Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Aankomen, afvallen, zwangerschap, veroudering, de huid op uw buik krijgt veel te verduren. In sommige gevallen kan de buikwand hierdoor zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp een buikwandcorrectie worden gecorrigeerd. Dit wordt ook wel abdomino- of buikwandplastiek genoemd. Is alleen de huid onder uw navel verslapt? Dan wordt er vaak gekozen voor een mini-buikwandcorrectie.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Hij bepaalt onder andere of u in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Bent u bijvoorbeeld te zwaar? Dan adviseren wij u om eerst af te vallen, voordat u een buikwandcorrectie kunt ondergaan. De behandeling geeft dan namelijk een beter resultaat en een kleinere kans op infecties.

U heeft uiteraard ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en dit leidt tot een slechtere doorbloeding. De kans op infecties en lelijke littekens is daardoor groter.

Wat kunt u verwachten?
De plastisch chirurg bespreekt met u of een buikwandcorrectie in uw situatie de beste resultaten zal geven. Na een buikwandcorrectie zal uw buik er zichtbaar strakker en platter uitzien. Onze plastisch chirurgen zorgen ervoor dat de littekens zo min mogelijk opvallen, maar deze zullen altijd zichtbaar blijven. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de huid onder uw navel na de behandeling gevoelloos zal zijn. Na verloop van tijd komt het gevoel op die plek weer terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon.

Behandeling

Een buikwandcorrectie is een relatief zware operatie en wordt uitgevoerd onder volledige narcose of door middel van een ruggenprik. U kunt daarna niet direct naar huis. In totaal wordt u drie tot zes dagen opgenomen.

De plastisch chirurg maakt eerst een horizontale snede boven de schaamheuvel. Het litteken zit hierdoor grotendeels binnen de ‘bikinilijn’. Daarna wordt de huid tot aan de ribbenboog en het borstbeen, losgemaakt van de onderliggende spierlaag. Bij een mini-buikwandcorrectie wordt een incisie rondom uw navel gemaakt, zodat uw navel op zijn plaats blijft. Bij een volledige buikwandcorrectie wordt ook de navel verplaatst. De huid wordt strakgetrokken en overtollige huid en onderhuids vetweefsel worden verwijderd. Als uw buikspieren uitgerekt zijn worden deze direct verstevigd. Ten slotte wordt de wond gehecht. Tijdens de operatie worden er een aantal dunne slangetjes (drains) aangebracht om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes moeten blijven zitten totdat er geen wondvocht meer uitkomt. Meestal duurt dit twee dagen.

Na de buikwandcorrectie
Direct na de ingreep kunt u ongemak voelen bij aanspannen van uw buikspieren, omdat deze opnieuw aan elkaar zijn gezet. Dit wordt na enkele dagen minder. Na de buikwandcorrectie heeft u geen gevoel in de huid onder uw navel. Dit zal na verloop van tijd weer terugkomen. De dag na de operatie moet u volledige bedrust houden.

In de eerste week na de ingreep moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na twee weken komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd. Als er geen buikspiercorrectie is uitgevoerd, mag u de dag na de operatie al uit bed.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de ingreep geen spanning op uw buik komt te staan. U moet daarom één tot zes weken een steunend korset om uw buik dragen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten en u mag niet zwaar tillen of persen.

Bij een buikwandcorrectie worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.
Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen, maar ze blijven altijd zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 50.

Het resultaat van een buikwandcorrectie is vaak direct zichtbaar en u zult er lang plezier van hebben. Door de zwaartekracht, veel aankomen of afvallen, veroudering en eventuele zwangerschap zal het effect van een buikwandcorrectie echter niet voor altijd zijn.

Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. De kans op een infectie is het grootst bij mensen met teveel vetweefsel door overgewicht. Het is daarom erg belangrijk dat u voor de behandeling een normaal gewicht heeft. Het komt zelden voor dat er een nabloeding ontstaat. Als dit toch gebeurt, moet de arts het bloedende bloedvaatje achteraf alsnog dichten. Dit betekent dat u nogmaals geopereerd moet worden.

Soms komt het voor dat er na een buikwandcorrectie overtollige huid op de heupen zit. Dit wordt ook wel ‘dog ears’ (hondenoren) genoemd. Meestal trekt dit na verloop van tijd weer weg. In een enkel geval is het nodig om de huid te verwijderen. Dit kan onder plaatselijke verdoving in de polikliniek van het ziekenhuis.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Adviezen na een buikwandcorrectie
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan altijd contact op met Fraaii. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45. Wanneer zich buiten kantooruren problemen voordoen, neem dan contact op met de huisartsenpost. In levensbedreigende situaties belt u 112.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.


Foldernummer: fra173 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |