U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Dit kan problemen geven bij het plassen, pijn tijdens een erectie/geslachtsgemeenschap en/of een ontsteking van de eikel/voorhuid veroorzaken, waardoor een behandeling noodzakelijk is. Naast deze medische redenen kan een besnijdenis ook gebeuren om godsdienstige redenen. De behandeling is een kleine operatie, welke poliklinisch kan plaats vinden onder plaatselijke verdoving of in een dagopname. In deze folder leest u meer informatie over de behandeling in dagopname.
Voorbereiding voor opname Na het gesprek met de uroloog vult u een vragenlijst in. In de vragenlijst kunt u bijzonderheden over uw gezondheid en medicatiegebruik aangeven. Hiermee gaat u naar de afdeling opname, waar u ingeschreven wordt voor de operatie. Hier krijgt u een afspraak mee voor het pre-operatieve spreekuur (POS).
Het pre-operatieve spreekuur (POS)Het POS houdt in, dat u op één dag bij verschillende disciplines komt. U komt namelijk achtereenvolgens bij de apothekersassistente, de anesthesioloog en eventueel de opnameverpleegkundige.
ApothekersassistenteAls u medicatie gebruikt, gaat u naar de apothekersassistent. Zij bekijkt samen met u de medicatie die u thuis gebruikt en zorgt ervoor dat deze in de computer wordt verwerkt. Zo weten zowel de specialisten als de verpleegkundigen wat u gebruikt aan medicatie. Juiste informatie is belangrijk, omdat bepaalde medicatie van invloed kan zijn op de medicatie die bijvoorbeeld voor de verdoving wordt gebruikt.
AnesthesieU wordt tijdens dit gesprek geïnformeerd over de gang van zaken rondom de operatie en welke vorm van verdoving u krijgt. De anesthesioloog, Physician Assistant (PA) of anesthesiemedewerker bekijkt uw medische geschiedenis en brengt uw gezondheidssituatie in kaart. Uw gezondheidstoestand wordt gecontroleerd en eventueel wordt gericht medisch onderzoek verricht. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is om een beter inzicht te krijgen.
Indien u bloedverdunners gebruikt, krijgt u tijdens dit gesprek instructies over hoe u hiermee om moet gaan. Voor meer informatie kunt u de patiëntenfolder: ‘uw operatie en anesthesie’ doorlezen.
OpnameverpleegkundigeDe opnameverpleegkundige beoordeelt digitaal de vragenlijst die u heeft ingevuld. Mocht zij hier nog vragen of onduidelijkheden over hebben, dan krijgt u aanvullend nog een gesprek met de opnameverpleegkundige. Mocht u zelf nog aanvullende vragen hebben over de opname, operatie en/of nazorg, kunt u ook zelf vragen om een aanvullend gesprek met de opnameverpleegkundige.
Bevestiging opnamedatum
Een week voor opname wordt de ingreep telefonisch bevestigd. Dan hoort u ook op welke afdeling u wordt verwacht.
Voorbereiding thuisWanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hiermee, in overleg met de behandelend arts, tijdig voor de operatie stoppen. Neem, om aan te trekken na de operatie, een strakke onderbroek of zwembroek mee. U mag na de ingreep niet zelfstandig naar huis toe rijden. Zorg daarom van te voren voor vervoer naar huis.
Voor de opname neemt u mee- poliklinische afsprakenkaart;
- geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument;
- gemakkelijk zittende kleding, strakke onderbroek
Enkele tips:- neem geen geld of kostbare bezittingen (sieraden, enz.) mee naar het ziekenhuis. Wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of diefstal;
- neem iets te lezen mee;
- op de afdeling zijn iPads aanwezig waar u gebruik van kunt maken;
- u mag tijdens de opname uw eigen mobiele telefoon gebruiken op de kamer;
- voor verdere algemene informatie over uw opname kunt u de patiëntenfolder: ‘Opname en verblijf’ doorlezen.
In verband met de hygiëne geven wij u het advies vooraf thuis te douchen en eventuele make-up en sieraden te verwijderen. Een eventuele (trouw)ring moet ook af; indien dit thuis niet lukt, adviseren wij u vóór de opnamedag naar een juwelier te gaan.
PatiëntveiligheidTer verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats.
De ingreepOp de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich op de met u afgesproken afdeling. Mocht u het prettig vinden, dan kunt u zich bij de Gastenservice in de centrale hal melden, waarna u naar de afdeling wordt begeleid. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u wegwijs maakt op de afdeling. De verpleegkundige houdt een kort opnamegesprek met u en meet daarnaast uw bloeddruk en lichaamstemperatuur en telt uw hartslag.
Voor de operatie doet u een operatiejas aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af worden gedaan. Een eventuele bril en/of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden in overleg met de verpleegkundige. U krijgt voor de operatie medicijnen tegen de pijn, zodat deze alvast kunnen inwerken. Daarnaast kan zo nodig een rustgevend tabletje worden gegeven waar u wat slaperig van wordt. De verpleegkundige brengt u met bed naar de voorbereidingskamer (Holding). U krijgt hier een infuus en de anesthesioloog dient de verdoving toe.
Bij de besnijdenis verwijdert de uroloog de voorhuid geheel of gedeeltelijk, waarna de wondrand met oplosbare hechtingen wordt vastgezet en de penis wordt verbonden. De hechtingen lossen na ongeveer 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen gevoelig zijn. Daarnaast kan de eikel er na de behandeling rood en gezwollen uit zien. Dit komt doordat eventuele verklevingen die aanwezig waren tussen de voorhuid en de eikel zijn losgemaakt. Het duurt ruim een week voordat de zwelling weer afneemt en er geleidelijk een nieuwe huidlaag ontstaat. De behandeling duurt ongeveer een half uur.
Na de operatie
Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (Recovery) gebracht. Daar verblijft u een tijdje, afhankelijk van hoe u zich voelt. Daarna haalt de verpleegkundige u weer op om terug te gaan naar de afdeling. U heeft dan een infuus. Via het infuus krijgt u eventueel vocht toegediend tot dat u goed wakker bent. Daarnaast krijgt u medicijnen om trombose te voorkomen. Een verpleegkundige komt geregeld bij u om controles uit te voeren, zoals onder andere uw bloeddruk en pols.
U mag op de afdeling, in overleg met de verpleegkundige, weer beginnen met eten en drinken. Als u weer goed wakker bent, de pijn onder controle is en u heeft geplast mag u weer naar huis. Verderop in deze folder vindt u de adviezen voor na een besnijdenis terug. Hierin staat precies vermeld wat u wel en niet mag na deze ingreep en waar u rekening mee moet houden.
ComplicatiesDe meest voorkomende complicaties zijn een nabloeding en een wondinfectie. De kans op een complicatie is echter zeer klein.
VergoedingWij adviseren u eerst bij uw zorgverzekeraar te informeren in hoeverre uw besnijdenis wordt vergoed. Dit kan per zorgverzekeraar verschillend zijn.
Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
VragenBij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl
Adviezen
U hebt een behandeling aan uw penis ondergaan. Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen:
- Na de behandeling is het verstandig om het de rest van de dag rustig aan te doen. U mag de volgende dag weer uw werkzaamheden oppakken. Wacht echter wel één week met het tillen van zware dingen.
- De eerste week na de behandeling is het niet verstandig om actief te gaan sporten, daarna is het geen bezwaar.
- Het verband rondom het operatiegebied mag verwijderd worden na 24 uur. Mocht het verband eerder vies/nat zijn geworden, bijvoorbeeld bij het plassen, dan mag dit eerder. Nadien hoeft de wond niet meer verbonden te worden. Het is wel belangrijk de wond schoon en droog te houden om complicaties te voorkomen.
- U mag de dag na de operatie weer douchen. Zorg er wel voor dat eventuele zeepresten goed uit de wond zijn gespoeld. Na het douchen/wassen kunt u de wond het beste droogdeppen. Het is niet verstandig om in bad te gaan, te zwemmen of naar de sauna te gaan totdat de hechtingen zijn opgelost.
- Het operatiegebied kan de eerste dagen tot een week gezwollen en/of blauw/rood zijn. Dit vermindert vanzelf. Wij adviseren u om de penis de eerste dagen omhoog te leggen (richting de navel) en een stevige onderbroek te dragen om het wondgebied rust te geven. Boxershorts geven onvoldoende steun hiervoor.
- Indien u pijnklachten heeft aan de penis mag u hiervoor paracetamol innemen. De penis kan namelijk wat gevoeliger zijn, doordat de eikel onbedekt is. Hiervoor kunt u de eikel insmeren met vaseline.
- Na een aantal dagen is het verstandig om hier weer mee te stoppen, aangezien de nieuwe huidlaag dan ontstaan is.
- U kunt de eerste dagen wat pijnklachten ervaren bij het plassen, zoals een branderig gevoel. Dit verdwijnt bij het doorplassen gewoonlijk weer. Daarnaast kan het plassen de eerste weken sproeiend verlopen, omdat de eikel na de behandeling gezwollen is. Dit is van tijdelijke aard.
- De hechtingen in de wond lossen na ongeveer 7 tot 10 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden.
- Na 6 weken is elke vorm van seks, waaronder gemeenschap, weer toegestaan. Door de behandeling zal de seksuele beleving mogelijk wel iets veranderd zijn. Het orgasmegevoel en de ejaculatie zijn onveranderd.
- Op de afsprakenkaart staat genoteerd wanneer u bij de arts terug moet komen voor controle.
Neem contact op met de polikliniek Urologie indien:
- de pijn toeneemt;
- er pus of druppelsgewijs bloed uit de wond komt;
- de penis steeds dikker wordt;
- u meer dan 38,5 ºC koorts heeft;
- u vragen of andere problemen heeft.
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30. Als u in de eerste 24 uur na de behandeling (‘s avonds of ’s nachts) problemen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 0543 54 45 55.