Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Botoxbehandeling

Botoxbehandeling

Botuline-toxine A

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Injecties met botuline-toxine type A (Botox) worden aanbevolen voor de behandeling van overmatig zweten (hyperhidrosis) van de oksels, handpalmen en/of voetzolen als alle andere behandelingen niet werken.

Werking

Botuline-toxine is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum, die met moderne methoden gekweekt wordt. Als kleine doses in de huid gespoten worden, blokkeert dit eiwit de werking van de zenuw die de zweetklieren prikkelt. Hierdoor wordt voorkomen dat de zweetklieren zweet produceren. Het effect van deze behandeling kan na 3 maanden afnemen zodat herhaling van de behandeling noodzakelijk kan zijn.

Wanneer mag deze behandeling niet plaatsvinden?

Behandeling van de oksels

Voorbereiding/Nazorg

Twee dagen tevoren de oksels ontharen. Na de behandeling goed schoonhouden met Cetaphil reinigingslotion, welke u ruim voor de behandeling bij de apotheek op kunt halen op recept. Op de dag van behandeling adviseren wij u een oud T-shirt aan te trekken vanwege vlekkenvorming door de kleurstoftest en de injecties.

Procedure
Eerst worden de oksels ingesmeerd met jodium en vervolgens bepoederd met zetmeel. Dit is de jodium-zetmeeltest. Uit deze test wordt duidelijk welk gebied in de oksel het hevigst transpireert. Dit gebied moet behandeld worden.

De botuline-toxine wordt in de huid van de oksels toegediend via een injectie. De behandelend arts zal met een uiterst fijne naald een kleine hoeveelheid (0,1 tot 0,2 ml) van de botuline-toxine oplossing inspuiten op 10 tot 15 plaatsen per oksel die ongeveer 2 cm uit elkaar liggen.

Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten en zal worden uitgevoerd in het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum (DDC). Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon weer uitvoeren. Er wordt echter aangeraden om de eerste 4 uur na de behandeling niet te douchen.

Behandeling van de handpalmen / voetzolen

Voorbereiding

Vóór de behandeling dient u alle sieraden van de handen/polsen af te doen. Ook dient u een begeleider mee te nemen in verband met vervoer naar huis. Door de injecties kunnen de handfuncties (kracht en gevoel) enigszins verminderd zijn, zodat u gedurende de eerste uren beter geen auto kunt gaan rijden.

Procedure
De verdoving wordt gegeven door de anesthesist. Veelal wordt een zogenaamd “roesje” gegeven. Soms wordt een zenuwblokkade in de oksel toegepast. Welke methode wordt toegepast, zult u vernemen van de anesthesist die voor de verdoving zorg draagt.

De behandeling vindt plaats in het DDC. Het kan zijn dat u ‘s morgens nuchter moet zijn. Dit wordt van te voren met u afgesproken.
De botuline-toxine wordt in de huid van de handpalmen/voetzolen toegediend via injectie. Uw behandelend arts zal met een uiterst fijne naald een kleine hoeveelheid (0,1 tot 0,2 ml) van een botuline-toxine oplossing inspuiten op ongeveer 10 tot 15 plaatsen per handpalm/voetzool.

Nazorg
Op de dag van behandeling en de dag erna adviseren wij u geen zware of intensieve arbeid of hobby te verrichten. De handen mogen na de behandeling absoluut niet vuil worden. De handen kunnen het best worden schoongemaakt met Cetaphil reinigingslotion.

Resultaten van de behandeling
Voor zowel hyperhidrosis van de oksels als van de handpalmen/voetzolen geldt dat iedereen anders reageert op de behandeling. Effect zult u pas na 3 à 4 dagen merken. Eventueel kan de behandeling na 4 maanden herhaald worden. Het kan zijn dat de behandeling enkele malen herhaald moet worden.

Bijwerkingen of nadelen van deze behandeling zijn:
Kosten
Deze behandeling wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. U moet dus zelf de factuur betalen. Na uw bezoek aan de dermatoloog krijgt u een offerte toegestuurd. Hierna kunt u besluiten of u met de behandeling instemt.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen? Belt u dan naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der205 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |