Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Coloscopie met extra voorbereiding

Coloscopie met extra voorbereiding

Middagonderzoek, met Moviprep

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele slang die via de anus wordt ingebracht.

Voorbereiding
Het is voor u van groot belang om de folder aandachtig te lezen en nauwkeurig te volgen. De dag voor het onderzoek neemt u het laxeermiddel Moviprep. Ook dient u een speciaal dieet te volgen (zie bijgevoegde informatie). Op de afgesproken tijd kunt u zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Er volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige. Zij brengt een infuusnaaldje in. Het is verstandig een pyjama, extra ondergoed en enkele toiletspullen mee te brengen. Ook vragen wij u uw afsprakenkaart en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. De arts spuit eerst het rustgevende middel (Dormicum) en een pijnstiller (Fentanyl) in via het infuusnaaldje. U wordt hiervan wat slaperig. In verband met de medicatie krijgt u een metertje aan uw vinger dat het zuurstofgehalte en de hartslag meet. U mag geen nagellak gebruiken, dit kan de uitslag beïnvloeden.

Vervolgens wordt er een slang (endoscoop) met een camera via de anus ingebracht, deze is ingesmeerd met gelei. Om de darmen te ontplooien wordt er lucht naar binnen geblazen (dit kan een drukkend of krampend gevoel veroorzaken in de buik). Tijdens het onderzoek schuift de verpleegkundige de slang langzaam op. Soms kan het nodig zijn dat de verpleegkundige uitwendige druk op uw buik uitoefent of dat u van houding moet veranderen. De arts inspecteert via de slang de binnenzijde van de dikke darm. Eventueel kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek, hier voelt u niets van. Indien er poliepen in de dikke darm worden gevonden, dan kunnen ze tijdens het onderzoek pijnloos worden verwijderd. Als er biopten zijn genomen of poliepen zijn verwijderd kunt u bloed bij de ontlasting verliezen. Meestal verdwijnt dit na een dag.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur.

Mogelijke complicaties bij een coloscopie
Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan in een enkel geval een complicatie optreden (gemiddeld in één op de duizend gevallen). De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, er veel bochten of uitstulpingen (divertikels) zijn of als er een poliep wordt verwijderd.

De meest voorkomende complicatie bij een coloscopie is een bloeding of een scheurtje van de darmwand (darmperforatie). Soms vereist een complicatie een ziekenhuisopname en in een enkel geval is operatief ingrijpen noodzakelijk. Als u in de week na het onderzoek hevige buikpijn of veel en aanhoudend bloedverlies of zwarte ontlasting heeft of koorts krijgt, meldt u zich dan direct bij uw huisarts of internist. Bij 10% van de mensen lukt het niet om het begin van de dikke darm te bereiken en kan dus niet de hele darm worden onderzocht.

Nazorg
Na het onderzoek komt u weer terug op de verpleegafdeling. U kunt dan weer iets eten en blijft nog even ter observatie in het ziekenhuis. Door de lucht die in de darmen is geblazen kunt u na het onderzoek nog wat last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Enkele uren na het inspuiten van de Dormicum kunt u naar huis, echter niet op eigen gelegenheid vanwege het slaapmiddel. Zorg dus voor vervoer. Desgewenst kan de verpleging een taxi voor u bestellen. Deze moet u wel zelf betalen. U mag de eerste 12 uur na het onderzoek niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en geen alcohol innemen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek hoort u direct na het onderzoek of tijdens de controleafspraak op de polikliniek. Het is ook mogelijk dat u de uitslag via uw huisarts krijgt. Als er tijdens het onderzoek een afwijking in de darm gezien wordt, is soms extra onderzoek noodzakelijk. Om de wachttijd zo kort mogelijk te houden zijn hierin standaard een aantal onderzoeken en vervolgafspraken geregeld. Het duurt 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van stukjes weefsel (biopten) of verwijderde poliepen bekend is.

Let op:

Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalveren- of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA. Indien u een zeldzame ziekte heeft zoals fenylketonurie (PKU) of G6PD gebrek, moet u dit melden aan uw internist. U kunt Moviprep dan beter niet gebruiken. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, bespreek dit dan met de internist of verpleegkundige.

Contact bij klachten na behandeling en/ of onderzoek
Wij vragen u contact op te nemen als:
Tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur is de polikliniek Interne Geneeskunde bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 43 00. Buiten deze kantooruren kunt u de Spoedeisende hulp (SEH) bellen op telefoonnummer: 0543 54 45 55. In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Voorbereiding Coloscopie middagonderzoek

Voor het onderzoek dat u zult ondergaan is het van groot belang dat de darmen “schoon” zijn, dat wil zeggen, dat alle voedselresten eruit verdwenen moeten zijn. Daarom dient u 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek vloeibaar dieet te volgen.
Vloeibaar dieet: u mag alleen vla, pap en heldere soep eten. Daarnaast mag u alles drinken.

U hebt een recept voor het laxeermiddel Moviprep (2 verpakkingen = 4 liter) gekregen, u kunt dit ophalen bij uw eigen apotheek of de Beatrix apotheek in het ziekenhuis. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, het kan zijn dat het middel niet voorradig is. De apotheek geeft soms ook een folder mee over Moviprep, maar het is de bedoeling dat u de voorbereidingsfolder van het ziekenhuis volgt.
Moviprep veroorzaakt diarree (soms heftig en waterdun). Moviprep begint meestal na 1 uur te werken en kan tot 4 uur aanhouden. Zorg er daarom voor dat er steeds een toilet binnen bereik is. Het is zeer belangrijk dat u het onderstaande dieetvoorschrift en de inname van vloeistoffen nauwkeurig volgt, anders is er een kans dat het onderzoek overgedaan moet worden omdat de darm niet schoon genoeg is voor een goede beoordeling.

Voorbereidingsinstructie

Indien u een stoma hebt, dan kan de arts of verpleegkundige u aanwijzingen geven omtrent het innemen van Moviprep. In verband met de dunne ontlasting die u krijgt door de Moviprep, adviseren wij u om stomazakjes met open, afsluitbare onderkant te gebruiken, zodat het zakje makkelijk te legen is. Deze stomazakjes zijn te verkrijgen via de stomaverpleegkundige van het SKB. Zij is te bereiken op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 49 05.

De dag voor het onderzoek:
Vandaag mag u niets eten en alleen maar heldere dranken nuttigen, zoals:water, appelsap, roosvicee, limonadesiroop, vruchtensap zonder pulp, thee, eventueel met suiker, heldere bouillon, heldere frisdrank zonder koolzuur.
Gebruik geen koffie, zuivelproducten, rode of troebele sappen en geen alcohol. Probeer zoveel mogelijk te drinken. Van 16.00 tot 21.00 uur neemt u de eerste 2 liter Moviprep.

Instructies voor het innemen van Moviprep

  1. open de verpakking van Moviprep: iedere verpakking bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat 2 sachets: een groot sachet A en een klein sachet B;
  2. open beide plastic folie sets met sachet A en B;
  3. leeg de 4 sachets zowel sachet A (2x) als B (2x) in een lege kan en voeg 2 liter koud water toe;
  4. roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan 5 minuten duren;
  5. drink de vloeistof binnen 2 tot 5 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 15 minuten een glas totdat de kan leeg is. Hiernaast is het belangrijk om minstens een halve liter heldere vloeistof extra te drinken.
Tips:
Als u de smaak van Moviprep niet aangenaam vindt, zet het 1 uur voor gebruik in de koelkast en/of voeg een scheutje limonadesiroop of een druppeltje citroensap toe. Gebruik eventueel een rietje en tussendoor kauwgom.
Vanaf 21.00 uur rustperiode: In deze periode mag u wel heldere vloeistoffen gebruiken.

De ochtend van het onderzoek:
Ook vandaag mag u niets eten in verband met de voorbereiding; u mag wel heldere vloeistoffen drinken. Van 06.00 tot 10.00 uur neemt u de andere 2 liter Moviprep in. Herhaal stap 1 tot 5 voor de tweede 2-liter Moviprep oplossing. Gebruik hiervoor de tweede verpakking met de 2 sachets A (2x) en B (2x). Vanaf 10.00 uur rustperiode: u mag alleen heldere vloeistoffen drinken tot 1 uur voor het onderzoek. Eet geen vla, pap of soep meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon met een glas water innemen, tenzij uw arts dit anders aangeeft (bijvoorbeeld; bloedverdunners, medicijnen vanwege diabetes).

Let op:
Indien u denkt, dat uw darm ondanks Moviprep onvoldoende gelaxeerd is, dus geen heldere, waterige gele ontlasting, vermeld dit dan aan de verpleegkundige op de dagbehandeling en vraag om een klysma, zodat de darm extra gereinigd wordt.

Verhinderd / vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde op telefoonnummer: 0543 54 43 00, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook bij vragen na het lezen van deze folder kunt u gebruik maken van dit telefoonnummer. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun163 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |