Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Coloscopie met extra voorbereiding

Coloscopie met extra voorbereiding

Moviprep

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een coloscopie is een inwendig onderzoek waarbij de gehele dikke darm en vaak het laatste stukje van de dunne darm bekeken worden. Het onderzoek wordt verricht met behulp van een coloscoop; een flexibele, bestuurbare slang waarin een camera bevestigd is. Deze wordt via de anus ingebracht. De coloscoop is verbonden met een beeldscherm zodat de arts uw darm nauwkeurig kan bekijken.

Voorbereiding
Het is voor u van groot belang om de folder aandachtig te lezen en nauwkeurig te volgen. De dag voor het onderzoek neemt u het laxeermiddel Moviprep. Ook dient u een speciaal dieet te volgen (zie verderop in de folder). Op de afgesproken tijd kunt u zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4). Wilt u uw afsprakenkaart met een geldig identificatiebewijs meenemen. Wij adviseren u om makkelijke bovenkleding te dragen tijdens het onderzoek. Er volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige en die brengt een infuusnaaldje in.

Klinische voorbereiding coloscopie

In sommige gevallen wordt u een dag vóór het onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis begeleidt de verpleegkundige u bij de voorbereiding op het onderzoek. U blijft dan 1 nacht in het ziekenhuis.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. De arts spuit, als dit is afgesproken, eerst het slaapmiddel en een pijnstiller in via het infuusnaaldje. We noemen dit ook wel een “roesje”. Het is echter geen narcose en helaas is het dus niet mogelijk 100% garantie te geven dat u niets van het onderzoek zult merken. Vanwege de medicatie wordt gedurende het onderzoek uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gemeten. Dan wordt de met een speciale gelei ingesmeerde slang via de anus ingebracht. Uw darmen worden iets opgeblazen om deze goed te laten ontplooien (dit kan een drukkend of krampend gevoel veroorzaken in de buik). Tijdens het onderzoek wordt de scoop langzaam opgeschoven, terwijl de arts het uiteinde kan besturen. Soms kan het nodig zijn dat de verpleegkundige op uw buik drukt of dat u van houding moet veranderen.
Eventueel kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek; hier voelt u niets van. Als er poliepen in de dikke darm worden gevonden, dan kunnen ze meestal tijdens het onderzoek worden verwijderd. Als er biopten of poliepen zijn verwijderd kunt u bloed bij de ontlasting verliezen. Meestal verdwijnt dit na een dag.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur.

Uitslag
De arts geeft u na het onderzoek een voorlopige uitslag. Als er stukjes weefsel of poliepen zijn opgestuurd dan is de uitslag daarvan na ongeveer 10 dagen bekend. Dit bespreekt uw huisarts of de specialist met u.

Als er tijdens het onderzoek een afwijking in de darm wordt gezien, is soms extra onderzoek nodig. In dat geval wordt er, als u terug bent op de dagbehandeling, bloed afgenomen en een hartfilmpje gemaakt. De arts komt in de loop van de dag bij u langs om u dit verder uit te leggen. U wordt na de scopie, of voor het gesprek, naar een andere kamer gebracht. Om de wachttijd tussendoor zo kort mogelijk te houden, worden er standaard een aantal onderzoeken en vervolgafspraken geregeld. De verpleegkundige van de dagbehandeling neemt dit met u door als dit voor u van toepassing is.

Nazorg
Na het onderzoek komt u weer terug op de dagbehandeling. U blijft nog 1 tot 2 uur ter observatie om het roesje uit te slapen. Ook krijgt u weer iets te eten en drinken. Wanneer u goed wakker bent kunt u naar huis. Dit kan echter niet op eigen gelegenheid, vanwege het slaapmiddel. U dient zelf voor vervoer te zorgen. U mag de eerste 12 uur na het onderzoek niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en bij voorkeur geen alcohol innemen.

Mogelijke complicaties bij een coloscopie
Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan in een enkel geval een complicatie optreden. De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, er veel bochten of uitstulpingen (divertikels) zijn of als er een poliep wordt verwijderd.
De meest voorkomende complicatie bij een coloscopie is een bloeding of een scheurtje van de darmwand (darmperforatie). Soms vereist een complicatie een ziekenhuisopname en in een enkel geval is operatief ingrijpen noodzakelijk. Als u in de week na het onderzoek hevige buikpijn, veel en aanhoudend bloedverlies of zwarte ontlasting heeft of koorts krijgt, meldt u zich dan via onderstaande nummers.

Contact bij klachten na behandeling en/ of onderzoek
Wij vragen u contact op te nemen als:
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur kunt u bellen met:
Polikliniek Interne Geneeskunde: 0543 - 54 43 00
Polikliniek MDL: 0543 - 54 42 26

Buiten kantooruren kunt u bellen met:
Spoedeisende Hulp 0543 - 54 45 55
In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Let op
Bent u woonachtig op een varkens- of vleeskalverenhouderij, of vleeskuikenhouderij, of komt u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, bespreek dit dan met de specialist of verpleegkundige.

Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn of indien het laxeren niet of onvoldoende gelukt is, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 - 54 43 00 of met polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL), telefoonnummer: 0543 - 54 42 26.
Voorbereiding Coloscopie
Dieetvoorschriften Coloscopie met extra voorbereiding
Om het onderzoek goed te laten slagen is het belangrijk onderstaande dieetvoorschriften te volgen. U dient 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vloeibaar dieet te volgen. Vloeibaar dieet houdt in datu alleen vla, pap en heldere soep mag eten. Daarnaast mag u alles drinken.

De dag voor het onderzoek
Vandaag mag u niets eten en alleen maar heldere dranken nuttigen, zoals: water, appelsap, roosvicee, limonadesiroop, vruchtensap zonder pulp, thee, eventueel met suiker, heldere bouillon, heldere frisdrank zonder koolzuur. Gebruik geen koffie, zuivelproducten, rode of troebele sappen en geen alcohol. Probeer zoveel mogelijk te drinken.

Voorbereiding Moviprep
Van 16.00 tot 21.00 uur neemt u de eerste 2 liter Moviprep.

Instructies voor het innemen van Moviprep:
  1. open de verpakking van Moviprep: iedere verpakking bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat 2 sachets: een groot sachet A en een klein sachet B;
  2. open beide plastic folie sets met sachet A en B;
  3. leeg de 4 sachets zowel sachet A (2x) als B (2x) in een lege kan en voeg 2 liter koud water toe;
  4. roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan 5 minuten duren;
  5. drink de vloeistof binnen 2 tot 5 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 15 minuten een glas totdat de kan leeg is. Hiernaast is het belangrijk om minstens een halve liter heldere vloeistof extra te drinken.
Tips:
Als u de smaak van Moviprep niet aangenaam vindt, zet het 1 uur voor gebruik in de koelkast en/of voeg een scheutje limonadesiroop of een druppeltje citroensap toe. Gebruik eventueel een rietje en tussendoor kauwgom.
Vanaf 21.00 uur rustperiode: In deze periode mag u wel heldere vloeistoffen gebruiken.

De ochtend van het onderzoek
Ook vandaag mag u niets eten in verband met de voorbereiding; u mag wel heldere vloeistoffen drinken. U neemt de andere 2 liter Moviprep in. Herhaal stap 1 tot 5 voor de tweede 2-liter Moviprep oplossing. Gebruik hiervoor de tweede verpakking met de 2 sachets A (2x) en B (2x). U moet alles opgedronken hebben 1 uur voordat u vanaf huis vertrekt naar het ziekenhuis. U kunt zelf bepalen hoe laat u begint met het innemen van de Moviprep.

Als u denkt dat uw darm onvoldoende gelaxeerd is (dus geen heldere, waterige gele ontlasting), vermeld dit dan aan de verpleegkundige op de dagbehandeling en vraag om een klysma zodat de darm extra gereinigd wordt.

Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de endoscopieverpleegkundige. Zij is te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 11.30 tot 12.15 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 48 04.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun163 versie jul 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |