In overleg met uw arts hebt u besloten dat u een behandeling met de CO
2 laser zult ondergaan. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding en de behandeling zelf, zodat u weet wat u kunt verwachten. De CO
2 laser geeft een sterke lichtstraal af, die ongeveer twee tot drie millimeter in de huid doordringt. Het effect is vergelijkbaar met een oppervlakkige schaafwond. Het voordeel van de behandeling is dat er tegelijkertijd kleine bloedvaatjes worden dichtgebrand, zodat er minder nabloeding of napijn optreedt.
VoorbereidingIndien u medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan uw arts melden. Wij adviseren u om op de dag van de behandeling gemakkelijke kleding te dragen.
De behandelingDe huidafwijking die met de CO
2 laser behandeld gaat worden, wordt vaak plaatselijk verdoofd. Hierna krijgt u een speciale bril op ter bescherming van uw ogen. Dit is nodig, omdat de lichtstralen in de behandelkamer kunnen weerkaatsen en zo beschadigingen aan het oog kunnen veroorzaken. De behandeling bestaat uit een aantal ‘laserprikjes’, die snel achter elkaar worden toegediend. Hierbij ontstaat vrij veel rook, die wordt afgezogen met een speciaal afzuigapparaat. Vanwege de rookontwikkeling dragen het personeel en de behandelend arts een mondkapje. De behandeling duurt circa vijftien minuten.
Na de behandelingNa ongeveer dertig minuten is de verdoving uitgewerkt en kan de plek wat pijnlijk worden. Zo nodig kunt u dan een of twee tabletten Paracetamol à 500 mg. innemen. De plek moet vervolgens tweemaal daags worden nabehandeld met een gel, waarvoor u een recept meekrijgt. Op de behandelde plek ontstaat een zwarte korst. Na ongeveer zeven tot tien dagen valt deze korst er vanzelf af en is de plek genezen. Bij grotere of dieper gelegen afwijkingen kan dit langer duren (vier tot zes weken). Verwijder niet zelf de korst. Dit zou een infectie kunnen veroorzaken, waardoor een minder fraai litteken ontstaat.
Het is toegestaan om na de behandeling te douchen met lauw water waarbij geen hoge druk door het water mag worden uitgeoefend op de wond. Nadien kunt u de plek voorzichtig deppend drogen. Meestal geneest de plek zonder problemen. Wij adviseren u om 4 tot 6 weken uit de volle zon te blijven en u te beschermen ter plaatse van de aandoening met antizonnebrandcrème, minimaal factor 40.
ComplicatiesIn zeldzame gevallen kan een infectie optreden. Een nabloeding komt zelden voor. In het geval van een nabloeding kunt u een drukverbandje op de plek leggen. Het bloeden stopt dan na enkele minuten. Na de behandeling hoeft u niet speciaal rust te houden, tenzij de arts anders voorschrijft.
ResultaatIn het algemeen is één behandeling afdoende. Soms moet de behandeling echter nog eens worden herhaald. Er is een kleine kans op littekenvorming.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl