Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek van het botweefsel

Onderzoek van het botweefsel

Botscan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een botscan (= botscintigrafie) bekijkt de nucleair geneeskundige het verschil tussen het gezonde en het beschadigde botweefsel. Dit verschil maken we zichtbaar door u een licht radioactieve stof toe te dienen, die zich verspreidt in uw botweefsel. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft, dient u tot 24 uur na de injectie de voeding niet te geven. U kunt deze afkolven en weggooien.

Afspraak

Het onderzoek vindt plaats op ……..…..........………………….............

Om …………uur krijgt u de injectie en om …………uur maken wij de botscan.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u. Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30 - tot 16.30 uur, op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.
Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding

De volgende punten zijn belangrijk om het onderzoek goed te laten verlopen:
Duur van het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee delen: een injectie en foto’s maken.
Injectie: dit duurt ongeveer 5 minuten.
Foto’s maken: dit duurt maximaal 45 minuten.

Tussen de injectie en foto’s maken zit een wachttijd van 2,5 uur, of als u foto’s moet maken van handen of voeten dan is de wachttijd tussen injectie en foto’s maken 4 uur. Deze wachttijd is nodig om de licht radioactieve vloeistof te laten opnemen in uw botten. Tijdens de wachttijd van 2,5 uur of 4 uur hoeft u niet op de afdeling of in het ziekenhuis te blijven.

Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair medewerker neemt u mee naar de ruimte waar u de injectie krijgt. Bij de injectie wordt een licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm gespoten, de vloeistof verspreidt zich in het totale botweefsel van uw lichaam.

U krijgt één van de drie onderstaande botscans. De medisch nucleair werker vertelt u welke scan.
  1. U krijgt de injectie als u onder de camera ligt. We beginnen dan meteen met foto’s maken. Deze foto’s maken we om de doorbloeding van de vaten en van het weefsel weer te geven.
    Het maken van de foto’s duurt enkele minuten. Na 2,5 uur of 4 uur maken we nog een keer foto’s om het botweefsel weer te geven. Dit duurt maximaal 45 minuten.
  2. U krijgt de injectie en na 5 minuten maken we een foto. Het maken van deze foto duurt enkele minuten. Wij maken dan een foto van de doorbloeding van het weefsel. Na 2,5 uur of 4 uur komt u terug om nog een keer foto’s te maken van het botweefsel. Dit duurt maximaal 45 minuten.
  3. U krijgt de injectie en na 2,5 uur of 4 uur maken we de foto’s. Deze foto’s maken we om het botweefsel weer te geven. Het maken van deze foto’s duurt maximaal 45 minuten.
Tijdens alle onderzoeken ligt u op een onderzoektafel, waarbij het lichaamsdeel dat we onderzoeken tussen de camera’s ligt.

Regelmatig maken wij ook een SPECT-CT scan. Deze scan laat vooral het functioneren van organen zien. Bij de SPECT-CT draait de camera gedeeltelijk om u heen. U ligt bij de CT en de SPECT opnamen in dezelfde houding.

Na de injectie is het nodig om binnen 2 uur ongeveer 6-10 glazen (ongeveer 1 liter) te drinken. Hierdoor plast u een deel van de licht radioactieve vloeistof uit. U kunt gewoon op het toilet uitplassen. Voorkom dat urine in uw ondergoed of op uw huid komt, dit stoort bij het foto's maken.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire Geneeskunde; de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag op de afdeling.

Vragen

Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc052 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |