Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Coloscopie (ochtendonderzoek)

Coloscopie (ochtendonderzoek)

Voorbereiding met Moviprep

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele slang die via de anus wordt ingebracht.

Voorbereiding

Het is voor u van groot belang om de folder aandachtig te lezen en nauwkeurig te volgen. De dag voor het onderzoek neemt u het laxeermiddel Moviprep. Ook dient u een speciaal dieet te volgen (zie verderop in deze folder).

Op de afgesproken tijd kunt u zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4). Er volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige en zij brengt een infuusnaaldje in. Wij vragen u uw afsprakenkaart met een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Wij adviseren u ook om een pyjama of T-shirt, eventueel een badjas, extra ondergoed en enkele toiletspulletjes mee te brengen.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. De arts spuit eerst het rustgevend middel (Dormicum) en een pijnstiller (Fentanyl) in, via het infuusnaaldje. U wordt hiervan wat slaperig. Vanwege de medicatie krijgt u een metertje aan uw vinger, dat het zuurstofgehalte en de hartslag meet. Tevens wordt uw bloeddruk gemeten. U mag geen nagellak gebruiken, dit kan de uitslag beïnvloeden.
Dan wordt er een slang met een camera (endoscoop) via de anus ingebracht. Om de darmen te ontplooien wordt er lucht naar binnen geblazen (dit kan een drukkend of krampend gevoel veroorzaken in de buik). Tijdens het onderzoek schuift de verpleegkundige de slang langzaam op. Soms kan het nodig zijn dat de verpleegkundige uitwendige druk op uw buik uitoefent of dat u van houding moet veranderen. De arts inspecteert via de slang de binnenzijde van de dikke darm. Eventueel kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek; hier voelt u niets van. Indien er poliepen in de dikke darm worden gevonden, dan kunnen ze tijdens het onderzoek worden verwijderd. Als er biopten of poliepen zijn verwijderd kunt u bloed bij de ontlasting verliezen. Meestal verdwijnt dit na een dag.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur.

Mogelijke complicaties bij een coloscopie
Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan in een enkel geval een complicatie optreden (gemiddeld in één op de duizend gevallen). De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, er veel bochten of uitstulpingen (divertikels) zijn of als er een poliep wordt verwijderd.

De meest voorkomende complicatie bij een coloscopie is een bloeding of een scheurtje van de darmwand (darmperforatie). Soms vereist een complicatie een ziekenhuisopname en in een enkel geval is operatief ingrijpen noodzakelijk. Als u in de week na het onderzoek hevige buikpijn of veel en aanhoudend bloedverlies of zwarte ontlasting heeft of koorts krijgt, meldt u zich dan direct bij uw huisarts of internist. Bij 10% van de mensen lukt het niet om het begin van de dikke darm te bereiken en kan dus niet de hele darm worden onderzocht.

Nazorg
Na het onderzoek komt u weer terug op de verpleegafdeling. U kunt dan weer iets eten en blijft nog even ter observatie in het ziekenhuis. Door de lucht die in de darmen is geblazen kunt u na het onderzoek nog wat last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Enkele uren na het inspuiten van de Dormicum en als u hierna goed wakker bent kunt u naar huis. Dit kan echter niet op eigen gelegenheid, vanwege het slaapmiddel. Wij adviseren u voor vervoer te zorgen. Desgewenst kan de verpleegkundige een taxi voor u bestellen. Deze moet u wel zelf betalen. U mag de eerste 12 uur na het onderzoek niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en geen alcohol innemen.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u direct na het onderzoek of tijdens de controle afspraak op de polikliniek. Het is ook mogelijk dat u de uitslag via uw huisarts krijgt.

Als er tijdens het onderzoek een afwijking in de darm gezien wordt, is soms extra onderzoek noodzakelijk. Om de wachttijd zo kort mogelijk te houden zijn hierin standaard een aantal onderzoeken en vervolgafspraken geregeld. Het duurt 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van stukjes weefsel (biopten) of verwijderde poliepen bekend is.

Let op:

Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalverenhouderij of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA.

Indien u een zeldzame ziekte heeft zoals fenylketonurie (PKU) of G6PD gebrek, moet u dit melden aan uw internist; u kunt Moviprep dan beter niet gebruiken. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, bespreek dit dan met de internist of verpleegkundige.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de endoscopie verpleegkundige. Zij is te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 11.30 tot 12.15 uur op telefoonnummer: 0543 54 48 04.
Contact bij klachten na behandeling en/of onderzoek
Wij vragen u contact op te nemen als:
Tijdens kantooruren (van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur) is de polikliniek Interne Geneeskunde bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 43 00 en polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL) op telefoonnummer: 0543 54 42 26. Buiten deze kantooruren kunt u de Spoedeisende hulp (SEH) bellen op telefoonnummer: 0543 54 45 55. In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Voorbereiding Coloscopie ochtendonderzoek
Voor het onderzoek dat u zult ondergaan is het van groot belang dat de darmen “schoon” zijn, dat wil zeggen, dat alle voedselresten eruit verdwenen moeten zijn. Daarom dient u 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vezelbeperkt dieet te volgen.

Vezelbeperkt dieet: u mag geen vezelrijke of pithoudende voedingsbestanddelen eten zoals:
Wat mag u wel eten:
U hebt een recept voor het laxeermiddel Moviprep gekregen, u kunt dit ophalen bij uw eigen apotheek of de Beatrix apotheek in het ziekenhuis. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, het kan zijn dat het middel niet voorradig is. De apotheek geeft meestal ook een folder mee over Moviprep, maar het is de bedoeling dat u de voorbereidingsfolder van het ziekenhuis volgt. Moviprep veroorzaakt diarree (soms heftig en waterdun). Moviprep begint meestal na 1 uur te werken en kan tot 4 uur aanhouden. Zorg er daarom voor dat er steeds een toilet binnen bereik is. Het is zeer belangrijk dat u het onderstaand dieetvoorschrift en de inname van vloeistoffen nauwkeurig volgt, anders is er een kans dat het niet genoeg is voor een goede beoordeling.

Voorbereidingsinstructie

De dag voor het onderzoek:
Ontbijt
Lunch om ongeveer 12:00 uur
Let op: u mag geen avondeten gebruiken, in verband met de voorbereiding. Eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Van 17.00 tot 21.00 uur neemt u de eerste liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof (zie boven). Voor patiënten, die in het ziekenhuis opgenomen zijn gelden de innametijden van 15.00 – 19.00 uur.

Instructies voor het innemen van Moviprep
  1. Open de verpakking van Moviprep: iedere verpakking bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat 2 sachets: een groot sachet A en een klein sachet B.
  2. Open 1 plastic folie set met sachet A en B.
  3. Leeg zowel sachet A als B in een lege kan en voeg 1 liter koud water toe.
  4. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan 5 minuten duren.
  5. Drink de vloeistof binnen 2 tot 4 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 10 à 15 minuten een glas totdat de kan leeg is. Hiernaast is het belangrijk om minstens een halve liter heldere vloeistof extra te drinken.
Tips:Vanaf 21:00 uur rustperiode: in deze periode mag u wel heldere vloeistoffen gebruiken.

De ochtend van het onderzoek:

U mag geen ontbijt, in verband met de voorbereiding, u mag wel heldere vloeistoffen drinken.

Van 04.00 tot 8.00 uur neemt u de tweede liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof. Herhaal stap 1 tot 5 voor de tweede liter Moviprep oplossing. Gebruik hiervoor de tweede folie met sachet A en sachet B.

Vanaf 08.00 uur rustperiode: Tot 1 uur voor het onderzoek mag u blijven drinken (alleen heldere vloeistoffen).

Let op: eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon met een glas water innemen, tenzij uw arts dit anders aangeeft (bijvoorbeeld; bloedverdunners, medicijnen vanwege diabetes).

Indien u denkt, dat uw darm ondanks Moviprep onvoldoende gelaxeerd is, dus geen heldere, waterige, gele ontlasting, vermeld dit dan aan de verpleegkundige op de afdeling. Zij kan u dan een klysma geven, zodat de darm extra gereinigd wordt. Wanneer u in het ziekenhuis opgenomen bent, kan het zijn, dat u een liter extra moviprep krijgt.

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of met polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL), telefoonnummer: 0543 54 42 26. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u gebruik maken van één van deze telefoonnummers.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun135 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |