Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Circumcisie / Besnijdenis bij volwassenen

Circumcisie / Besnijdenis bij volwassenen

Poliklinisch

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is.

Uitleg
Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Dit kan verschillende problemen veroorzaken bij het plassen, pijn tijdens een erectie/geslachtsgemeenschap en/of een ontsteking van de eikel/voorhuid. Naast deze medische redenen kan een besnijdenis ook gebeuren om godsdienstige redenen. De behandeling is een kleine operatie, welke poliklinisch kan plaats vinden onder plaatselijke verdoving of in een dagopname. In deze folder leest u meer informatie over de poliklinische behandeling.

Voorbereiding thuis
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hiermee, in overleg met de behandelend arts, tijdig voor de behandeling stoppen. Op de dag van de behandeling kunt u normaal eten en drinken. Het is goed om, in verband met de hygiëne, u vooraf thuis te douchen en sieraden te verwijderen. Neem, om aan te trekken na de behandeling, een strakke onderbroek of zwembroek mee. U mag na de behandeling niet zelfstandig naar huis toe rijden. Zorg daarom van te voren voor vervoer naar huis.

De ingreep
U meldt zich voor de behandeling op polikliniek Urologie. Hier wordt u door de verpleegkundige begeleid naar de behandelkamer, waar u op de onderzoekstafel mag plaatsnemen. Tijdens de behandeling moeten uw sieraden (kettingen, horloge, ringen, piercings, etc) allemaal af worden gedaan. De arts geeft u een aantal injecties aan de basis van de penis. Deze injecties kunnen wat gevoelig zijn. Na het plaatsen van de verdoving mag u weer plaats nemen in de wachtkamer. Na ongeveer tien minuten is de verdoving goed ingewerkt. Daarna wordt u door de verpleegkundige verder voorbereid. De penis wordt gedesinfecteerd en de omgeving wordt afgedekt met steriele doeken.

Mocht tijdens de behandeling blijken dat de verdoving niet voldoende is, dan wordt er wat extra verdoving of andere medicatie bij gegeven. Bij de besnijdenis verwijdert de uroloog de voorhuid geheel of gedeeltelijk, waarna de wondrand met oplosbare hechtingen wordt vastgezet en de penis wordt verbonden. De hechtingen lossen na ongeveer 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen gevoelig zijn. Daarnaast kan de eikel er na de behandeling rood en gezwollen uit zien. Dit komt doordat eventuele verklevingen die aanwezig waren tussen de voorhuid en de eikel zijn losgemaakt. Het duurt ruim een week voordat de zwelling weer afneemt en er geleidelijk een nieuwe huidlaag ontstaat. De behandeling duurt ongeveer een half uur. Na een tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. In de bijlage vindt u de adviezen voor na een besnijdenis terug. Hierin staat precies vermeld wat u wel en niet mag na deze behandeling en waar u rekening mee moet houden.

Complicaties
De meest voorkomende complicaties zijn een nabloeding en een wondinfectie. De kans op een complicatie is echter zeer klein.

Vergoeding
Wij adviseren u eerst bij uw zorgverzekeraar te informeren in hoeverre uw besnijdenis wordt vergoed. Dit kan per zorgverzekeraar verschillend zijn.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de behandeling meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd.

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u.


Adviezen na een Circumcisie
U hebt een behandeling aan uw penis ondergaan. Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen
Neem contact op met de polikliniek Urologie indien:
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30. Als u in de eerste 24 uur na de behandeling (‘s avonds of ’s nachts) problemen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, op telefoonnummer: 0543 54 45 55.


Foldernummer: uro414 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |