Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

BRMO (of verdenking van)

BRMO (of verdenking van)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een onderzoek in het laboratorium is in materiaal van u (zoals urine of een uitstrijk) een bijzonder resistent micro organisme (BRMO) gevonden. Deze folder geeft informatie over BRMO en wat dit voor u betekent.

Wat is BRMO
In Nederland draagt 4,5% van de mensen een BRMO bij zich. BRMO betekent bijzonder resistent micro-organisme. Bacteriën die niet gevoelig (resistent) zijn voor de meest gebruikte antibiotica noemen we BRMO. Voorbeelden van BRMO zijn ESBL, VRE en CPE. Voor de behandeling van een ontsteking met een BRMO zijn speciale antibiotica nodig.

Hoe heb ik het BRMO gekregen
Vaak weten we niet precies hoe iemand een BRMO heeft gekregen. U hebt meer kans op BRMO als u vaak antibiotica gebruikt, de gevoelige bacteriën worden dan gedood en de ongevoelige kunnen vermeerderen. BRMO kunt u ook krijgen of overbrengen aan anderen door besmette handen.

Wat betekent BRMO voor mij
U kunt een BRMO bij zich hebben zonder dat u hier last van heeft. U bent dan een BRMO-drager. Als u geen last heeft van het BRMO heeft u geen antibiotica nodig.
Soms zorgt een BRMO voor een ontsteking. Dit kan op allerlei plekken in het lichaam zijn, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Een ontsteking met BRMO wordt vaak in het ziekenhuis behandeld.

Kan ik anderen besmetten
Als u een BRMO bij zich draagt kunt u anderen besmetten. De meeste BRMO komen vooral voor in de darmen. Daarom is het belangrijk dat u uw handen goed wast nadat u naar de wc bent geweest.

De kans dat u iemand anders besmet én dat de ander daar ziek van wordt is klein. BRMO zijn niet gevaarlijker voor bijvoorbeeld baby’s, kinderen of zwangeren.
In uw privéleven hoeft u daarom geen bijzondere maatregelen te nemen bij contact met anderen. U kunt anderen aanraken, knuffelen, enzovoorts zoals u dat gewend bent.
Ook hoeft u uw huis of uw wasgoed niet anders of meer schoon te maken dan u normaal doet.

Hoe lang blijf ik drager?
Sommige mensen raken een BRMO vanzelf kwijt. Bij anderen blijft het BRMO zeer lang aanwezig. Als een BRMO geen infectie veroorzaakt wordt deze bijna nooit behandeld.
We kunnen testen of u het BRMO nog bij zich draagt.

Dit doen we alleen als:
EN
EN
Voor de test gebruiken we wat lichaamsmateriaal, zoals een potje urine of een uitstrijk van de anus.

BRMO in de zorg
Medewerkers in de zorg hebben veel contact met patiënten met een minder goede afweer dicht bij elkaar. Zij willen besmetting tussen patiënten voorkomen.
Meldt daarom dat u drager bent van een BRMO aan bijvoorbeeld uw fysiotherapeut, wijkverpleegkundige of medewerker van de trombosedienst.

Bezoek aan een polikliniek
Een bezoek aan een polikliniek duurt kort en het contact tussen u en de zorgmedewerker is oppervlakkig. De kans dan een BRMO tijdens een onderzoek of behandeling wordt overgedragen is erg klein. Daarom gelden op de polikliniek geen speciale regels.

Opname in het ziekenhuis
Als u wordt op genomen in het ziekenhuis, is er een kans dat uw BRMO wordt overgedragen. Dit kan bijvoorbeeld via de handen van medewerkers.
Bij een opname in het ziekenhuis nemen we een aantal maatregelen om besmetting te voorkomen. Meer informatie hierover vindt u in onze folder ‘Isolatieverpleging’.

Meer informatie
Maakt u zich zorgen, of wilt u meer informatie over BRMO? Geef dit dan aan bij uw arts of een andere medewerker van het SKB. Zij kunnen u informatie geven of een deskundige raadplegen.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: alg419 versie mrt 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |