onvoldoende resultaat heeft geleid. Dan kan worden gekozen voor de toediening van Botox injecties in de blaaswand. Deze worden op de polikliniek Urologie gegeven onder lokale verdoving.
Behandeling met botuline-toxine (Botox)Botuline-toxine (Botox) is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum en heeft als effect dat het de signaaloverdracht van zenuwvezels naar de spieren blokkeert. Als botuline-toxine (Botox) in de blaasspier wordt gespoten, wordt de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar de blaasspier geblokkeerd. Hierdoor neemt het samentrekken van de blaas af. Daarnaast worden waarschijnlijk ook gevoelszenuwen vanuit de blaas geblokkeerd, waardoor het gevoel van aandrang om te plassen vermindert en u dus minder vaak hoeft te plassen. In het geval van urine-incontinentie betekent dit dat u minder of geen urine meer ongewenst zult verliezen.
Binnen 7 dagen, na de behandeling met botuline-toxine (Botox), worden de eerste effecten waargenomen. Het kan tot een maand duren voordat het volledige effect voelbaar is. Gemiddeld blijft het effect zes tot negen maanden aanwezig. Daarna neemt de werking langzaam af. De injecties kunnen zonder schadelijke gevolgen
voor de blaas worden herhaald.
Wanneer niet?Botulinetoxine A mag niet gegeven worden als iemand lijdt aan mysthenia gravis (spierziekte) en hemofilie (bloedziekte). Hiernaast mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zich niet met botuline-toxine A laten behandelen.
Voorbereiding thuisWanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hiermee, in overleg met de behandelend arts, tijdig voor de behandeling stoppen.
De behandelingOp de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich op de polikliniek Urologie. U wordt door de verpleegkundige opgehaald voor de voorbereiding. De verpleegkundige brengt een blaaskatheter in. Via deze katheter wordt verdovingsvloeistof (lidocaïne) in uw blaas gebracht. Er wordt een stopje op de katheter geplaatst, zodat de verdovingsvloeistof in de blaas blijft.
Daarna mag u plaatsnemen in de wachtkamer. De verpleegkundige haalt u na ongeveer 30 minuten op. U wordt begeleid naar de behandelkamer, waar u in de kleedkamer uw onderkleding kunt uittrekken.
U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug met gespreide benen in beensteunen. De verpleegkundige reinigt de uitgang van de plasbuis met behulp van gaasjes met water. Vervolgens wordt u steriel afgedekt met doeken. De uroloog brengt via de plasbuis een hol buisje (scoop) in uw blaas. Op dit buisje is een kleine camera aangesloten, zodat de uroloog goed in de blaas kan kijken. Via het buisje wordt de blaas tot ontplooiing gebracht, door water in de blaas te brengen. De blaaswand kan zo goed in beeld worden gebracht. De uroloog brengt via het buisje de injectienaald in de blaas in. Zo kan de Botox in de blaasspier geïnjecteerd worden. U krijgt op tien tot twintig verschillende plekken een injectie. De behandeling duurt gemiddeld 10 minuten.
Na de behandelingNa de behandeling mag u zich weer aankleden en naar huis. Wanneer na 15.30 uur het plassen niet goed op gang is gekomen, wilt u dan contact opnemen met de polikliniek Urologie, T 0543 54 46 30. U krijgt een afspraak mee voor 2 weken na de behandeling bij de continentieverpleegkundige. Voor deze behandeling moet u met een volle blaas komen. Er zal dan een zgn. uroflowmetrie onderzoek plaats vinden. Voor dit onderzoek moet u op een speciaal toilet plassen die uw plaspatroon registreert. Daarna zal de verpleegkundige een echo maken om te beoordelen of u de blaas goed leeg plast. Zie ook bijlage “adviezen voor thuis”
Ziekte of verhinderingAls u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
VragenBij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 46 30.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlBijlage
Adviezen voor thuis- Er gelden geen specifieke leefregels na deze behandeling. U kunt zelf het beste bepalen hoe u zich voelt en daar uw activiteiten op afstemmen. Vraagt u zich af of uw aandoening of behandeling consequenties heeft voor het uitoefenen van uw werk? Overleg dan met uw uroloog.
- De effecten van de behandeling met botuline-toxine (Botox) kunnen individueel verschillen en zijn niet meteen merkbaar. Gemiddeld duurt het ongeveer een week voordat er resultaat merkbaar is.
- Het urineren kan de eerste 24 uur branderig aanvoelen en het kan zijn dat u vaker het gevoel heeft te moeten urineren.
- Het kan zijn dat u de eerste dagen nog wat bloed in de urine heeft. Daarom is het belangrijk dat u ongeveer 2 liter per dag drinkt. (geen alcohol). Wanneer u duidelijk bloedstolsels plast, neem dan contact op met de polikliniek urologie.
- Herstarten van eventuele bloedverdunners: In overleg met uw uroloog.
- Bij pijn mag u Paracetamol innemen; lees voor gebruik de bijsluiter.
Neem contact op met de polikliniek Urologie als:- de pijn toeneemt (ernstige brandende pijn bij het plassen);
- u niet meer kunt plassen of u het gevoel heeft dat u niet meer goed uit kunt plassen;
- er pus of bloedstolsels uit de plasbuis komen;
- u meer dan 38,5 ºC koorts hebt;
- u vragen of andere problemen heeft;
- Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 46 30.
ContactNeem
binnen 24 uur na de behandeling contact op met:
- Tijdens kantooruren: polikliniek Urologie via telefoonnummer 0543 - 54 46 30.
- Buiten kantooruren: de Spoedeisende hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.
Zie volgende pagina.
Neem
na 24 uur na de behandeling contact op met:
- Tijdens kantooruren: polikliniek Urologie via telefoonnummer 0543 - 54 46 30.
- Buiten kantooruren: de huisartsenpost in uw regio.