Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Aankomen, afvallen, zwangerschap, veroudering, de huid op uw buik krijgt veel te verduren. In sommige gevallen kan de buikwand hierdoor zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp een buikwandcorrectie worden gecorrigeerd. Dit wordt ook wel abdomino- of buikwandplastiek genoemd. In deze folder leest u meer over deze operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de plastisch chirurg. Als u besluit tot een operatie krijgt u de folders: Opname en verblijf en Uw operatie en anesthesie mee ter voorbereiding.

Voorbereiding
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Hij bepaalt onder andere of u in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Bent u bijvoorbeeld te zwaar? Dan adviseren wij u om eerst af te vallen, voordat u een buikwandcorrectie kunt ondergaan. De behandeling geeft dan namelijk een beter resultaat en een kleinere kans op infecties. U heeft uiteraard ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u medicijnen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts.

Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en dit leidt tot een slechtere doorbloeding. De kans op infecties en lelijke littekens is daardoor groter.

Wat kunt u verwachten?
De plastisch chirurg bespreekt met u of een buikwandcorrectie in uw situatie de beste resultaten zal geven. Na een buikwandcorrectie zal uw buik er zichtbaar strakker en platter uitzien. Onze plastisch chirurgen zorgen ervoor dat de littekens zo min mogelijk opvallen. Echter littekens zullen altijd zichtbaar blijven. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de huid onder uw navel na de behandeling gevoelloos zal zijn. Na verloop van tijd komt het gevoel op die plek weer terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon.

Behandeling
Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving (anesthesie) uitgevoerd of met behulp van een ruggenprik. U moet drie tot zes dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer twee uur.

Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit twee dagen. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de ‘bikinilijn’.

Mogelijkheden en verwachtingen
Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Na een buikwandcorrectie

Direct na de ingreep kunt u ongemak voelen bij aanspannen van uw buikspieren, omdat deze opnieuw aan elkaar zijn gezet. Dit wordt na enkele dagen minder. Na de buikwandcorrectie heeft u geen gevoel in de huid onder uw navel. Dit zal na verloop van tijd weer terugkomen.
De dag na de operatie moet u volledige bedrust houden. In de eerste week na de ingreep moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na twee weken komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd. Als er geen buikspiercorrectie is uitgevoerd, mag u de dag na de operatie al uit bed.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de ingreep geen spanning op uw buik komt te staan. U moet daarom één tot zes weken een steunend korset om uw buik dragen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten en u mag niet zwaar tillen of persen.

Bij een buikwandcorrectie worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.

Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 50.

Het resultaat van een buikwandcorrectie is vaak direct zichtbaar en u zult er lang plezier van hebben. Door de zwaartekracht, veel aankomen of afvallen, veroudering en eventuele zwangerschap zal het effect van een buikwandcorrectie echter niet voor altijd zijn.

Mogelijke risico’s en complicaties
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht.

Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze ‘dog-ears’ (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving in de polikliniek van het ziekenhuis.

De dag van de operatie
U mag tot 6 uur voor de opname eten en tot 2 uur voor de opname heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, aanmaaklimonade, koffie met suiker en een scheutje melk. Daarna moet u nuchter blijven. Dit houdt in, dat u niets meer mag eten of drinken. Indien u rookt dan is u al geadviseerd hiermee 6 weken voor tot 6 weken na de operatie mee te stoppen.

Op deze dag neemt u mee:
Enkele tips
In verband met de hygiëne geven wij u het advies vooraf thuis te douchen en eventueel aanwezige nagellak, make-up en sieraden te verwijderen. Ook eventuele piercings moeten verwijderd zijn.

De voorbereiding op de operatie

De verpleegkundige brengt u naar uw kamer. Uw bloeddruk, lichaamstemperatuur en polsslag worden gemeten. Vervolgens krijgt u operatiekleding aan en medicijnen tegen de pijn zodat die alvast kunnen inwerken. Tijdens de operatie mag u geen contactlenzen, sieraden of piercings dragen. Uw bril, eventueel gebitsprothese en hoorapparaat mogen wel blijven zitten.

De operatie
De verpleegkundige brengt u op uw bed naar de holding (voorbereidingskamer) van de operatieafdeling. De anesthesioloog en een verpleegkundige bereiden u voor op de operatie. De plastisch chirurg heeft met u besproken wat hij gaat doen en hoe de operatie uitgevoerd gaat worden.

Na de operatie
Na de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht. Wanneer u weer naar de afdeling kan, haalt de verpleegkundige van de afdeling u weer op en brengt u terug naar uw kamer.
De verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt en controleert uw bloeddruk, polsslag, lichaamstemperatuur en het verband. Ook zal zij naar pijn informeren en u voldoende pijnstilling geven. De controles worden na de operatie regelmatig uitgevoerd, maar na verloop steeds minder vaak.

Adviezen na een buikwandcorrectie

Vertrouwt u het niet of twijfelt u? Neem dan altijd contact op met de polikliniek.

Tot slot
In deze folder hebben wij u een en ander verteld over de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de plastisch chirurg. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij U nimmer geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld problemen bij de narcose, trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat.

Vergoeding
Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder algehele anesthesie plaatsvindt en u enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00. Wanneer zich na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen de secretaresse van polikliniek Plastische Chirurgie (0543 54 46 00). Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u contact opnemen met de huisarts(enpost) of de afdeling Spoedeisende Hulp (0543 54 45 55).

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc173 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |