Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

CO2 laserbehandeling

CO2 laserbehandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In overleg met uw arts hebt u besloten dat u een behandeling met de CO2 laser zult ondergaan. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding en de behandeling zelf, zodat u weet wat u kunt verwachten. De CO2 laser geeft een sterke lichtstraal af, die ongeveer twee tot drie millimeter in de huid doordringt. Het effect is vergelijkbaar met een oppervlakkige schaafwond. Het voordeel van de behandeling is dat er tegelijkertijd kleine bloedvaatjes worden dichtgebrand, zodat er minder nabloeding of napijn optreedt.

Voorbereiding
Indien u medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan uw arts melden. Wij adviseren u om op de dag van de behandeling gemakkelijke kleding te dragen.

De behandeling
De huidafwijking die met de CO2 laser behandeld gaat worden, wordt vaak plaatselijk verdoofd. Hierna krijgt u een speciale bril op ter bescherming van uw ogen. Dit is nodig, omdat de lichtstralen in de behandelkamer kunnen weerkaatsen en zo beschadigingen aan het oog kunnen veroorzaken. De behandeling bestaat uit een aantal ‘laserprikjes’, die snel achter elkaar worden toegediend. Hierbij ontstaat vrij veel rook, die wordt afgezogen met een speciaal afzuigapparaat. Vanwege de rookontwikkeling dragen het personeel en de behandelend arts een mondkapje. De behandeling duurt circa vijftien minuten.

Na de behandeling
Na ongeveer dertig minuten is de verdoving uitgewerkt en kan de plek wat pijnlijk worden. Zo nodig kunt u dan een of twee tabletten Paracetamol à 500 mg. innemen. De plek moet vervolgens tweemaal daags worden nabehandeld met een gel, waarvoor u een recept meekrijgt. Op de behandelde plek ontstaat een zwarte korst. Na ongeveer zeven tot tien dagen valt deze korst er vanzelf af en is de plek genezen. Bij grotere of dieper gelegen afwijkingen kan dit langer duren (vier tot zes weken). Verwijder niet zelf de korst. Dit zou een infectie kunnen veroorzaken, waardoor een minder fraai litteken ontstaat.

Het is toegestaan om na de behandeling te douchen met lauw water waarbij geen hoge druk door het water mag worden uitgeoefend op de wond. Nadien kunt u de plek voorzichtig deppend drogen. Meestal geneest de plek zonder problemen. Wij adviseren u om 4 tot 6 weken uit de volle zon te blijven en u te beschermen ter plaatse van de aandoening met antizonnebrandcrème, minimaal factor 40.

Complicaties
In zeldzame gevallen kan een infectie optreden. Een nabloeding komt zelden voor. In het geval van een nabloeding kunt u een drukverbandje op de plek leggen. Het bloeden stopt dan na enkele minuten. Na de behandeling hoeft u niet speciaal rust te houden, tenzij de arts anders voorschrijft.

Resultaat
In het algemeen is één behandeling afdoende. Soms moet de behandeling echter nog eens worden herhaald. Er is een kleine kans op littekenvorming.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 75

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der194 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |