In deze folder leest u meer over een buikwandcorrectie.
Klachten en oorzakenIn de loop van de jaren kan uw buik veranderen door veroudering, vermagering en/of zwangerschap. Hierdoor kunt u last hebben van een slappe, uitgerekte huid op uw buik. Een buikwandcorrectie kan voor u dan een uitkomst zijn.
De behandelingEen buikwandcorrectie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. U moet 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis blijven.
Voorbereiding- Voor uw operatie heeft u een gesprek met de plastisch chirurg.
- U krijgt een (telefonische) afspraak voor het preoperatieve spreekuur (POS) met de anesthesist, apothekersassistent en eventueel opnameverpleegkundige.
- Voor de operatie moet u nuchter zijn. U mag 6 uur voor de operatie niet meer eten of drinken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen mag wel.
- Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
- Als u rookt, adviseren we u hier 6 weken vóór de operatie tot 6 weken ná de operatie mee te stoppen.
- Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór de operatie eerst af te vallen, eventueel met hulp van uw huisarts of een diëtist. Met overgewicht heeft u namelijk een grotere kans op complicaties. Daarom zal de plastisch chirurg bij mensen met overgewicht de operatie (nog) niet uitvoeren vanwege de verhoogde risico's. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.
- Zorg dat u vóór de operatie en uw opname doucht en eventuele nagellak, make-up, contactlenzen en piercings verwijdert.
MeenemenVoor uw opname neemt u het volgende mee:
- Geldig identificatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
- Eventuele medicijnen die u gebruikt.
- Gemakkelijk zittende kleding.
Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
MeldenOp de dag van de operatie meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de verpleegafdeling Chirurgie (route 7.3).
De operatieBij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom los gemaakt van de huid, maar blijft vast zitten aan de buikspieren. Daarna wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid en het vetweefsel verwijderd en de navel opnieuw ingehecht. Soms wordt er aanvullend vetweefsel weggezogen met liposuctie. Wanneer uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd. U krijgt een wonddrain (dun slangetje) waardoor het wondvocht naar buiten kan. Ook krijgt u een buikband om.
Na de operatieDirect na de operatie kunnen uw buikspieren pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele weken minder. Ook kunt u minder of geen gevoel hebben in de huid onder uw navel. In de maanden na de operatie komt dit gevoel langzaam terug.
U krijgt een controleafspraak op de polikliniek om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. Het uiteindelijke resultaat van de littekens is niet geheel voorspelbaar. De eerste drie maanden kunnen de littekens tijdelijk rood en dik worden. Na verloop van tijd worden de littekens minder zichtbaar.
ResultaatNa de buikwandcorrectie ziet uw buik er strakker en platter uit. U moet er rekening mee houden dat door de zwaartekracht, veel aankomen of afvallen, veroudering en eventuele zwangerschap het resultaat van een buikwandcorrectie kan veranderen.
Mogelijke complicaties en risico’s Geen enkele operatie is zonder risico's. Mogelijke complicaties zijn: infectie, nabloeding, verstoorde wondgenezing en wijken (gapen) van de wondranden. Soms is er op de overgang naar de rug sprake van overtollige huid en vet (‘dogear’). Soms is het wenselijk om dit (onder lokaal verdoving) te verwijderen.
Leefregels en adviezen - Draag 6 weken dag en nacht een ondersteunende buikband.
- Vermijd druk op uw buik. Dit betekent niet persen of tillen. Ondersteun bij het hoesten en niezen uw buik.
- U mag 6 weken niet sporten.
- Let er op of uw ontlasting regelmatig komt en niet hard is. Bij harde ontlasting kunt u meer water drinken en vezelrijke voeding eten, zoals ontbijtkoek, zemelen en pruimen. Wanneer dit onvoldoende helpt, kunt u contact opnemen met huisarts of behandelend arts en bijvoorbeeld movicolon gebruiken.
- Stel uw littekens een jaar lang niet bloot aan de zon. Bedek de littekens en gebruik altijd een zonnebrandcrème met factor 30 of 50. Masseer de littekens met zonnebrand of (litteken)crème om de littekens zo soepel mogelijk te krijgen. Als de wonden dicht zijn kunt u hier 3 weken na de operatie mee beginnen.
- U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen. Het is belangrijk dat u volgens voorschrift de medicatie inneemt.
- Als u een wonddrain heeft gekregen, vertelt de verpleegkundige u meer hierover. Zie ook de folder ‘Met een wonddrain naar huis’.
VragenBij vragen kunt u contact opnemen met Fraaii. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer via 0543 - 54 45 45 of
info@fraaiicosmetiek.nl.
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.