Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Intensive en Cardio Care

Buikligging tijdens beademing

Buikligging tijdens beademing

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij uw familielid of naaste is het op dit moment noodzakelijk de ademhaling te onder­steunen of over te nemen met een beademingsmachine. Informatie over de beademings­machine leest u in de folder ‘Beademing en ontwennen van de beademing’. Wij adviseren u deze eerst te lezen. In deze folder informeren we u over wat buikligging tijdens beademing inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor u en uw naaste.

Buikligging
Als gevolg van ziektes kunnen longblaasjes en longvaatjes in de longen dichtgevallen zijn. Door de patiënt tijdens de beademing op de buik te leggen, gaan de longblaasjes en longvaatjes aan de rugkant meer open. Hierdoor kan zuurstof weer makkelijker in de longen worden opgenomen. Vaak is er een directe verbetering zichtbaar in de toestand van de patiënt. Na verloop van tijd vermindert het positieve effect van deze buikligging en is het beter de patiënt weer op de rug te draaien. De arts (intensivist) beslist wanneer uw naaste weer op de rug wordt gedraaid. Voor buikverpleging gebruiken we op de IC een speciaal bed, dat verzorging gemakkelijker maakt. De verpleegkundige zorg zal zich vooral richten op een goede lighouding, het voorkomen van drukplekken/doorliggen, hygiëne en weghalen van slijm uit mond en longen.

Aandachtspunten
Communicatie
Patiënten die in buikligging verpleegd worden, zijn ernstig ziek. Bovendien is de houding oncomfortabel. Dit kan een reden zijn om patiënten met medicijnen in slaap te houden. Hierdoor is het voor u tijdelijk onmogelijk om te communiceren met uw naaste. U kunt wel tegen hem praten en hem aanraken. De ervaring leert dat patiënten meer horen dan wij doorhebben. Dit bete­kent echter niet dat hij op u kan reageren.

Zodra het beter gaat en de buikligging niet meer noodzakelijk is, stoppen we met de slaapmedicijnen en kan de patiënt weer langzaam wakker worden.

Zwelling
Door de ernstige ziekte van uw naaste zijn allerlei natuurlijke processen verstoord. Vaak zijn we genoodzaakt om vocht toe te dienen. Het lichaam kan dit nog onvol­doende verwerken en het zakt dan naar de laagst gelegen delen. Als uw naaste op de buik ligt, gaat het vocht onder andere naar zijn gezicht. Het is daarom mogelijk dat uw naaste een gezwollen gezicht krijgt. Met name zijn ogen, mond, tong en wangen kunnen erg dik zijn. Dit kan er onaangenaam uitzien. Om de zwelling te beperken en drukplekken tegen te gaan, draait de verpleegkundige het hoofd van uw naaste om de twee uur. Nadat de buik­ligging is beëindigd, verdwijnt de zwelling weer volledig.

Bescherming ogen
Ook beschermen we de ogen tegen het liggen op het matras. De verpleegkundige brengt een oogzalf aan om het slijmvlies te beschermen en plakt de ogen af met speciale oogpleisters.

Vochtverlies
Doordat de patiënt op zijn buik ligt, verliest hij of zij vaak veel mondslijm. Ook dat hoort erbij. De verpleegkundige zal regelmatig mondverzorging toepassen en onderliggende matjes verschonen om het bed zo droog mogelijk te houden.

Wachtkamer
Het verplegen van een patiënt in buiklig­ging vergt speciale aandacht en is erg arbeidsintensief. Het kan daarom voor­komen dat wij u vragen in de wachtkamer plaats te nemen als uw familielid of naaste een medische behandeling ondergaat. Dit kunnen tijdrovende handelingen zijn. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Vragen

Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige of de Intensivist. Het telefoonnummer van de afdeling Intensive - en Cardio Care is: 0543 54 44 70 of 0543 54 44 71.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl




Foldernummer: icc429 versie feb 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |